Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Παλλαϊκή εξέγερση στο Ανόι του Βιετνάμ


Παλλαϊκή εξέγερση, 19/8/1944, με επικεφαλής τους Βιέτ Μινχ πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ

Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από τον θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.


Η στρατηγική θέση του Βιετνάμ στη νοτιοανατολική «γωνία» του πλανήτη, κατοικήθηκε πολλές χιλιετίες πριν. 
Άλλες φορές σαν ανεξάρτητη χώρα (ακμή 800 – 200 π.χ.) κι άλλες φορές σαν μέρος της αυτοκρατορίας των κινέζικων δυναστειών.
Εξεγέρσεις υπήρξαν και κάποτε είχαν και στρατιωτικές νίκες, ακόμα και πρόσκαιρες ανεξαρτησίες ολόκληρων περιοχών. 
Μετά… τους Γιαπωνέζους και τους Γάλλους…
Από το 1792 το Βιετνάμ  μπήκε στη σφαίρα επιρροής της Γαλλίας. Επίσημα η αποικιοκρατία της Γαλλίας στο Βιετνάμ άρχισε το 1874. Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με παρέμβαση των Γερμανών στο φιλοχιτλερικό καθεστώς του Βισύ της Γαλλία, παραδόθηκε η Γαλλική Ινδοκίνα στην Ιαπωνία. Από το 1940, ιδρύθηκε από τον Κ. Κ. Βιετνάμ και τον Χο Τσι Μινχ το «Βιετμίν», ένα απελευθερωτικό κίνημα, με ραχοκοκαλιά τους κομμουνιστές, που έδρασε σ’ όλη τη διάρκεια της Γιαπωνέζικης κατοχής. Μετά την ήττα των Ιαπώνων τον Αύγουστο του 1945, οι αντάρτες Βιετμίν κατέλαβαν το Ανόι, κι έφτιαξαν μια μεταβατική κυβέρνηση, που κήρυξε την εθνική ανεξαρτησία ολόκληρης της χώρας. 
Και μετά… τους Αμερικάνους… 
Το Νότιο Βιετνάμ, ανακηρύχθηκε ως «δημοκρατία» με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν ήθελαν την επικράτηση των κομμουνιστών σε όλη τη χώρα. Έτσι το 1957, άρχισε ο νέος απελευθερωτικός αγώνας των «Βιετκόνγκ», κομμουνιστών ανταρτών του Νοτίου Βιετνάμ, του Λάος και της Καμπότζης, ενισχυόμενων από εφόδια και τακτικό στρατό της ελεύθερης λαϊκής δημοκρατίας του  Βορείου Βιετνάμ. 

10 διάσημες ιστορικές φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ


2 σχόλια:

  1. Ο Ηρωικός αγώνας ενός λαού που οδήγησε στη νίκη. Αντιμετώπισε όλη την θηριωδία του Καπιταλισμού απο Γάλλία.... Ιαπωνία ΗΠΑ με τις τελευταίες να προχωρούν σε μακροχρόνια ιμπεριαλιστική επέμβαση για να τσακίσουν τον λαό και τους Κομμουνιστές. Και ενώ αυτά έκανε ο Καπιταλισμός απο την ...άλλη... είχαμε την ΕΣΣΔ σε πορεία ανατροπής του Σοσιαλισμού απο τον οπορτουνισμό. ...παλαικό κράτος.... ειρηνική συνύπαρξη.... πασιφισμός.... παράδοση στον Καπιταλισμό. 1955 Αυστρία 1956 Ουγγαρία ..ΙΜΡΕ ΝΑΓΚΙ... 1961 Αλβανία 1962 Κούβα πύραυλοι.. ....Τσίρκο των Αδεσμεύτων.... Νταλαβέρια ΚΚΣΕ Χρουτσόφ το 1964 με τον Αντικομουνιστή Μιχάλη Μούσκο ...τον Κάστρο της Μεσογείου... ΟΥΥΥΥΦΦΦΦ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιχάλης Μούσκος... επίσκοπος το 1948 49 επισκέφτηκε τον ...παρθενώνα....στην Μακρόνησο και τα βρήκε όλα εντάξει... Εθνάρχης σε Πολυεθνικό νησί σύμφωνα με το ΑΚΕΛ. Το Κ.Κ αυτοδιαλύθηκε το 1943... δεν χρειαζόταν λόγω ..εθνικών ιδιομορφιών..... ΟΥΦ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου