Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

10/8/1980 «Εργοστάσια - γκέττο» τα μεγαθήρια της κλωστοϋφαντουργίας στην Αθήνα


Η ΕΤΜΑ είναι ένα μόνο από τα κλωστοϋφαντουργικά γκέττο. Στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από την τρομοκρατική μπότα του κεφαλαίου.

Το ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ στον κλάδο αυτό είναι οι προσαρμοσμένες στον εύπλαστο χαρακτήρα της νέας εργάτριας τρομοκρατικές, καταπιεστικές μέθοδες. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα κλωστοϋφαντουργεία είναι από τη νέα γυναικεία γενιά. Για την «πειθάρχησή» της στο ξεζούμισμά της εφαρμόζονται κάθε είδους μέθοδες.

Εφιάλτης δίχως τελειωμό

Κάτοικοι λυγίζουν και δακρύζουν μπροστά στην τραγωδία στην Εύβοια

Συγκλονιστική και συγκινητική μάχη με την πυρκαγιά για μια ακόμα εφιαλτική νύχτα δίνουν στη Βόρεια Εύβοια πυροσβέστες και κάτοικοι που αρνούνται να παραδώσουν στις φλόγες τα σπίτια τους!

Το βράδυ φαντάζει ατελείωτο, οι κάτοικοι εξαντλημένοι όλη τη ημέρα προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν. Αρκετοί δεν έχουν που αλλού να πάνε. Λυγίζουν και δακρύζουν, μαζί τους δακρύζουν και άνθρωποι με κάμερες και μικρόφωνα που καταγράφουν την τραγωδία. (το video από το Open)

Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους


Συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης στους πληγέντες, αναδεικνύοντας παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες καταστροφές που βιώνει η χώρα και ο λαός από τις πυρκαγιές.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ικανοποιεί τους επιχειρηματίες του Τουρισμού


«Αντί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική του ανύπαρκτου ελέγχου για τους επισκέπτες που καταφτάνουν στα νησιά, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον Τουρισμό και τις Μεταφορές και επιτρέποντας το συνωστισμό στις μετακινήσεις», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών στην ΕΣΣΔ: Η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος


Η τραγωδία που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες ώρες, με τους περισσότερους από 80 νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι φονικές πυρκαγιές, ανέδειξε, για άλλη μια φορά, την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Το είδαμε πριν λίγους μήνες στη Μάνδρα, το ξαναβλέπουμε και τώρα.

Συνθήκη Βουκουρεστίου


10 Αυγούστου 1913: Η συμφωνία για το τέλος του Β’ Βαλκανικού Πολέμου

Στις 10 Αυγούστου 1913 υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913), υπογράφτηκε και η βουλγαροτουρκική συνθήκη.

Παναΐτ Ιστράτι: Ο Γκόρκι των Βαλκανίων


Στις 10 Αυγούστου 1884 γεννήθηκε ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής ρουμάνος συγγραφέας. Πέθανε στις 18/4/1935. Πολύ λίγα πράγματα ξέρουμε για το έργο αυτού του αυτοδίδακτου και ιδιόμορφου συγγραφέα, αν και σποραδικά κυκλοφορούν κάποια έργα του στην Ελλάδα. Μας τον υπενθύμισε η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίο του «Τα γαϊδουράγκαθα του Μπάραγκαν» από τις εκδόσεις «Φαρφουλάς».

Το ίδιο κράτος


Στο ίδιο έργο θεατής είναι για άλλη μια φορά φέτος ο λαός, βλέποντας με οργή εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, περιουσίες να καταστρέφονται, ανθρώπους να κινδυνεύουν.

“Προσεχώς μεζονέτες” (ανεμογεννήτριες και “επενδύσεις”)…


Στο κράτος μας όπου πάντα «το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκκαλο» η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2006. Τραβήχτηκε στη Νέα Σκιώνη, ακριβώς την επόμενη μέρα από την καταστροφική πυρκαγιά που μετέτρεψε σε αποκαΐδια το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

"Είναι ο καπιταλισμός"

Έκοβαν εισιτήρια σε όσους προσπαθούσαν να φύγουν από τη Β. Εύβοια


Οι πυρόπληκτοι πλήρωσαν εισιτήρια για να μπουν στο φέρι μποτ και να σωθούν από τις φλόγες. 

 Μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, δόθηκε εντολή για δωρεάν μεταφορά.

Τις συγγνώμες τις «ακούνε βερεσέ» όλοι όσοι έχουν καταστραφεί


Αυτή η τεράστια καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές δεν είναι προϊόν αστοχίας, είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση και που έχει στο επίκεντρό της την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας. Αυτή την πολιτική πληρώνουν σήμερα όσοι έχουν πληγεί, όσοι συνεχίζουν να δίνουν μια τιτάνια μάχη για να σώσουν ό,τι σώζεται, στους οποίους ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να απευθύνεται και να τους προκαλεί όταν επικαλείται τη λαϊκή αλληλεγγύη που δυναμώνει λόγω της έλλειψης κρατικής στήριξης στους πληγέντες.

Υπόσχεται αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους που ήταν αβοήθητοι!


Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, προσπαθεί ο πρωθυπουργός με τα αλλεπάλληλα διαγγέλματα για την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο, καθώς αποδείχθηκε ξανά πως δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη δασοπροστασία.    

Όταν η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ καταψηφίζει την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους!


Την ίδια ώρα που…

·         δεκάδες συμφοιτητές και συμφοιτήτριές μας μαζί με τις οικογένειές τους δοκιμάζονται

·         καταστρέφονται περιουσίες και δεκάδες συνάνθρωποί μας μένουν χωρίς σπίτι

·         κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

·         λεηλατείται ο φυσικός πλούτος της χώρας μας και τεράστιες δασικές εκτάσεις να παραδίδονται στις φλόγες

Συλλέγουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας


 Συλλέγουμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας

Μια μέρα σαν τη σημερινή


10/08/1809

Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

10/08/1884

Γεννιέται ο Παναΐτ Ιστράτι, (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, Ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.

Την περίοδο του Μεσοπολέμου είχε επισκεφτεί την Σοβιετική Ένωση μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη. Το 1928 σε συγκέντρωση στο θέατρο Αλάμπρα της Αθήνας Νίκος Καζαντζάκης και Παναΐτ Ιστράτι είχαν μιλήσει για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Ως συνέπεια, η κυβέρνηση θα απελάσει τον Ιστράτι από την Ελλάδα.