Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

«Παράλογοι» και «ψεύτικοι» οι ισχυρισμοί για «βρόμικη βόμβα» λένε Κίεβο και ΗΠΑ


Να διαψεύσουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι το Κίεβο πιθανά να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα» στην Ουκρανία για να κατηγορηθεί η Μόσχα, επιχειρούν με παρεμβάσεις τους ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο υπουργός εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι - και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι΄εκεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό του βιντεομήνυμα. Ισχυρίστηκε ακόμα πως «...όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρόμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν».

Σε ανάρτηση στο Twitter ο Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε ότι «τα ρωσικά ψέματα για το ότι η Ουκρανία υποτίθεται ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία "βρόμικη βόμβα" είναι τόσο παράλογοι όσο και επικίνδυνοι. Κατά πρώτον, η Ουκρανία είναι πιστό μέλος της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων: ούτε έχουμε "βρόμικες βόμβες" ούτε σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε. Κατά δεύτερον, συχνά οι Ρώσοι κατηγορούν τους άλλους για κάτι που οι ίδιοι σχεδιάζουν».

Για ρωσικά ψέματα μιλούν οι ΗΠΑ

«Ξεκάθαρα ψεύτικοι» είναι οι ισχυρισμοί της Μόσχας που κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να κάνει χρήση «βρόμικης βόμβας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουότσον. 

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματός τους νωρίτερα ότι «απορρίπτει οποιοδήποτε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση» στην Ουκρανία.

«Ο υπουργός Αμυνας απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.


Δεύτερη συνομιλία Σοϊγκού - Οστιν για την Ουκρανία σε τρεις μέρες

Νέα συνομιλία είχαν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Λόιντ Όστιν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας αναφέρει: Στις 23 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στρατηγού Στρατού S. K. Shoigu, και του Υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, L. Austin. Οι επικεφαλής των τμημάτων άμυνας συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία». 

Είναι η δεύτερη συνομιλία μεταξύ του Σ. Σοϊγκού και του Λ. Οστιν τις τελευταίες τρεις μέρες.

Νωρίτερα ο Σ. Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας και τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Τουρκίας Σεμπάστιαν Λεκόρνου και Χουλουσί Ακάρ.

Στις συνομιλίες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για την εμφάνιση αναφορών για πιθανή πρόκληση από το Κίεβο με τη χρήση «βρόμικης βόμβας» στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου