Υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο, σε κτίρια υπουργείων, στο Κογκρέσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Μπραζίλια, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες.
Οπως έγινε γνωστό η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει υποστηρικτές του Μπολσονάρου να σκαρφαλώσουν στο κτίριο του Κογκρέσο. Σε αυτό το κτίριο στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα βρίσκεται στο Σάο Πάουλο.
Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης τα κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια
Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Λούλα τέθηκαν και πάλι τα κυβερνητικά κτίρια, που είχαν καταληφθεί από υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου με σχεδιασμένες κινήσεις κατάφεραν να εισβάλουν στο διοικητικό κέντρο της Μπραζίλια και να καταλάβουν το Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο, ισχυριζόμενοι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν άκυρο και απαιτώντας την παρέμβαση του στρατού.
Αστυνομικοί προσπαθούσαν, μάταια, να τους απωθήσουν με εκτενή χρήση δακρυγόνων. Βίντεο καταγράφει διαδηλωτές να ρίχνουν έφιππο αστυνομικό κάτω και να τον ξυλοκοπούν με ρόπαλα.
Μπολσοναριστές διαδήλωναν έξω από στρατώνες, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν, μετά την ήττα του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους την 30ή Οκτωβρίου.
Τοπική ένωση δημοσιογράφων κατήγγειλε πως τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι υπέστησαν επιθέσεις. Ανάμεσά τους ήταν φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που υπέστη χτυπήματα από διαδηλωτές, οι οποίοι του έκλεψαν το υλικό του.
Χρειάστηκε η επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού, που με αύρες και ελικόπτερα κατάφεραν να εκκενώσουν τα κτίρια, ενώ έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις.
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής (σ.σ. σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει τις ζημιές στο προεδρικό μέγαρο. Από την Φλόριντα όπου βρίσκεται ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έγραψε στο Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (...) αντίκεινται στον κανόνα των ειρηνικών διαδηλώσεων».
Ο Λούλα, που βρισκόταν χθες το απόγευμα στην Αρακουάρα, στην πολιτεία Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά), που επλήγη από πλημμύρες, πήγε κατά σειρά στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επίσης εισέβαλαν και προκάλεσαν καταστροφές μπολσοναριστές, όπως και στο Κογκρέσο.
Ο πρόεδρος καταδίκασε τα γεγονότα κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Βραζιλίας». «Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε, αναφερόμενος σε αυτούς που ευθύνονται για τις λεηλασίες και τις καταστροφές. «Θα βρούμε επίσης αυτούς που τους χρηματοδότησαν», τόνισε.
Η κυβέρνηση έθεσε τις τοπικές υπηρεσίες επιβολής της τάξης υπό τη διοίκηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων, για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην Μπραζίλια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Φλάβιου Ντίνου δήλωσε αργά χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο έλεγχος των εδρών των τριών εξουσιών ανακτήθηκε πλήρως και πρόσθεσε πως συνελήφθησαν πάνω από 200 άνθρωποι.
Ο κυβερνήτης του ομοσπονδιακού διαμερίσματος έκανε λόγο για πάνω από 400 συλλήψεις.
Ο κυβερνήτης του ομοσπονδιακού διαμερίσματος της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, σύμμαχος του πρώην προέδρου Μπολσονάρου, ζήτησε συγγνώμη μέσω βίντεο από τον πρόεδρο Λούλα. Χαρακτήρισε τους δράστες των εκτεταμένων καταστροφών στα δημόσια κτίρια «αληθινούς βάνδαλους» και «αληθινούς τρομοκράτες». Ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έδωσε εντολή να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή στις έδρες των τριών εξουσιών.
Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του Ζ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων. Επιπλέον, έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.
Πέρα από τον κυβερνήτη του ομοσπονδιακού διαμερίσματος, και άλλοι σύμμαχοι του πρώην προέδρου καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια, ιδίως ο Βαλντεμάρ ντα Κόστα Νέτου, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος (Partido Liberal, PL) του Ζ. Μπολσονάρου, που μίλησε για «λυπηρή ημέρα για το βραζιλιάνικο έθνος» και «ντροπή».
Την καταδίκη τους για την εισβολή, εξέφρασαν μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση του Καναδά, του Μεξικό και της Πορτογαλίας.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa)
Η μεθοδευμένη εισβολή ακροδεξιών οπαδών του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια και τα καλέσματά τους σε πραξικόπημα στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα του βραζιλιάνικου λαού που είναι ο μόνος υπεύθυνος να καθορίσει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επανάληψη των γεγονότων των ΗΠΑ, με την εκεί εισβολή στο Καπιτώλιο των οπαδών του Τραμπ, αναδεικνύει τη βαθιά σήψη και παρακμή των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών, την όξυνση των παγκόσμιων ανταγωνισμών που οδηγούν και σε περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του αστικού κράτους και των διάφορων μηχανισμών του.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Βραζιλίας και τονίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την ανάπτυξη της αυτοτελούς εργατικής - λαϊκής πάλης με κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών απέναντι σε κάθε είδους αντιλαϊκές πολιτικές και εκμεταλλευτές που τροφοδοτούν τέτοιες αντιδραστικές δυνάμεις.
Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Λουλα συνεπης σοσιαλδημοκρατης χαρακτηρισε τους Μπολσοναριστες ως "Σταλινικους " και "Ναζιστες" ....λογικα θα πρεπει ο Τσιπρας να του το θυμισε οταν ψηφιζε στην ΕΕ την εξισωση ναζισμου -κομμουνισμου
ΑπάντησηΔιαγραφήLeonidas Papadimitriou