Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

«Υπάρχει απειλή» δηλώνει το Κρεμλίνο μετά το νέο χτύπημα στη Μόσχα

Μετά τη νέα χτεσινή επίθεση με drones στο κέντρο της Μόσχας
 
Εμπορικά πλοία, ανάμεσά τους και ένα ελληνικό, φέρεται να έσπασαν τον ρωσικό αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα

Είναι ξεκάθαρο ότι «υπάρχει απειλή», δήλωσε το Κρεμλίνο χτες μετά και τη δεύτερη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στη Μόσχα, στο ίδιο πολυώροφο κτίριο στο οικονομικό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας που είχε χτυπηθεί και τα ξημερώματα της Κυριακής.

Τα χτυπήματα στη Μόσχα, για τα οποία η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς τα «τρομοκρατικές επιθέσεις» και μάλιστα με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας. Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές επιθέσεις εντείνονται και στην Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας απέτρεψαν ουκρανική «τρομοκρατική επίθεση» νωρίς χτες το πρωί και κατέρριψαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο χτυπήθηκε το κτίριο στην επιχειρηματική και εμπορική συνοικία «Moscow City», όπου στεγάζονται γραφεία υπουργείων και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες πως στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας απώθησαν επίθεση τριών ουκρανικών θαλάσσιων drones (USV) εναντίον ρωσικών πλοίων περιπολίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας, στα μέσα Ιούλη, από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Συγκεκριμένα, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις επιχείρησαν να χτυπήσουν τα περιπολικά «Σεργκέι Κοτόφ» και «Βασίλι Μπίκοφ», σε απόσταση 340 χλμ. νοτιοδυτικά της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπου είναι η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Την περασμένη βδομάδα είχε απωθηθεί επίθεση δύο ουκρανικών μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας εναντίον του «Σεργκέι Κοτόφ».

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψαν άλλα τρία ουκρανικά θαλάσσια drones που είχαν στόχο ρωσικά εμπορικά πλοία τα οποία κατευθύνονταν προς τα Στενά του Βοσπόρου στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο το Κίεβο διέψευσε λέγοντας πως δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε εμπορικά σκάφη.

Τρία εμπορικά πλοία φέρεται να έσπασαν τον ρωσικό αποκλεισμό

Πάντως, Μόσχα και Κίεβο έχουν προειδοποιήσει ότι τα πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα θα θεωρούνται νόμιμοι στόχοι ως πιθανοί μεταφορείς στρατιωτικού υλικού.

Η επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης κρέμεται από μια κλωστή, ενώ, όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», τρία φορτηγά πλοία - ανάμεσά τους και ένα ελληνικών συμφερόντων - έσπασαν το ρωσικό μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα την Κυριακή και αγκυροβόλησαν σε ένα από τα ουκρανικά λιμάνια στο Δέλτα του Δούναβη, από όπου εξάγονται ουκρανικά σιτηρά.

Το ισραηλινό πλοίο «Ams1» και το ελληνικό «Sahin 2» έπλεαν βόρεια από τα Στενά του Βοσπόρου, ενώ το τουρκο-γεωργιανό «Yilmaz Kaptan» έπλεε δυτικά του βόρειου τμήματος της Τουρκίας.

Η Μόσχα έχει απειλήσει ότι θα σταματήσει τη θαλάσσια κυκλοφορία προς τα ουκρανικά λιμάνια. «Η Ρωσία είναι είτε απρόθυμη είτε ανίκανη να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στην περιοχή» και τα πλοία της να «σταματήσουν διά της βίας και να ερευνήσουν ουδέτερα πλοία που κατευθύνονται προς την Ουκρανία», επισημαίνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον.

Οπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, «ένα σμήνος ΝΑΤΟικών αεροσκαφών παρακολουθούσε την πορεία των πλοίων καθώς έπλεαν προς το Izmail, ένα μικρό ουκρανικό λιμάνι απέναντι από τη Ρουμανία στον ποταμό Δούναβη. Τα πλοία εκτιμάται πως θα φορτώσουν σιτηρά στο Izmail και έπειτα θα διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα για να κατευθυνθούν στα λιμάνια προορισμού τους».

«Κανονικά κανένα από αυτά τα αεροπλάνα δεν φέρει οπλισμό, ωστόσο σε κοντινή απόσταση στη Ρουμανία βρίσκονταν άλλα μαχητικά του ΝΑΤΟ, όπως ιταλικά "Eurofighter" και ρουμανικά F-16», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι η ρωσική κορβέτα «Sergey Kotov», που έχει αναπτυχθεί στη νότια Μαύρη Θάλασσα, σε απόσταση βολής από τις κύριες θαλάσσιες οδούς από τα Στενά του Βοσπόρου προς την Οδησσό, δεν επενέβη. Το λιμάνι του Izmail απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ρουμανικά σύνορα. Μια ρωσική επίθεση με drone στις 24 Ιούλη κατά αποθήκης σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι του Δούναβη Reni, οριακά δεν έπληξε ρουμανικό έδαφος, που είναι «ΝΑΤΟικό έδαφος».

Κροατικά λιμάνια θα χρησιμοποιηθούν για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Πάντως, Ουκρανία και Κροατία συμφώνησαν στη δυνατότητα χρήσης κροατικών λιμανιών στον Δούναβη και την Αδριατική Θάλασσα για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, ανακοίνωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Κροάτη ομόλογό του, Γκρλιτς Ράντμαν, με φόντο τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε λιμάνια της Οδησσού, του Μικολάιφ, αλλά και του Δούναβη.

Παράλληλα, οι δύο ΥΠΕΞ συνομίλησαν για στρατιωτική βοήθεια και υπάρχουν «συγκεκριμένες συμφωνίες που θα εφαρμοστούν σύντομα».

Στη Βουλγαρία ο υπουργός Αμυνας, Τ. Ταγκάρεφ, τόνισε για ακόμη μια φορά πως η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας αποτελεί προτεραιότητα της νέας «φιλοδυτικής» κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «έχει αναγνωριστεί ως η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα των μελών της Συμμαχίας στον ευρωατλαντικό χώρο».

«Διάσκεψη ειρήνης» το Σαββατοκύριακο στην Τζέντα

Τελικά επιβεβαιώθηκε χτες - αν και ανώνυμα - από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας ότι θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στην Τζέντα «διάσκεψη για την ειρήνη» στην Ουκρανία.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών κρατών, κρατών του G7 και του G20, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και φυσικά η Ουκρανία, έχουν προσκληθεί, αν και δεν είναι σαφές ποιος θα παρευρεθεί. Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί.

Η «The Wall Street Journal», που ανέφερε πρώτη τη διάσκεψη στην Τζέντα, ανέφερε ότι παρόμοιες μυστικές συνομιλίες διεξήχθησαν στην Κοπεγχάγη τον Ιούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου