Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Νίκου Νικηφορίδη


Πίσω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ εκτελείται, 5/3/1951, ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης και οι σύντροφοί του Θεόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Ρήγας Παραθυράς.

Ο Ν. Νικηφορίδης είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως επικεφαλής της «τρομοκρατικής κομμουνιστικής οργανώσεως» Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο των Νέων, επειδή μάζευε υπογραφές γύρω από την Έκκληση της Στοκχόλμης για την Ειρήνη.


Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε στα προσφυγικά του Βύρωνα το 1928, από γονείς πρόσφυγες, ξεριζωμένους από τη Μικρά Ασία με την καταστροφή του 1922. Στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, ο Νίκος, μαθητής τότε στο 7ο Γυμνάσιο Παγκρατίου, δραστηριοποιείται από τους πρώτους στην Αντίσταση. Αετόπουλο στην αρχή, και με την ίδρυση της ΕΠΟΝ, σε ηλικία μόλις 15 ετών, γραμματέας της ΕΠΟΝ Παγκρατίου.

Πάλεψε ακούραστα μέρα και νύχτα για τη λευτεριά. Πότε μοίραζε το παράνομο υλικό με ανακοινώσεις του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ, πότε με το Χωνί, τις νύχτες, ενημέρωνε και καλούσε σε αντίσταση το λαό των ανατολικών συνοικιών και πότε έγραφε συνθήματα στους τοίχους με κόκκινη μπογιά: Λευτεριά ή θάνατος».

Μετά τα Δεκεμβριανά, συνεχίζει τον αγώνα του για να μείνουν ζωντανά τα τσακισμένα από τις βρετανικές δυνάμεις του Σκόμπυ, όνειρα του λαού μας.

Το 1947 μόλις τελείωσε το γυμνάσιο, στάλθηκε μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές στην Ικαρία. Στα τέλη του 1948, μόλις συμπλήρωσε τα 20 του χρόνια, μεταφέρεται στο κολαστήρι της Μακρονήσου. και αργότερα στη Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα.



Επιστρατευμένος στο Α΄ Τάγμα Σκαπανέων θα γνωρίσει όλη τη φρίκη και τα βασανιστήρια του «Νέου Παρθενώνα» της εθνικοφροσύνης.

 Στο θανατονήσι θα ζήσει τη μεγάλη σφαγή του ΑΕΤΟ, το μεγάλο μακελειό στη Χαράδρα,  και θα γνωρίσει τους χειρότερους βασανιστές, ανάμεσά τους ένα ανθρώπινο κτήνος, ο υπολοχαγός της ΕΣΑ Δημήτριος Ιωαννίδης, ο κατοπινός «αόρατος δικτάτορας» της χούντας.

Σχεδόν ετοιμοθάνατος από τα βασανιστήρια, σακατεμένος,  με ισχυρό τραύμα στο κεφάλι από τα χτυπήματα, με παράλυτο το ένα του πόδι και τυφλός για ένα διάστημα, αλλά απροσκύνητος, απολύεται το Γενάρη του 1950.
Πάλεψε με το θάνατο δύο μήνες. Μόλις στάθηκε στα πόδια του άρχισε να δουλεύει πάλι δραστήρια για το ΚΚΕ και την εδραίωση της ειρήνης.

Στις 15 Μάρτη του 1950, στη Στοκχόλμη, συνήλθε παγκόσμια συνδιάσκεψη ειρήνης με τη συμμετοχή 700 προσωπικοτήτων από δεκάδες χώρες. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ενέκρινε την Έκκληση της Στοκχόλμης για Ειρήνη, η οποία στόχευε στην πλήρη κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν 200 εκατομμύρια άνθρωποι.


Υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση υπογραφών στην Ελλάδα ήταν ο ποιητής Κώστας Βάρναλης και ο πρώην Μητροπολίτης Κοζάνης, Ιωακείμ

Ο Νικηφορίδης ήταν ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της κίνησης.

Το κείμενο κάτω από το οποίο μαζεύονταν οι υπογραφές ήταν το εξής:

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ



Απαιτούμε την απόλυτη απαγόρευση του ατομικού όπλου φοβερής μαζικής εξόντωσης για τους λαούς.
 
Απαιτούμε τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διεθνούς ελέγχου, που θα εξασφαλίζει την εφαρμογή αυτού του μέτρου απαγόρευσης.
 
Πιστεύουμε πως η κυβέρνηση, που πρώτη θα χρησιμοποιούσε τα ατομικά όπλα ενάντια σε οποιανδήποτε χώρα, θα διέπραττε ένα έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα και γι’ αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σαν εγκληματίας πολέμου.
 
Καλούμε όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να υπογράψουν αυτή την έκκληση.


Οι 14 συλληφθέντες που παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο ήταν οι εξής:
–Ο 23χρονος Νίκος Νικηφορίδης, ως αρχηγός
–Οι 19χρονοι μαθητές και σπουδαστές Λεωνίδας Δούκας, Γιάννης Δαμιανίδης, Θανάσης Κάκκαρης, Νίκος Μαραγκός και Κώστας Δαμασκηνίδης
–Ο 23χρονος δημοσιογράφος Χρήστος Ταμουρίδης
–Ο 24χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Στέφανος Γούναρης
–Ο 23χρονος φοιτητής της ιατρικής Παναγιώτης Παναγιώτου
–Ο 36χρονος λογιστής Κώστας Μαριόγλου
–Ο 35χρονος Πέτρος Κιμισκής
–ο 57χρονος Ευρυπίδης Παρτάλης
–Και οι εργάτριες Πουλχερία Παπαρνάκη 45 χρόνων και Σεβαστή Πριμίδου 33 χρόνων, οι οποίες οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο μόνο με την κατηγορία ότι υπέγραψαν την Εκκληση της Στοκχόλμης.

Στην πραγματικότητα υπήρχε και 15ος συλληφθείς ο οποίος δεν πρόλαβε να φτάσει κατηγορούμενος στο έκτακτο στρατοδικείο.

Ήταν ο ΕΠΟΝίτης Μιχάλης Βουτυράς, ο οποίος ήταν παράλυτος από πολιομυελίτιδα. Ο Μιχάλης δεν άντεξε τα βασανιστήρια που ακολούθησαν και την εξαντλητική ανάκριση. Δέκα μέρες μετά τη σύλληψή του τον γύρισαν με φορείο πίσω στους δικούς του σε άθλια κατάσταση.
 
Λίγες μέρες αργότερα, εξαιτίας της ταλαιπωρίας και των βασανισμών που υπέστη, ο Μιχάλης Βουτυράς έφυγε από τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου