Υπογράφτηκε η Συνθήκη Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ωστόσο γνωρίζουμε όλοι ότι στον καπιταλισμό οι «συμφωνίες φιλίας» μεταξύ των κρατών δεν έχουνε καμία σχέση με την «μπέσα» που γνωρίζει ο ελληνικός λαός.
Κατακλυσμός δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από παινέματα της “Γαλλικής Δημοκρατίας” μέχρι και… (ανιστόρητες) ιστορικές αναδρομές. Είναι τυχαίο; Εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, την αναγκαία “μαλάγρα” ώστε να υπάρχει, το λιγότερο, λαϊκή ανοχή στις νέες αγορές του αιώνα από γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, καρνάγια και πολεμικές φάμπρικες.
Η αστική τάξη της Ελλάδας μιλάει και γαλλικά…
Μαζί με τους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς made in France ήρθε το πολυδιαφημισμένο σύμφωνο “Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής”
«Άρθρο 2
Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το ‘Αρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.» (Στρατηγική Εταιρική Σχέση, Ελλάδας – Γαλλίας, 2021)
Γαλλο – Τσέχικη Συνθήκη Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής (1924)
Κάπως έτσι θυμηθήκαμε τη Συνθήκη Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής μεταξύ της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Τσέχικης – Σλοβάκικης Δημοκρατίας. Διαβάζουμε στους TIMES της 7ης Γενάρη 1924:
Η Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ των Δημοκρατιών της Γαλλίας και της Τσεχο-Σλοβακίας εγκρίθηκε από τον Πρωθυπουργό Poincare και τον Υπουργό Εξωτερικών Benes. Αφού η Συνθήκη εγκριθεί από τον Πρόεδρο Τσεχο-Σλοβακία Mazaryk, η Συνθήκη θα ανακοινωθεί επίσημα.
Εν τω μεταξύ, η Συνθήκη αναφέρθηκε ότι χωρίστηκε σε τέσσερα κύρια μέρη:
- Η Γαλλία δεσμεύεται να υποστηρίξει την εκτέλεση των Συνθηκών του Αγίου Ζερμαίν, του Τριανόν και του Νέιλι. Η Τσεχο – Σλοβακία δεσμεύεται για βοήθεια στην εκτέλεση της Συνθήκης των Βερσαλλιών.
- Αμοιβαίες δεσμεύσεις στήριξης σε περίπτωση επιθετικότητας.
- Συμφωνία και των δύο εθνών για τήρηση του Συμφώνου της Κοινωνίας των Εθνών.
- Άρθρα που αφορούν οικονομική συμφωνία.
…Τα πλεονεκτήματα για τη Γαλλία, αν πέτυχε να συνδέσει την τσεχο-σλοβακική μεταλλουργική βιομηχανία, στην οποία κατέχει το μισό κεφάλαιο, με τη γαλλική βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, καθώς και τον άνθρακα Ruhr, είναι ότι ολοκληρώνει τον έλεγχο της Γαλλίας στη βιομηχανία στην ήπειρο και θέτει τη Γαλλία σε ισχυρότερη θέση από ποτέ.
Από την πλευρά της Τσεχο-Σλοβακίας, τα τρία πρώτα τμήματα δεν μπορούν να έχουν καμία πρακτική χρήση, παρά μόνο ως επίσημες παραχωρήσεις για την αγορά γαλλικής στήριξης για να αντιταχθούν στην επιστροφή των Αψβούργων στην Ουγγαρία και στη διαμόρφωση μιας εμπορικής σύμβασης.
«Μπέσα» στον καπιταλισμό δεν υπάρχει
Μόλις 14 χρόνια μετά η «Γαλλική Δημοκρατία» γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη διμερή συμφωνία με την Τσεχία. Όχι μόνο δεν στέλνει στρατεύματα για να υπερασπίσει τα βορειο-δυτικά σύνορα της Τσεχίας που απειλούν οτι θα διαβούν οι ΝΑΖΙ, αλλά υπογράφει τη Συμφωνία του Μονάχου με τη Ναζιστική Γερμανία. Στις 29 Σεπτέμβρη του 1938 δίνει τμήμα των εδαφών της Τσεχίας στη Ναζιστική Γερμανία. Πρόκειται για τη Συμφωνία που υπέγραψαν πανηγυρικά η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Αυτή είναι η «μπέσα» των καπιταλιστών.
Μαρκόνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου