Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Οι λαοί πληρώνουν το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος του πολέμου

*

Όλο και περισσότερο αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας πως οι λαοί είναι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. 

Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν όχι άμεσα, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το γερμανικό «ναι» επιταχύνει τη σχετική απόφαση, ωστόσο στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, ιδίως από τις χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο. 

Η Ουγγαρία δεν θα ταχθεί υπέρ κυρώσεων που θα καταστήσουν αδύνατες τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Σιγιάρτο. Μιλώντας στο Καζακστάν, είπε ότι οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού «Ντρουζμπά» αντιστοιχούν περίπου στο 65% του πετρελαίου που χρειάζεται η Ουγγαρία και δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές τροφοδοσίας που να μπορούν να την αντικαταστήσουν.

Το δε υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου. Η Σλοβακία λαμβάνει σχεδόν το σύνολο του εισαγόμενου αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία και έχει αποθέματα για 120 ημέρες.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν χθες ότι η Κομισιόν ίσως εξαιρέσει τη Σλοβακία και την Ουγγαρία από εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψιν την εξάρτηση των δύο χωρών από το ρωσικό αργό.

Ακόμη πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο έχει μεγάλη εξάρτηση η Γερμανία. Στη χθεσινή τους συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησαν ότι η πληρωμή σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις, ωστόσο δεν αποσαφήνισαν τον τρόπο πληρωμής για τα μελλοντικά συμβόλαια, ενδεικτικό και αυτό των σοβαρών αντιθέσεων στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας. 

Ραγδαία αύξηση και ελλείψεις στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Στην ενεργειακή ένδεια που αναμένεται να ενταθεί, έρχεται να προστεθεί και η αναμενόμενη αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων, λόγω της αύξησης στα καύσιμα, αλλά και της έλλειψης σιτηρών και αγροτικών προϊόντων που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις εκτιμήσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών και επιτελείων να προειδοποιούν ακόμη και για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης. 

Ήδη οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έχουν πέσει, στρώνοντας το έδαφος για τη ραγδαία επέλαση που έρχεται. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να βοηθήσει άμεσα τους πάντες να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα αύξηση του κόστους διαβίωσης και πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι συνετή στις δαπάνες της, προκειμένου να μη δημιουργήσει ένα πληθωριστικό σπιράλ.

Αλλά και στη Γερμανία, οι «προειδοποιήσεις» έρχονται συνεχώς: Ο Ρόμπερτ Χάιμπεκ, υπουργός Ενέργειας, είπε ότι οι πολίτες της Γερμανίας πρέπει να είναι έτοιμοι για αυξήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς». Εξάλλου, αίσθηση στη γερμανική -και όχι μόνο- κοινή γνώμη έχει προκαλέσει και η προτροπή της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, προς τους πολίτες της χώρας να προχωρήσουν σε προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε τρόφιμα και νερό.

Να σημειωθεί επίσης η φράση της επιτρόπου της ΕΕ για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ακραίες καταστάσεις»...

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα «σπασμένα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «πράσινης μετάβασης» που πλήρωναν οι λαοί μήνες πριν τη ρωσική εισβολή και μετά από μια μακρά περίοδο καπιταλιστικής κρίσης. 

Στην Ελλάδα, τον Απρίλη ο εναρμονισμένος πληθωρισμός έφτασε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, 9,4% σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ ο πληθωρισμός σε επίπεδο Ευρωζώνης κατέγραψε περαιτέρω άνοδο, στο 7,5%.

* του Πάνου Ζάχαρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου