Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Ανακοινώνεται η «αγορά του αιώνα»


 Στις 6 Μάρτη του 1985ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά την περιβόητη «αγορά του αιώνα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών F‑16 και 40 Μιράζ 2000. Υλοποιείται έτσι μια προειλημμένη απόφαση, αγνοώντας το κοινό αίσθημα και τις διαμαρτυρίες για την καταστροφική αυτή επιλογή.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εσπευσμένα στα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού και του Ναυτικού, τα οποία αντιπροσωπεύουν κολοσσιαίες δαπάνες και χρέη που πρόκειται να κρατήσουν τη χώρα μας εξαρτημένη για πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το κόστος της «αγοράς του αιώνα» ξεπερνούσε τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, το ποσό αυτό αυξήθηκε σημαντικά ενώ η «αγορά του αιώνα» εξελίχτηκε σε ένα θερμοκήπιο οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αυτό το πρωτοφανές σε μέγεθος και κόστος εξοπλιστικό πρόγραμμα, ήταν η απειλή από την Τουρκία. Αυτό ήταν, εξάλλου, το μόνιμο και σταθερό επιχείρημα των εκάστοτε κυβερνήσεων για να δικαιολογηθούν οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς.

Την ίδια μέρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η αγορά αυτή υπηρετεί τις ΝΑΤΟικές και όχι τις εθνικές αμυντικές ανάγκες και οδηγεί στην ενίσχυση των αμερικανονατοϊκών δεσμών της χώρας.

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης, σχετικά με την τουρκική απειλή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ανάλογες αγορές πραγματοποιούν αυτή την περίοδο όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, χωρίς βέβαια να αντιμετωπίζουν καμιά απειλή ανάλογη μ’ αυτήν που επικαλείται η κυβέρνηση.

Επίσης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ναυτικού αποτελεί καθαρά μια υλοποίηση ενός συγκεκριμένου ΝΑΤΟικού προγράμματος του 1983 που αφορά ιδιαίτερα τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Πορτογαλίας.

Το ΚΚΕ είχε προτείνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για μια εθνική αμυντική πολιτική και για έναν εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, που να ανταποκρίνεται στις εθνικές κι όχι στις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Η κυβέρνηση με την “αγορά του αιώνα” αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Βαρύνεται με μια ενέργεια που υποθηκεύει το μέλλον της εθνικής οικονομίας και της εθνικής ανεξαρτησίας».

ΗρακλήςΚακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου