Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Φιλικός αγώνας μπάσκετ που διοργάνωσαν το ΠΑΜΕ και η SLOGA Σερβίας


Μέσα σε κλίμα συντροφικότητας και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτέμβρη στο Πευκοχωρι Χαλκιδικής ο φιλικός αγώνας μπάσκετ μεταξύ ομάδων εργαζομένων από την Θεσσαλονίκη και τη Σερβία.

Τον αγώνα διοργάνωσαν από κοινού το ΠΑΜΕ και η Συνδικαλιστική Οργάνωση SLOGA Σερβίας, στο πλαίσιο των
πρωτοβουλιών φιλίας και αλληλεγγύης των εργαζομένων των Βαλκανίων,  των 20 χρόνων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και 20 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ.

Μετά το τέλος του αγώνα, αντιπροσωπεία της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από Τους Γιώργο Πέρρο, Λεωνίδα Στολτίδη, Γιώργο Μπουλούγαρη, Μπάμπη  Βορτελίνο, Νίκο Παπαγεωργίου και Γιάννη Νιβορλή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβικης συνδικαλιστικής οργάνωσης, Zelico Veselinovic, με τον οποίο συζήτησαν για τις συνθήκες εργασίας της εργατικής τάξης της κάθε χώρας, και τον ενημέρωσαν για την κρίσιμη επερχόμενη απεργία της 2 Οκτώβρη, απέναντι στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ που σκοπεύει να βάλει στο γύψο τα σωματεία.

Επίσης, μίλησαν για τον ρόλο των εργοδοτικών και κυβερνητικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα όχι μόνο στις δύο χώρες αλλά στα Βαλκάνια και γενικότερα την Ευρώπη και τόνισαν από κοινού την ανάγκη πάλης εναντίον τους. Ακόμη, μοιράστηκαν πολύτιμη πείρα από τους αγώνες που έχουν δώσει οι ταξικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια και τα βήματα που έχουν κάνει οι δύο οργανώσεις.




 Ακολούθησε εκδήλωση, στην οποία βραβεύτηκαν μεταξύ άλλων και οι δυο ομάδες, ενώ η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με την SLOGA.

Ο Zelico Veselinovic απένειμε στο ΠΑΜΕ αναμνηστική πλακέτα, την οποία παρέλαβε ο Γ. Πέρρος, ευχαριστώντας το ΠΑΜΕ για την διεθνιστική του και Αλληλεγγύη λέγοντάς του πως «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι αδέρφια μας».

Ο Γιώργος Πέρρος απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, στον οποίο ευχαρίστησε το SLOGA για την σταθερή του αλληλεγγύη και στήριξη στους αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας. Τόνισε πως είναι ξεχωριστή η χαρά που  δίνει η Πρωτοβουλία αυτή, καθώς πραγματοποιείται στην επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, μιας επετείου που συνέπεσε με την βάρβαρη δολοφονική ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία.

«Σε εκείνες τις δύσκολες ώρες» είπε, ο ελληνικός λαός, αγωνιστικά συνδικάτα της Ελλάδας
στάθηκαν στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της Γιουγκοσλαβίας. Η πρώτη αποστολή του ΠΑΜΕ ήταν στις γέφυρες της Γιουγκοσλαβίας στο πλευρό των αδελφών μας. Αυτή η διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους και το κίνημα της Ελλάδας και της χώρας σας.»

Ο Γ. Πέρρος αναφέρθηκε στη σημασία  της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης και αγώνων των εργαζομένων  όλων των χωρών,  απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους που εκμεταλλεύονται τους εργάτες, τις αντεργατικές κυβερνήσεις και τα διεφθαρμένα συνδικάτα που ελέγχονται από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες. ιδιαίτερα όμως, και στον ιμπεριαλισμό που σκοτώνει και δημιουργεί φτώχεια και προσφυγιά.

«Εμείς έχουμε όμως ένα πανίσχυρο όπλο» τόνισε. «Με τη φιλία και την αλληλεγγύη να δυναμώσουμε τον κοινό αγώνα για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, ανεργία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Για να υπάρχουν οι δυνατότητας να ζήσουμε καλύτερα. Ζήτω το SLOGA! Ζήτω το ΠΑΜΕ!, ζήτω η εργατική τάξη Ελλάδας και Σερβίας!»

Στον αγώνα μπάσκετ, οι Σέρβοι βρέθηκαν από νωρίς μπροστά στο σκορ, με τους Θεσσαλονικείς να μην βρίσκουν απαντήσεις στους σουτέρ των αντιπάλων τους. Στο ημίχρονο του αγώνα, οι εργαζόμενοι των σερβικών σωματείων προσκάλεσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους να συμμετάσχουν και στο τουρνουά διελκυστίνδας που λάμβανε ταυτόχρονα χώρα. Το ματς έληξε με την άνετη επικράτηση των Σέρβων όμως και οι δύο ομάδες εισέπραξαν το χειροκρότημα του κοινού. Στο τέλος του αγώνα οι παίκτες των δύο ομάδων αντάλλαξαν τις φανέλες τους, κρατώντας έτσι ένα ακόμα αναμνηστικό της διεθνιστικής πρωτοβουλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου