ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ψηφίστηκε τον Νοέμβρη με εισήγηση του ΕΛΚ, σοσιαλδημοκρατών, φιλελεύθερων και «συντηρητικών μεταρρυθμιστών» | Το καταψήφισε και το κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Ο «Ριζοσπάστης» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που «πέρασε» στις 24 Νοέμβρη 2022, λίγες μόλις μέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο που έχει στο επίκεντρο τις «προνομιακές» σχέσεις ευρωβουλευτών και άλλων αξιωματούχων με το καθεστώς του Κατάρ.
Αυτό το ψήφισμα έχει τη δική του σημασία, μιας και η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωκοινοβούλιο αναπαράγουν πλήρως τους ύμνους για τις εργασιακές «μεταρρυθμίσεις» στο Κατάρ που λίγες μέρες πριν είχε ξεστομίσει η τότε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας γενικευμένες αντιδράσεις.
Το αποκαλυπτικό ψήφισμα εισηγήθηκαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι σοσιαλδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι και οι «συντηρητικοί μεταρρυθμιστές». Ο τίτλος του ήταν «Σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA στο Κατάρ» και «πέρασε» με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν ονομαστική ψηφοφορία!
Το ψήφισμα διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ κι ενώ όλος ο πλανήτης ξέρει ότι οι νεκροί εργάτες στα καταριανά κάτεργα έχουν φτάσει τους 6.500.
Αυτό όμως καμιά σημασία δεν έχει για το Ευρωκοινοβούλιο, που έβαλε κυριολεκτικά ...μπουγάδα για να «ξεπλύνει» την καταριανή πετρελαιομοναρχία, με την οποία η ΕΕ αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια ολοένα και στενότερες σχέσεις, για λογαριασμό των μονοπωλίων της και για την ισχυροποίηση της θέσης τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αναζητώντας φθηνότερη και απρόσκοπτη Ενέργεια από εταίρους στον Κόλπο.
Οπως αναφέρεται άλλωστε χωρίς περιστροφές στο ψήφισμα - κάπου προς το τέλος - «το Ευρωκοινοβούλιο χαιρετίζει τη συνεργασία και τον διάλογο μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ, καθώς και με άλλα κράτη του Κόλπου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επίτευξη βασικών στόχων της ΕΕ (...) ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης, βιώσιμου, οικονομικά προσιτού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού, στενής συνεργασίας για την πράσινη μετάβαση».
Αυτό είναι και το υπόβαθρο πάνω στο οποίο «ανθίζουν» ο χρηματισμός, η ρεμούλα, τα σκάνδαλα με ευρωβουλευτές και αξιωματούχους, που «τρέχουν» την πολιτική της ΕΕ και αναπτύσσουν πολυδαίδαλες σχέσεις πάνω και κάτω από το τραπέζι με μονοπώλια, κυβερνήσεις, κρατικούς μηχανισμούς.
Αλλωστε, κι αυτοί οι τελευταίοι ψάχνουν «πόρτες» για να προωθήσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα δικά τους συμφέροντα απέναντι στην ΕΕ, αξιοποιώντας όλα τα «διαθέσιμα» μέσα. Απ' όπου κι αν το πιάσεις, δηλαδή, η μπόχα δεν παλεύεται...
Το ψήφισμα
Ας δούμε όμως ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το εξοργιστικό ψήφισμα:
- «Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι αρχές του Κατάρ σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαχείριση της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, την επιβολή της εργατικής νομοθεσίας και τη διευκόλυνση της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, καθώς και για την ενίσχυση της φωνής των εργαζομένων και του κοινωνικού διαλόγου. Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει ότι οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων (...) Το Κατάρ είναι η πρώτη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (ΣΣΠΚ) που φιλοξενεί γραφείο της ΔΟΕ και έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών σύμπραξης με τη ΔΟΕ (...) Εχει σημειώσει απτή πρόοδο κατά την πενταετία που προηγήθηκε του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA του 2022».
Σε μια χώρα όπου είναι απαγορευμένα τα συνδικάτα, το Ευρωκοινοβούλιο βλέπει «ενισχυμένη τη φωνή των συνδικάτων»! Εκφράζει μάλιστα ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι αρχές σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ και με συνηγόρους τους εργατοπατέρες των συμβιβασμένων συνδικάτων της ΣΕΣ (ΙTUC), που ο πρόεδρός τους επίσης ερευνάται για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς.
Τα λέει αυτά το Ευρωκοινοβούλιο τη στιγμή που βοά κυριολεκτικά ο τόπος για τους 6.500 νεκρούς, τους εξαφανισμένους εργάτες που δεν τους έχει ξαναδεί κανείς. Τους εργάτες που βασανίζονταν για να συνεχίσουν να δουλεύουν, προκειμένου να ετοιμαστούν τα γήπεδα στην ώρα τους.
- «Το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι τα θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαθέτουν νόμιμες οδούς για να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουν ότι θα λογοδοτήσουν οι εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ, με βάση τη νομοθεσία περί δέουσας επιμέλειας που ισχύει σε ορισμένα κράτη - μέλη».
Στα στυγνά εργοδοτικά εγκλήματα το Ευρωκοινοβούλιο δεν δίνει μόνο άφεση αμαρτιών αλλά προσφέρει και τον απαραίτητο «φερετζέ» περί ...«νόμιμων οδών» για να προσφύγουν οι εργαζόμενοι αν θεωρούν ότι αδικούνται! Θυμίζουμε ότι μία απλή διαμαρτυρία εργαζόμενου στα εργοτάξια - κολαστήρια ήταν αρκετή για να κηρυχθεί ...αγνοούμενος την επόμενη μέρα. Υπάρχουν επίσης δεκάδες μαρτυρίες εργατών που δεν ξαναείδαν συναδέλφους τους, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν νερό ή να διακόψουν τη δουλειά τους για λίγη ώρα.
* * *
Κάτω από το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, το ψήφισμα αυτό αποκτά άλλη διάσταση και επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παρουσιάσουν ακόμα και πετρελαιομοναρχίες που δολοφονούν κατά συρροή εργάτες ως ...εκκολαπτόμενους εργασιακούς παραδείσους, αν αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Πσκ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου