Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΠΙΣΗΣ

Γιάννης Καλοπίσης
 Ενας σπουδαίος επιστήμονας που είχε σημαντική συμβολή στη διάσωση του Αρχείου του ΚΚΕ
    Πέρασαν 20 χρόνια από τότε που η πλημμύρα έπληξε την έδρα και το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Κεντρική Επιτροπή διοργανώνει εκδήλωση τιμής για όσους συνέβαλαν στο τιτάνιο έργο της διάσωσης και αποκατάστασης του Αρχείου του ΚΚΕ. Πράγματι, η διάσωση και η αποκατάσταση ήταν έργο επικό. Μέσα από τις τεραστίων διαστάσεων δυσκολίες για την αντιμετώπιση της καταστροφής, που απαιτούσαν και οικονομική επάρκεια και βεβαίως πολλά, μα πάρα πολλά χέρια για την αντιμετώπισή της, αναπτύχθηκε μια πρωτοφανής λαϊκή δράση, ικανή να κάνει πέρα κάθε δυσκολία και αντιξοότητα για να ξαναγίνουν όλα όπως ήταν πριν και ακόμη καλύτερα. Το κτίριο, το Αρχείο, ο «Ριζοσπάστης»…
    Γιατί οι άνθρωποι του μόχθου αγκάλιασαν πολύμορφα την προσπάθεια ενισχύοντας οικονομικά το ΚΚΕ,ενώ κομμουνίστριες και κομμουνιστές, μέλη της ΚΝΕ, φίλοι και οπαδοί έδιναν καθημερινά, εθελοντικά, τη μάχη με τη ζημιά και το χρόνο για να αποκατασταθεί το Αρχείο.

Μέχρι την Κυριακή η Έκθεση Εικαστικών Καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη

Πλήθος κόσμου επισκέπτεται την Έκθεση Εικαστικών Καλλιτεχνών προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ, που συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στην πρώην αποθήκη Στρατού στην Α' Προβλήτα του Λιμανιού Θεσσαλονίκης (Δείτε εδώ δήλωση) .
Πρόκειται για έκθεση έργων 53 σύγχρονων εικαστικών δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εμπνεύστηκαν από την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ και ανταποκρίθηκαν, με τη δημιουργία πρωτότυπων έργων τους, στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η απεργία θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι

«Η απεργία θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι»! Με αυτήν τη φράση, αμέσως μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έκαναν καθαρό προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ) ότι η υπονομευτική τακτική που με λύσσα ξεδιπλώνει όλο και πιο ξεδιάντροπα ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης, δεν θα περάσει.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης της διοίκησης της ΓΣΕΕ, έξω από τα γραφεία της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Η ακροδεξιά είναι το σιδερένιο χέρι του συστήματος

    Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την ακροδεξιά με αυτούς που ευθύνονται για την άνοδό της, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1», την Πέμπτη 1 Νοέμβρη.  
    «Η ακροδεξιά ανεβαίνει γιατί αξιοποιεί την απογοήτευση που δημιουργείται σε λαϊκά στρώματα, μέσα από μια πολιτική η οποία κυριολεκτικά καταδικάζει τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια, στην ανεργία, στη λιτότητα, στη μιζέρια», είπε.
    Επίσης, τόνισε πως η ακροδεξιά «είναι το σιδερένιο χέρι του συστήματος», δηλαδή είναι «ο

Να παρθεί απόφαση να οργανωθεί δυναμική διεκδίκηση

   - Φτάνει πια με την υπονόμευση του αγώνα
  Απαιτώντας να σταματήσει η υπονόμευση των αγώνων, να σταματήσει η προσπάθεια νοθείας των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και να πεταχτούν έξω από τα σωματεία οι εργοδότες, μέλη διοικήσεων πολλών Εργατικών Κέντρων,    Ομοσπονδιών και Συνδικάτων βρίσκονται έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ προκειμένου να πάρουν μέρος στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας.
    Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αυτής, η οποία γίνεται μετά από κάλεσμα της ΕΓ του ΠΑΜΕ, η πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ έχει «στολιστεί» από ένα μεγάλο πανό που

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018

Αν συνολικά η εργατική τάξη δεν ακολουθήσει το δρόμο των Χαλυβουργών…

    Φθινόπωρο του 2011, στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», στον Ασπρόπυργο, οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ για να καλύψουν τις συσσωρευμένες παραγγελίες από το εξωτερικό. Ξαφνικά, η εργοδοσία επικαλούμενη την οικονομική κρίση, που έχει αρχίσει να τσακίζει τις ζωές των εργαζομένων, στέλνει τελεσίγραφο στους εργάτες απαιτώντας  να αποδεχτούν να δουλεύουν λιγότερες ώρες τη μέρα και αντίστοιχα να μειωθούν οι μισθοί τους. Τους εκβιάζει πως αν δεν συμφωνήσουν  θα απολύσει 180 άτομα

Γ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: βιομηχανία νόθων αντιπροσώπων μπροστά στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου

    Τη βιομηχανία νόθων αντιπροσώπων από τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ μπροστά στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 11 Νοέμβρη, κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και οι εκπρόσωποι της «Εργατικής Ενότητας».
    Ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει είναι τα σωματεία να μαζικοποιηθούν (από πραγματικούς εργαζόμενους και όχι φαντάσματα), να

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Η εθνικιστική ρητορική κρύβει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο

Θλιβερό και απαράδεκτο γεγονός χαρακτήρισε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, τη δολοφονία του ομογενούς στην Αλβανία, μιλώντας σήμερα Τρίτη στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7».
Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτες τόσο τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, όσο και τις δηλώσεις από εθνικιστικούς κύκλους στην Ελλάδα.
Όπως σημείωσε, χρειάζεται επαγρύπνηση καθώς «είμαστε σε μια φάση που όχι μόνο ανάμεσα στη χώρα μας και την Αλβανία, αλλά ευρύτερα στην

Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Μια ακόμη "προσφορά" του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, πέρα από τη "δικαίωση" των μνημονίων, είναι και ο ρόλος που έχουν αναλάβει στην αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα και από τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αυτό επιδιώκουν τόσο με τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην άσκηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής (π.χ. ενίσχυση του ρόλου του ΠτΔ),

ΠΑΜΕ: Καλεί στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 1 Νοέμβρη

Κάλεσμα στους εκλεγμένους συνδικαλιστές στα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Νοέμβρη απευθύνει η ΕΓ του ΠΑΜΕ.
Η συνάντηση έχει οριστεί στις 11.30 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος 2).

Η προετοιμασία των κινητοποιήσεων στο επίκεντρο της σύσκεψης συνταξιούχων

Να δοθεί μαζική μαχητική απάντηση από τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση που προγραμματίζεται στις 19 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πάρουν μέρος συνταξιούχοι από Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις συνταξιουχικές οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας την Τρίτη.

ΠΑΜΕ: Επίσκεψη Εργατικών Κέντρων της Γαλλίας στην Ελλάδα

    Το ΠΑΜΕ, πιστό στις αρχές του Διεθνισμού και της Αλληλεγγύης, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες συνάντησης με Συνδικαλιστικές Οργανώσεις από την Ευρώπη και τον κόσμο.
   Στα πλαίσια της ενδυνάμωσης των σχέσεων και της επικοινωνίας με συνδικάτα του εξωτερικού το ΠΑΜΕ θα φιλοξενήσει στην Ελλάδα αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τη Γαλλία,

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018

Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ

«Αι προθέσεις της ΟΜΜ (Ομάδα Μεραρχιών Μακεδονίας) είναι να μπορέσουμε: Να καταλάβουμε τη Θεσσαλονίκη έγκαιρα (...) Να καταλάβουμε τα ζωτικά κέντρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης και ν' αρπάξουμε όσο μπορέσουμε βουλγαρικό υλικό ιδιαίτερα σε οπλισμό και πυρομαχικά»
(σήμα της διοίκησης της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛΑΣ στις 2 Σεπτέμβρη 1944).
Η ΟΜΜ έδινε εντολή στη 10η Μεραρχία «να κάμη όσο περισσότερη ζημιά στους Γερμανούς, να τους αρπάξη όσα μπορέση υλικά και οπλισμό (...) Να είναι σε θέση να χτυπήση ή να εκμεταλλευθή κατάρρευση των Βουλγάρων και αφοπλίση την 8η Μεραρχία που είναι στην περιοχή». Τονιζόταν ιδιαίτερα: «Πρέπει να κατανοηθή ότι: Δίδομε πρωταρχική σημασία στην κατάληψη της Θεσσαλονίκης».

100 χρόνια ΚΚΕ

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018

Εμείς, σήμερα, τιμάμε …

Εμείς, σήμερα:
— Τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού.
— Τιμάμε τους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που μαζί με τα παιδιά του ελληνικού λαού πολέμησαν απέναντι σε έναν υπέρτερο εχθρό και τον έτρεψαν σε φυγή.
— Τιμάμε αυτούς που επέλεξαν να μην υπακούσουν στο γενικό «ρεύμα» να φύγουν για την Μέση Ανατολή, αλλά έμειναν στον τόπο τους να πολεμήσουν τον κατακτητή.
— Τιμάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες λαού, αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που έγραψαν λαμπρές σελίδες με τον αγώνα τους ενάντια

Ο γιορτασμός της πρώτης επετείου του λαϊκού ΟΧΙ στην ιταλοφασιστική εισβολή

Στην περίοδο της Κατοχής 1941-1944
οι εργαζόμενοι, με επικεφαλής το Εργατικό ΕΑΜ,
 αγωνίζονται για την επιβίωση και την ελευθερία.
 Διαδηλώσεις με νεκρούς στην Καρδίτσα

Η πρώτη επέτειος της «28ης Οκτώβρη 1940» βρήκε την Ελλάδα υπό τριπλή φασιστική κατοχή. Συγκεκριμένα, η χώρα είχε χωριστεί σε τρεις ζώνες κατοχής: Τη γερμανική, την ιταλική και τη βουλγάρικη. Η γερμανική ζώνη περιλάμβανε την Κρήτη (εκτός της Σητείας), την Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα νησιά του αρχιπελάγους, τα 2/3 του Νομού Εβρου, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία (Νομοί: Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλης, Φλώρινας, Χαλκιδικής πλην του Αγίου Ορους, 1/2 του Νομού Καστοριάς, 2/3 του Νομού Κοζάνης, μια λωρίδα του Νομού Πιερίας, 1/5 του Νομού Σερρών). Η ιταλική ζώνη περιλάμβανε τα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία (εκτός από τις Β. Σποράδες), τη Στερεά και την Εύβοια, τμήμα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Νομός Πιερίων, πλην μίας

Η 28η Οκτώβρη είναι διπλή επέτειος για το λαϊκό κίνημα

Η 28η του Οκτώβρη είναι η επέτειος που σύσσωμος ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στην ιμπεριαλιστική εισβολή του ιταλικού φασισμού στα 1940 και ενώ μαινόταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Το ΟΧΙ του λαού εκφράστηκε και μετά την εισβολή και κατοχή από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές, με την παλλαϊκή ένοπλη Αντίσταση.
Αμέσως μετά την έναρξη της Κατοχής, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, δημιουργήθηκαν το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ) στις 16 Αυγούστου 1941 και το ΕΑΜ στις 27 Σεπτέμβρη 1941. Στο ΕΑΜ και στις οργανώσεις του (ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, ΕΤΑ, ΟΠΛΑ, ΕΛΑΝ) συσπειρώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.