Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Φέρνει για ψήφιση την κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις


Ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να αναλάβει και νέες δεσμεύσεις παραπέρα εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο
Την επ' αόριστον μετατροπή όλης της ελληνικής επικράτειας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο προβλέπει η νέα Συμφωνία για τις βάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Οκτώβρη του 2021 στις ΗΠΑ και φέρνει πλέον για επικύρωση στη Βουλή, ως μια επιπλέον «αποσκευή» για τον Κυρ. Μητσοτάκη ενόψει του ταξιδιού του στις 16 του μήνα στις ΗΠΑ, της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν, και άλλους παράγοντες, αλλά και των νέων δεσμεύσεων που αναμένεται να αναλάβει εκεί για παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών ζωνών και διαύλων, όπως έχει περάσει μάλιστα σε άλλη φάση πλέον, μετά και το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, η νέα Συμφωνία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, να μπει προς συζήτηση σε μία συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή πιθανότατα την Παρασκευή, και την επόμενη βδομάδα να ακολουθήσει η ψήφιση από την Ολομέλεια, με διαδικασίες ...φαστ τρακ.

Θυμίζουμε ότι, πέρυσι τον Οκτώβρη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA - το προηγούμενο υπογράφτηκε το 2019).

Το Πρωτόκολλο αναφέρει ότι τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση τους και συνεργασία τους». Αναγνωρίζουν δε «τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την άμυνα και την ασφάλεια έκαστης χώρας, τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και τη διεθνή ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν ότι η ΣΑΑΣ, που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990 (αρχικά για μια 8ετία, ενώ κατόπιν ανανεωνόταν από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ετησίως), «θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ». «Η ΣΑΑΣ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση, προς το άλλο μέρος, δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού».

Είναι αυτή η διατύπωση που επέτρεψε στον Μπλίνκεν να πανηγυρίζει τότε στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «αυτή η επικαιροποίηση θα επιτρέψει να μείνει η Συμφωνία σε ισχύ επ' αόριστον, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα να εκπαιδευτούν και να επιχειρούν από πρόσθετες τοποθεσίες», που περιλαμβάνουν:

-- Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητας στο εκεί λιμάνι που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», από όπου - όπως αποκάλυψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην «Καθημερινή» - επιχειρούν πια και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.

-- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

-- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, στην Πιερία, που αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Τέλος, επεκτείνονται κι άλλο οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

«Αγκωνάρι» τεράστιων κινδύνων...

Η σημασία της «ανανεωμένης» κατάπτυστης Συμφωνίας - που πατάει πάνω στην προηγούμενη που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων εγκαινιάζοντας και τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ - αποτυπώνεται σε «όλο της το μεγαλείο», τους τελευταίους μήνες, μετά και την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Με βάση αυτή ολόκληρη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό. Τελείως ενδεικτικά:

-- Από την Αλεξανδρούπολη, που χαρακτηρίζεται «ζωτική υποδομή» για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε όλη την Ανατ. Ευρώπη, διεκπεραιώνονται χιλιάδες ΝΑΤΟικοί στρατιώτες και εξοπλισμός προς την πρώτη γραμμή του μετώπου.

-- Από το Στεφανοβίκειο επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ πέταξαν ήδη τις πρώτες μέρες απευθείας για την πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.

-- Στη Λάρισα, όπου γίνονται εντατικές εργασίες «αναβάθμισης» των υποδομών, θα φιλοξενηθούν σε λίγες μέρες αμερικανικά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά, ικανά να «επιτηρούν» όλο τον εναέριο χώρο έως τη Μαύρη Θάλασσα και παραπέρα.

-- Στη Σούδα, όπου με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια «αναβαθμίζονται» παραπέρα όλες οι δυνατότητές της, ελλιμενίζονται το ένα πίσω από το άλλο τα αμερικανικά πλοία της αρμάδας του 6ου Στόλου, που με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» «αλωνίζει» σε Αιγαίο και Ιόνιο, ενώ καθημερινά κατασκοπευτικά σηκώνονται στέλνοντας κρίσιμη εικόνα στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιτελεία.

Ταυτόχρονα, δεκάδες άλλες στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές σε όλη τη χώρα, όπως π.χ. τα λιμάνια και οι οδικοί άξονες της Β. Ελλάδας, οι αγωγοί Ενέργειας, τα αεροδρόμια της Αττικής, τα λιμάνια στα νησιά του Αιγαίου και βέβαια στρατιωτικές υποδομές όπως ο Αραξος και η Ανδραβίδα, με «ομπρέλα» και τα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία, έχουν μετατραπεί όλες αυτές τις βδομάδες σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, «στο κέντρο», όπως είπε προχτές ο Πάιατ, των αμερικανικών σχεδιασμών.

Θυμίζουμε άλλωστε πως ήδη από την επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, προς τον Μητσοτάκη κατά την υπογραφή της Συμφωνίας, έδινε αυτό το «στίγμα», σημειώνοντας ότι η Συμφωνία «θα υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και της Ευρώπης στο σύνολό της, μέσω της συμβολής της στις δυνατότητες και τη συνεργασία στον πυρήνα της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας».

Παραπέρα, ο Μπλίνκεν, αναγνωρίζοντας και τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτή τη βρωμοδουλειά, τόνιζε ότι ήδη «από το 2015, οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ελλάδα σημαντική χρηματοδότηση βοήθειας για την ασφάλεια, αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις σε υποδομές για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων εκσυγχρονισμού της άμυνας».

Συμπλήρωνε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων, στις οποίες μπορούν να εκπαιδεύσουν ή να λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα ή νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων». Μιλούσε επίσης για «από κοινού στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν επίσης να υποστηρίζουν τον στόχο της Ελλάδας να γίνει περιφερειακός κόμβος συντήρησης, logistics και εκπαίδευσης».

Π.χ. μόνο αυτό το διάστημα «τρέχουν» ήδη ή δρομολογούνται:

-- Στο διάστημα 9 - 20/5 με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Αράξου η άσκηση «Tiger Meet '22», με συμμετοχή δυνάμεων Πολεμικής Αεροπορίας κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης χερσαίων και ναυτικών.

-- Η αμιγώς ελληνοαμερικανική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος '22» («Alexander the Great' 22») με αμφίβια αποβατική ενέργεια, στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και της Σκύρου.

-- Η πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Trojan Footprint '22», που τελεί υπό την αιγίδα της αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (SOCEUR), με επίκεντρο το στρατόπεδο «Υποστρατήγου Α. Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο και τη συμμετοχή δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Αλβανία, Βρετανία και Ιταλία.

-- Η ελληνοαμερικανική άσκηση συσκευασίας και ρίψεων φόρτων από αεροσκάφη και ελικόπτερα «Stolen Cerberus '22» με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του εξειδικευμένου προσωπικού του επίλεκτου 865 ΤΕΝΕΦ, επίκεντρο την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και ρίψεις στις ζώνες των Μεγάρων, Λαρίσης, Καλάθου Ρόδου και Λήμνου.

-- Τέλος, μέσα στον Μάη απλώνεται η πολυεθνική άσκηση «Swift Response '22», που πραγματοποιείται με επίκεντρο τη Βόρεια Μακεδονία και τη συμμετοχή δυνάμεων από την ίδια, την Ελλάδα, την Αλβανία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία.

...«πρελούδιο» ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής

Με βάση όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση, διεκδικώντας για λογαριασμό της αστικής τάξης κομμάτι από τη «λεία» του ιμπεριαλιστικού μακελειού, όπως και την αναβάθμισή της στα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, ετοιμάζεται στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον να αναλάβει και νέες δεσμεύσεις ακόμα βαθύτερης εμπλοκής.

Εχει άλλωστε και τη στήριξη όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, που σε ρόλο «υπουργείου αντιπολίτευσης» ζητάνε περισσότερα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη από τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ βαφτίζουν όλα τα παραπάνω λίγο - πολύ «συμβατικές συμμαχικές υποχρεώσεις» της χώρας.

Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στην ίδια την ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται «οι συνεχιζόμενες προσπάθειες» για τη στήριξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην Ουκρανία, αλλά και ευρύτερα στα Δυτ. Βαλκάνια, όπως και το «συμπλήρωμά» τους, ο «ανασχεδιασμός» του ενεργειακού χάρτη της περιοχής για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο.

Πλευρά των σχεδιασμών αυτών αποτελεί και η δρομολόγηση των επικίνδυνων «διευθετήσεων» με την τουρκική αστική τάξη, ώστε να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας και να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ενέργεια.

Θυμίζουμε άλλωστε πως ήδη από την υπογραφή της Συμφωνίας ο Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον Μητσοτάκη τόνιζε: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά μέσω διπλωματίας και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο»...

Από τότε βέβαια έχει τρέξει πολύ «νερό στο αυλάκι» - όπως δείχνουν μεταξύ άλλων και τα όσα δρομολογήθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Β. Νούλαντ, στην περιοχή - δίνοντας παραπέρα «αέρα στα πανιά» των αξιώσεων της τουρκικής αστικής τάξης και κάνοντας ξανά «θρύψαλα» τα παραμύθια που συνόδευσαν την υπογραφή της Συμφωνίας πως δήθεν η στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ μπορεί να «διασφαλίσει» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου