Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
18/12/1737

Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι.

18/12/1879

Γεννήθηκε ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι , Στάλιν.

Ο Στάλιν, επικεφαλής της ΚΕ του ΚΚ,(μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ και του σοβιετικού κράτους, συνεχιστής του Λένιν στο τεράστιο ιστορικό έργο της σοσιαλιστικής πορείας των σοβιετικών ανθρώπων, ήταν ένας από τους πιο επιφανείς ηγέτες του προλεταριάτου της ΕΣΣΔ.

 Στάλιν

18/12/1911

Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν.

18/12/1913

Γεννιέται ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Βίλι Μπραντ, καγκελάριος της Ο. Δ. Γερμανίας την περίοδο 1969-1974. 

Βίλι Μπραντ

18/12/1923

Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄, θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα, για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση εναντίον του και εναντίον της μοναρχίας. Καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

18/12/1925

Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι). Το συνέδριο έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

18/12/1940

Ο Α. Χίτλερ υπογράφει την οδηγία υπ’ αριθμ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

18/12/1942

Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά την εμπροσθοφυλακή του ιταλικού συντάγματος Καρπενησίου, που είχε εκστρατεύσει με πλήρη δύναμη για την καταδίωξη των ανταρτών. Η μάχη αυτή, που έληξε με νίκη του ΕΛΑΣ, ήταν η πρώτη που έδωσε σε ανοιχτό χώρο κατά πολυάριθμης δύναμης του εχθρού.

18/12/1944

Τις πρώτες πρωινές ώρες ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ σε Ζάππειο, Μακρυγιάννη, Βεΐκου-Φιλοπάππου και στο μέτωπο Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας. Ο Αρδηττός μετατράπηκε σε «νεκρή ζώνη». Η Λ. Συγγρού πέρασε εξολοκλήρου στον έλεγχο του εχθρού. Παρόλα αυτά, πέρα από μια σειρά καίριες οδικές αρτηρίες και υψώματα-κλειδιά, λίγη «πρόοδος» είχε γίνει μέσα στους συνοικισμούς. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε το λόφο του Φιλοπάππου, τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Φαλήρου και τα ψυγεία «ΦΙΞ», όπου πήρε πολλούς αιχμαλώτους. Κατάφερε επίσης να απωθήσει τα επιτιθέμενα αποικιακά στρατεύματα πέρα από την πλατεία της Καλλιθέας και να κρατήσει το μέτωπο στην γραμμή Νέο Φάληρο-Μοσχάτο-οδός Πειραιώς. Ο ΕΛΑΣ μετά από σφοδρές συγκρούσεις, μπαίνει στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές Αβέρωφ, αφού πρώτα κατάφερε να ανατινάξει ένα τμήμα του ψηλού μαντρότοιχου που υπήρχε γύρω από το χώρο των φυλακών.

 Η επίθεση του ΕΛΑΣ στις φυλακές Αβέρωφ και οι έγκλειστοι δωσίλογοι

Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ

18/12/1944

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της Γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ».

18/12/1945

Το Πατριωτικό Μέτωπο Βουλγαρίας σημειώνει θριαμβευτική νίκη στις εκλογές για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, λαμβάνοντας το 88,1% των ψήφων. Το Π. Μ. Βουλγαρίας αποτελούταν από το Κομμουνιστικό, το Αγροτικό, το Σοσιαλδημοκρατικό-Εργατικό, το Ριζοσπαστικό-Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς και το κόμμα «Ζβένο». Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε τους 94 από τους 275 συνολικά βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου.

18/12/1947

Ορίζονται οι πρώτοι 18 πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ. Κύρια αποστολή του πολιτικού επιτρόπου ήταν η οργάνωση της πολιτικής δουλειάς μέσα στις μονάδες του ΔΣΕ, η καλλιέργεια και διαμόρφωση συνειδητών ταξικών μαχητών, με γνώση και πίστη γιατί πολεμά. Οι πολιτικοί επίτροποι ήταν πρωτοπόροι και υπόδειγμα αγώνα, συνεκτικός κρίκος και έμπνευση της μονάδας. Εξ ου και το άκρατο μίσος του ταξικού εχθρού απέναντί τους, που συστηματικά τους έβαζε στο στόχαστρο. 

Ορίζονται οι πρώτοι 18 πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ

18/12/1962

Την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Κονγκό αποφασίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι, ισχυριζόμενος πως ήθελε να αποτρέψει τη σοβιετική εξάπλωση στην Αφρική.

18/12/1964

Η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται «διά τον ανεξέλεγκτον διασυρμόν δημοσιογράφων», υποστηρίζοντας ότι οι αμειβόμενοι από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών εκτελούν «καθαρώς δημοσιογραφικήν - υπαλληλικήν υπηρεσίαν».

18/12/1972

Εξαπολύεται νέο κύμα αμερικανικών βομβαρδισμών κατά του Βορείου Βιετνάμ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται οι σφοδρότεροι της Ιστορίας.

18/12/1980

Έκρηξη που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Τελικώς, η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις αποσοβείται, με τους τραυματίες όμως να ανέρχονται σε 18.

18/12/1991

Συνέρχεται το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-21/12/1991). Το Συνέδριο έβαλε το καθήκον της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Κόμματος, εξέτασε τις αιτίες της δημιουργίας της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στο ΣΥΝ και επεξεργάστηκε πολιτική ανάπτυξης και στόχους πάλης προς όφελος των λαϊκών μαζών.

Το Συνέδριο έκανε και τις πρώτες τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες εκτιμώντας:

«Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν με το δικό τους τρόπο τα ζωντανά και πάντα επίκαιρα διδάγματα της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας για την κοινωνική επανάσταση. Η παραβίαση βασικών αρχών της, η διαστρέβλωσή της στη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, με αποκορύφωμα τη συνειδητή εγκατάλειψη αρχών στην πορεία της περεστρόικα, αποτέλεσαν βασικές αιτίες των σημερινών τραγικών εξελίξεων και συνεπειών. Το Κόμμα μας έδειξε ανεπάρκεια στη βαθύτερη εκτίμηση των εξελίξεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στη διερεύνηση των αιτιών για ορισμένα αρνητικά φαινόμενα που κατά καιρούς σημείωνε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η βαθιά και ολόπλευρη μελέτη όλων όσα έγιναν, η εξαγωγή συμπερασμάτων και εμπειριών, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Απαιτεί και προϋποθέτει τη συνεργασία και επίμονη προσπάθεια του διεθνούς κομμουνιστικού και προοδευτικού κινήματος».

Σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, το 14ο Συνέδριο εκτίμησε ότι «η όλη πορεία και τελική κατάληξη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου δίνει πολύτιμα διδάγματα στο Κόμμα για την πολιτική συμμαχιών, που πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής του».Η διασφάλιση της αυτοτέλειας του Κόμματος πρέπει να είναι πρωταρχική προϋπόθεση και συνεχής επιδίωξη.

Το 14ο Συνέδριο εκτίμησε ότι η αντιμετώπιση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα δεν ήταν πάντοτε πλήρης και αποφασιστική, ότι υποτιμήθηκε η ιδεολογική δουλειά μέσα στο Κόμμα, ήταν λειψή η δουλειά για την ανάδειξη των στελεχών, δεν υπήρχε πάντα αποφασιστική προσήλωση στις αρχές λειτουργίας του Κόμματος, αλλά και σωστή εφαρμογή της πολιτικής των συμμαχιών. Αυτοί οι παράγοντες επέδρασαν στην εμφάνιση της κρίσης στο Κόμμα.

Το Συνέδριο εξέτασε τις νέες δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να δράσει το Κόμμα. Τα σοσιαλιστικά καθεστώτα είχαν ανατραπεί, ενώ τα κράτη - μέλη της ΕΟΚ προχώρησαν στη συμφωνία του Μάαστριχτ (Δεκέμβρης 1991), που δημιουργούσε νέα δεδομένα για τη ζωή των μαζών και για την ίδια την ταξική πάλη. Κατέληξε, τέλος, να εξετάσει σε πανελλαδικές συνδιασκέψεις την πολιτική του Κόμματος απέναντι στην ΕΟΚ μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων και της ΕΣΣΔ. 

Το 13ο και το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ορισμένα διδακτικά στοιχεία από την παρέμβαση που έκανε ο αστικός Τύπος στην εσωκομματική κρίση και τη διάσπαση το 1991

18/12/1991

Η Ελλάδα εντάσσεται στη Συμφωνία του Σένγκεν ως παρατηρητής. 

Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν

18/12/1999

Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ρομπέρ Μπρεσόν.

18/12/2001

Πεθαίνει ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης.

1 σχόλιο:

  1. Αρνήθηκε να υποκύψει στην αντικομμουνιστική τρομοκρατία του μακαρθισμού
    Ο Ζυλ Ντασσέν αρνήθηκε να ξαναπάρει την αμερικανική υπηκοότητα, που του στέρησε ο μακαρθισμός. Αρνήθηκε να συμβιβαστεί και να χρηματοδοτηθεί από την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία και να ξαναγυρίσει ταινία στις ΗΠΑ.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/blog-post_782.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου