Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 05/03/399πχ

Ο Έλληνας φιλόσοφος, Σωκράτης, ήπιε το κώνειο. 

Σωκράτης

05/03/1871

Γεννιέται η Γερμανίδα κομμουνίστρια επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Δραστηριοποιούμενη αρχικά μέσα από τις γραμμές του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια του Ανεξάρτητου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υπήρξε συνιδρυτικό μέλος της οργάνωσης των Σπαρτακιστών από το οποίο αργότερα προέκυψε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Πολέμια του οπορτουνισμού, κύριος εκφραστής του οποίου ήταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρωταγωνίστησε μαζί με τον Καρλ Λίκμπνεχτ στην καταδίκη του γερμανικού ιμπεριαλισμού (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και την επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης.

Δολοφονούνται ο Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ

05/03/1909

Μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται με πέτρες και ξύλα εναντίον των καπναποθηκών, στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι έντρομοι έμποροι. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές επιτίθενται κατά της χωροφυλακής και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, σημειώνονται τραυματισμοί και στις δύο πλευρές.

Τελικά, οι απεργοί πετυχαίνουν την απόλυση των συλληφθέντων συναδέλφων τους, ενώ οι έμποροι δέχονται τα αιτήματα των καπνεργατών.

05/03/1918

Γεννιέται ο Τζέιμς Τόμπιν, Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, γνωστός για τον «Φόρο Τόμπιν» ενός φόρου στις βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές ροές κεφαλαίου με σκοπό, όπως ο ίδιος το έθεσε, «να ρίξει άμμο στον τροχό των χρηματαγορών».

Αρχικά, η ιδέα του φόρου Τόμπιν υποστηρίχθηκε για την προώθηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και έγινε σημαία πολλών σοσιαλδημοκρατών πολιτικών παραγόντων, όπως π.χ. της κυβέρνησης Ντ’ αλέμα στην Ιταλία και Ζοσπέν στη Γαλλία.

05/03/1922

Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι

Πιέρ Πάολο Παζολίνι

05/03/1929

Σχεδόν 2.500 εργάτες της Ελευσίνας κατεβαίνουν σε απεργία ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, καθιέρωση του 8ώρου, αναγνώριση του σωματείου τους και επαναπρόσληψη των εργατών που είχαν απολυθεί.

Η αστυνομία επιτέθηκε την ίδια μέρα κατά των απεργών, σκοτώνοντας τον εργάτη Δημήτρη Μιχαήλο (και άλλον έναν τα στοιχεία του οποίου δεν είναι γνωστά) και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Στην κηδεία του Μιχαήλου πήρε μέρος όλος ο λαός της Ελευσίνας.

Παρά τη σύλληψη της απεργιακής τους επιτροπής οι απεργοί συνέχισαν τον αγώνα τους μέχρι και τις 14/3 πετυχαίνοντας την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων τους και όλων των απεργών που είχαν απολυθεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Επίσης πέτυχαν την ίδρυση Ταμείου Συντάξεως, την αναγνώριση του σωματείου τους, καθώς και μικρές αυξήσεις στο μεροκάματο.

05/03/1933

Στον απόηχο του εμπρησμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου-Ράιχσταγκ (προβοκάτσια των Ναζί που αποδόθηκε στους κομμουνιστές) και μέσα σε ένα όργιο αίματος, διωγμών, βασανισμών και συκοφαντικής εκστρατείας κατά των κομμουνιστών διεξάγονται εκλογές στην Γερμανία.

Παρόλα αυτά, στις εκλογές της 5/3 το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν σημείωσε ιδιαίτερη πτώση, λαμβάνοντας 4.848.000 ψήφους και εκλέγοντας 81 βουλευτές.

Τέσσερις μέρες μετά οι Ναζί συλλαμβάνουν τους κομμουνιστές βουλευτές και το ΚΚ Γερμανίας τίθεται και επίσημα πια εκτός νόμου. Στις 2/5 διαλύονται και τα εργατικά συνδικάτα. Η αστική τάξη της Γερμανίας διεξάγοντας ολομέτωπη επίθεση εναντίον των κοινωνικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης, εκμηδενίζει και τα τελευταία υπολείμματα των εργατικών δικαιωμάτων.  

Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκαπό τους ναζί

05/03/1933

Στις Βουλευτικές εκλογές το Ενιαίο Μέτωπο συγκεντρώνει 52.958 ψήφους (4,64%), χωρίς να εκλέγει βουλευτές λόγω του πλειοψηφικού συστήματος. Η «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις» με κύρια δύναμη το Λαϊκό Κόμμα, αν και έλαβε λιγότερες ψήφους από τον «Εθνικό Συνασπισμό» που συγκροτήθηκε γύρω από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (527.200 έναντι 528.656), πήρε σημαντικά περισσότερες έδρες (136 έναντι 110) κερδίζοντας άνετη πλειοψηφία στη Βουλή (σύνολο εδρών 248).

05/03/1943

Μεγάλη απεργία ξεσπά στο Τορίνο της φασιστικής Ιταλίας. Οι εργάτες απαιτούν αυξήσεις στα δελτία τροφίμων, στους μισθούς, αλλά και τον τερματισμό του πολέμου.

Οι Αρχές απάντησαν με καταστολή και συλλήψεις των επικεφαλής των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, το απεργιακό ρεύμα φούντωσε και τους επόμενους μήνες επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.

05/03/1943

Μεγάλες απεργίες των εργαζομένων στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 200.000 λαού διαδηλώνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που κήρυξαν οι δυνάμεις Κατοχής.

Στις συγκρούσεις με τους κατακτητές οι διαδηλωτές είχαν απώλειες 10 νεκρούς και πάνω από 134 τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο σπουδαστής Εδμόνδος Τορόν και ο Κώστας Ωραιόπουλος. Όμως ο λαός είχε νικήσει.

Οι διαδηλωτές όρμησαν στο υπουργείο Εργασίας και έκαψαν τις καταστάσεις επιστράτευσης. Οι Γερμανοί δήλωσαν πως το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δεν θα ισχύσει για την Ελλάδα. 

Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης

05/03/1946

Ο Ου. Τσόρτσιλ εκφωνεί στο Φούλτον των ΗΠΑ τον περιβόητο λόγο του περί «σιδηρού παραπετάσματος», κηρύσσοντας επίσημα το λεγόμενο «ψυχρό πόλεμο».

05/03/1949

Συνέρχεται η 2η Κομματική Σύσκεψη των καθοδηγητικών στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η Σύσκεψη μελέτησε τη στρατιωτικοπολιτική δράση του ΔΣΕ από τη Σύσκεψη του Γενάρη του 1948 μέχρι το Μάρτη του 1949 και με βάση την πρόσφατη πείρα επεξεργάστηκε τα θέματα που είχε θέσει η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Γενάρης 1949).

05/03/1950

Μέσα σε κλίμα έντονης τρομοκρατίας και διώξεων διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, ο συνδυασμός της «Δημοκρατικής Παράταξης», ο οποίος υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ, πήρε 163.824 ψήφους (9,7%) και 18 έδρες στη Βουλή. Πρώτο Κόμμα αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα με 18,8%.

05/03/1951

Πίσω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ εκτελείται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης και οι σύντροφοί του Θεόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ρήγας Παραθυράς.

Ο Ν. Νικηφορίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως» Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο των Νέων, επειδή μάζευε υπογραφές γύρω από την Έκκληση της Στοκχόλμης για την Ειρήνη. 

Νίκου Νικηφορίδη

Η εκτέλεση Νίκου Νικηφορίδη

05/03/1953

Πεθαίνει ο μεγάλος σοβιετικός συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ.

05/03/1953

Πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ι. Β. Στάλιν εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία, ενώ μετείχε στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) από την ίδρυσή του το 1898. Μέλος της Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ Τιφλίδας, Καυκασιανής Ενωσης και Μπακού, στήριξε τις λενινιστικές ιδέες για το κόμμα, την τακτική και τη στρατηγική του και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1905 - 1907. Στα 1912 έγραψε το βιβλίο «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα», που είναι από τα πιο σημαντικά μαρξιστικά έργα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΙωσήφΣτάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι)

Ο σοβιετικός λαός αποχαιρετά τονΣτάλιν

1953Κηδεία Στάλιν

05/03/1959

Ο Γερμανός εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν καταδικάζεται σε 25ετή κάθειρξη από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας. (Υπόθεση Μέρτεν) 

Η σκοτεινή «υπόθεση Μέρτεν» και ο… εθνάρχης 

Η δίκη του Μαξ Μέρτεν 

Αποφυλακίζεται, ο εγκληματίας πολέμου, Μαξ Μέρντεν

05/03/1962

Σε συγκέντρωση της νεολαίας του «Κέντρου» στο Θέατρο «Χατζηχρήστου» φωνάζεται για πρώτη φορά το σύνθημα «1-1-4», με το οποίο ονομάστηκε τελικά το κίνημα ολόκληρης περιόδου.

Ξεκίνησε με αφορμή τις εκλογές της «βίας και νοθείας» του Κ. Καραμανλή το 1961 και είχε να κάνει με το αίτημα για εκδημοκρατισμό. Πήρε το όνομά του από το άρθρο 114 του Συντάγματος το οποίο όριζε πως η τήρηση των άρθρων του, επαφίονταν στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

05/03/1964

Πεθαίνει ο Μίλτος Μανάκης, που, μαζί με τον αδελφό του Γιαννάκη, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές των Βαλκανίων.

05/03/1981

Νέος ισχυρός σεισμός πλήττει την Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες και γίνεται αισθητός από το Βόλο μέχρι την Πάτρα. Δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους και δώδεκα τραυματίζονται.

05/03/2013

Πεθαίνει ο Ούγκο Τσάβεζ Φρίας, πρώην στρατιωτικός και Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το 1999 έως το 2013.

5 σχόλια:

  1. οι εργάτες στα εργοστάσια της Ελευσίνας ξεκίνησαν μια απεργία που κράτησε λίγες μέρες και χωρίς τελικά να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Και η απεργία αυτή προσφέρεται για πολύτιμα συμπεράσματα, πολύ περισσότερο που ξετυλίχθηκε την ίδια περίοδο με τη νικηφόρα απεργία των εργαζομένων στα μεταλλεία του Λαυρίου. Μια απεργία που ξεκίνησε την 1η Φλεβάρη 1929 και έληξε στα μέσα Μάρτη.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/03/1929.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσβεστη θα μένει για πάντα στη συλλογική ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού η 5η Μάρτη 1943. Ημέρα του μεγαλειώδους ξεσηκωμού των εργαζομένων της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, της Καλαμάτας και πολλών ακόμα ελληνικών πόλεων, με τα τεράστια σε όγκο απεργιακά συλλαλητήρια, μετά από πρόσκληση του ΕΑΜ, που ματαίωσαν την πολιτική επιστράτευση που είχαν δρομολογήσει οι Γερμανοί ναζί κατακτητές με τη συμβολή των συνεργατών της τότε κατοχικής δοσιλογικής κυβέρνησης Λογοθετόπουλου.

    Οι μεγάλες απώλειες που είχαν εκείνη την εποχή οι χιτλερικοί στο ανατολικό μέτωπο, ύστερα από τη συντριβή τους στο Στάλινγκραντ, έθεταν μπροστά τους με οξύτητα το πρόβλημα των εφεδρειών. Κι αυτές μπορούσαν να τις εξασφαλίσουν επιστρατεύοντας εργατικά χέρια από τις κατακτημένες χώρες, για ν' απελευθερωθούν Γερμανοί εργάτες και να σταλούν στο μέτωπο, εναντίον του Κόκκινου Στρατού της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) που πάλευε ενάντια στους ναζί κατακτητές για την απελευθέρωση της σοσιαλιστικής πατρίδας και όλων των κατεχόμενων, τότε, ευρωπαϊκών χωρών, για το τσάκισμα του φασισμού - ναζισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Στις 30 Γενάρη 1943 ετοιμάστηκε το διάταγμα "περί υποχρεωτικής εργασίας του πληθυσμού της Ελλάδας" και το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε τη σύνταξη καταλόγων επίστρατων, με σκοπό να σταλούν χιλιάδες σε οχυρωματικά έργα στο Ανατολικό Μέτωπο ή και σε πολεμικά εργοστάσια, σε αντικατάσταση Γερμανών εργατών.

      Στις 19 Φλεβάρη 1943 ο Γκέμπελς είχε δηλώσει: "Ο γερμανικός λαός δίνει το αίμα του. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα δώσει την εργασία". Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε από το ΕΑΜ και αποφασίστηκε η οργάνωση του αγώνα για τη ματαίωση της επιστράτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χιτλερικοί έκαναν και επίσημα γνωστά τα σχέδιά τους με τη δημοσίευση διαταγής του στρατιωτικού διοικητή Ελλάδας στρατηγού Σπάιντελ, που πρόβλεπε ότι "έκαστος κάτοικος της Ελλάδας, ηλικίας 16-45 ετών, είναι υποχρεωμένος, εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, ν' αναλάβει υποδεικνυομένην εις αυτόν εργασίαν διά γερμανικάς ή ιταλικάς υπηρεσίας". Όσοι δεν θα συμμορφώνονταν, θα τιμωρούνταν με πρόστιμο ή φυλάκιση ή ειρκτή ή κλείσιμο σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας.

      Η δημοσίευση της διαταγής αυτής αποτέλεσε και τη σπίθα για τη φωτιά του ξεσηκωμού και ξεκίνημα του αγώνα ενάντια στην επιστράτευση. Η πρώτη μαχητική διαδήλωση έγινε στις 24 Φλεβάρη 1943. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου έβαλαν φωτιά και έκαψαν ένα μέρος των αρχείων του και πήραν τα τρόφιμα που είχαν συγκεντρώσει στα υπόγεια οι εγκάθετοι του υπουργείου.

      Αλλά η σημαντικότερη και η πιο αποφασιστική ημέρα ήταν η 5η Μάρτη. Τη μέρα εκείνη πριν 80 χρόνια, με απόφαση του ΕΑΜ και του Εργατικού ΕΑΜ, με την καθοδήγηση των κομμουνιστών, κηρύχτηκε γενική απεργία για τις 5 Μάρτη που πέτυχε απόλυτα. Είχε προηγηθεί απόφαση του ΚΚΕ μπροστά στον κίνδυνο της πολιτικής επιστράτευσης.

      Από το πρωί, κατά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους, οι κάτοικοι της Αθήνας, που ενημερώνονταν από το βράδυ της προηγούμενης με τα ΧΩΝΙΑ της νεοϊδρυμένης νεολαιίστικης ΕΠΟΝ, κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης με τα συνθήματα: "ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ".

      Όλα νεκρώθηκαν... Και τότε άρχισε να ξεχύνεται στο κέντρο της Αθήνας ο λαϊκός χείμαρρος των συνοικιών. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε μια τόσο μεγάλη σε όγκο και μαχητικότητα ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ. Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός ήταν τέτοιος που, παρά τη χρήση όπλων και τις εκατοντάδες δολοφονίες και τους τραυματισμούς διαδηλωτών, δεν μπόρεσαν να τον τσακίσουν.

      Οι κατακτητές αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να δηλώσουν ότι ΔΕΝ τίθεται ζήτημα πολιτικής επιστράτευσης για την Ελλάδα. Κι αυτό ενώ είχαν ήδη έτοιμο στο Τυπογραφείο το σχετικό διάταγμα για την επιστράτευση και είχαν ετοιμάσει τις καταστάσεις για πολιτική επιστράτευση τις οποίες έκαψαν οι διαδηλωτές τη μέρα εκείνη.

      Στις 5 Μάρτη 1943 οι λαϊκοί άνθρωποι προτάξανε τα σκελετωμένα από την πείνα κορμιά τους και συμμετέχοντας καθολικά στην παλλαϊκή διαδήλωση, με μαχητικότητα και αυτοθυσία, νίκησαν τους πάνοπλους Γερμανο-Ιταλούς κατακτητές με το να ματαιώσουν την επιστράτευση. Ήταν οι πρώτες μαζικές, δυναμικές τεράστιες διαδηλώσεις στην κατακτημένη Ευρώπη ενάντια στους ναζί. Ο λαός της πρωτεύουσας και των άλλων ελληνικών πόλεων, προτάσσοντας τα στήθη του στις κάννες των πολυβόλων των κατακτητών, πέτυχε το ακατόρθωτο(!), να μην επιστρατευθεί ούτε ένας Έλληνας για να ενισχυθούν οι ναζί στο Ανατολικό Μέτωπο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

      "Κάτω η πολιτική επιστράτευση του Χίτλερ!".

      "Κανένας στα κάτεργα της Γερμανίας!".

      "Δεν ετοιμάζουμε μόνοι τις βόμβες για τα κεφάλια μας!".

      "Δεν σφυρηλατούμε τα δεσμά μας!".

      Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα που μαζί με ζητωκραυγές για το ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ κυριαρχούσαν στους δρόμους της αδούλωτης Αθήνας.

      Η 5η Μάρτη 1943 θα αποτελεί παντοτινό σύμβολο του αγώνα του ελληνικού λαού. Χάραξε για πάντα στην Ιστορία ότι ο λαός είναι παντοδύναμος όταν πιστέψει στη δύναμή του και το αποφασίσει. Με οργάνωση και αγώνα, με συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω ! Όσο κι αν είναι οι συσχετισμοί αρνητικοί και οι αντίπαλοι μοιάζουν ανίκητοι!

      Διαγραφή
    2. 3
      Η μάχη αυτή δεν έσωσε μόνο τα Ελληνόπουλα από τα γερμανικά κάτεργα, αλλά συντέλεσε και στην πορεία και εξέλιξη του πολέμου και έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί για να επιβάλουν τη θέλησή τους. Είναι ένα διαχρονικό συμπέρασμα για τους αγωνιζόμενους λαούς: Πως μόνο με την ασίγαστη πάλη τους μπορούν ν' αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους, να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την τύχη τους στα δικά τους χέρια.

      Η ένδοξη 5 Μάρτη 1943 είναι μία από τις πολλές μορφές μαζικής δράσης και αντίστασης που, με την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αξιοποίησε το λαϊκό απελευθερωτικό κίνημα στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής μαζί, βεβαίως, με την ένοπλη αντίσταση στον κατακτητή.

      Η μαζική λαϊκή δράση, που ξεκινούσε από την οργάνωση για την επιβίωση του λαού και για την απελευθέρωση από τον ναζί κατακτητή, εκφραζόταν με την ίδρυση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης και του Εργατικού ΕΑΜ, αλλά και των άλλων ΕΑΜογενών μαζικών οργανώσεων, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κινητοποίηση για τη διεκδίκηση τροφίμων, αυξήσεων στους μισθούς, συσσιτίων, και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού γενικότερα, του δικαιώματος της Νεολαίας για μόρφωση και πολιτισμό, δουλειά και δικαιώματα.

      Διαγραφή
    3. 4
      Όπως τότε έτσι και σήμερα αγωνιζόμαστε ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, που οδηγούν τον λαό και τη νεολαία μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να γυρίσουν πίσω τα στρατιωτικά τμήματα που δρουν εκτός συνόρων. Για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

      Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι φίλοι και απόγονοι της Αντίστασης, της ένοπλης ταξικής αναμέτρησης του ΔΣΕ, οι πολιτικοί πρόσφυγες αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της 5ης Μάρτη 1943 και σε όλα τα θύματα του απελευθερωτικού αγώνα, σε όλους όσοι, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, πήραν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των ναζί κατακτητών και των συνεργατών τους. Στη συνέχεια όταν οι αστοί με τους Άγγλους συμμάχους τους χτύπησαν με τα όπλα τον λαό, δεν τα δίπλωσε το απελευθερωτικό λαϊκό κίνημα, αλλά με την καθοδήγηση του ΚΚΕ ξαναπήρε τα όπλα για μια Ελλάδα του λαού της.

      Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε απ' αυτούς τους αγώνες, βγάζοντας διαχρονικά συμπεράσματα πως όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής με ισχυρό ΚΚΕ! Με οργάνωση του αγώνα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και σήμερα όπως τότε. Με το ΚΚΕ που συνεχίζει σταθερά να αγωνίζεται για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όλων των λαϊκών ανθρώπων, να οργανώνει τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με εργατική εξουσία.

      Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νεολαία μας να βασιστούν στα συμπεράσματα που βγαίνουν από την αληθινή ιστορία των ηρωικών αγώνων του λαού και να τους τιμήσουν ενισχύοντας τη δράση και τη δύναμή τους σήμερα, δυναμώνοντας και με την ψήφο τους το ΚΚΕ.

      Δόξα και τιμή στους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα και τον αγωνιζόμενο λαό μας!

      Δόξα και τιμή στο ηρωικό ΚΚΕ που οργάνωσε και καθοδήγησε τους μαζικούς και ένοπλους αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ!

      Ζήτω η 5η Μάρτη 1943!
      ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ανακοίνωσή , για την πολιτική επιστράτευση στις 5 Μάρτη 1943.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου