Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Ο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο για δισεκατομμύρια δολάρια στα μονοπώλια


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα, μία ημέρα μετά την έγκρισή του από το Κογκρέσο, το γιγαντιαίο σχέδιο, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα δοθούν στο κεφάλαιο με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Με μια φωνή κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας στο πανεπιστήμια


 Με μια φωνή φοιτητές, εργαζόμενοι και καθηγητές του ΑΠΘ, κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας στο πανεπιστήμια και δήλωσαν ότι δεν θα περάσει ο αυταρχισμός, δεν θα περάσει η καταστολή, θα συνεχίσουν τον αγώνα, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, ενάντια στο νόμο έκτρωμα Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, για να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές και να επιστρέψουν οι φοιτητές στο φυσικό τους χώρο.

Πραγματοποιήθηκε δια ζώσης μάθημα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής


Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι δια ζώσης μάθημα για τους φοιτητές στο χώρο του ΑΠΘ, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Οι φοιτητές μπήκαν μέσα στο αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και έσπασαν στην πράξη το κλίμα τρομοκρατίας. Με σύνθημα της πρωτοβουλίας «ζωντανεύουμε τη σχολή μας, διεκδικούμε άμεση επιστροφή στα πανεπιστήμιά μας με όλα τα μέτρα προστασίας», ο φοιτητικός σύλλογος οργάνωσε το πρώτο αυτό δια ζώσης μάθημα, με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών της Νομικής και ακολούθησε ξενάγηση των φοιτητών στη Σχολή.

Αστυνομικοί εκτοξεύουν μολότοφ;


Το βίντεο τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, κυκλοφορούσε τις τελευταίες ημέρες σε χαμηλότερη ανάλυση στο διαδίκτυο και όπως είπε η δημοσιογράφος του Kontra Channel, Αναστασία Γιάμαλη, δόθηκε για τεχνική επεξεργασία στην ομάδα disinfaux collective η οποία αύξησε την ευκρίνεια και παρουσιάστηκε στην τηλεόραση σε αργή κίνηση.

Προσέφεραν κάλυψη στο πλαίσιο της καταστολής που συνδιαμόρφωσαν


Αφού απέκλεισαν, με παράτυπο τρόπο, όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, Μητσοτάκης και Τσίπρας επιδόθηκαν στο γνωστό σκηνικό της αποπροσανατολιστικής πόλωσης, αλλά και της αμοιβαίας στήριξης.

Ο μεν Μητσοτάκης προσπάθησε να ενοχοποιήσει τον λαό και τη δίκαιη διαμαρτυρία του για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως οργανωτή των κινητοποιήσεων, γιατί πολύ απλά είναι ο βολικός και ο χρήσιμος "αντίπαλος" στο δικομματικό παιχνίδι.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξαναέβγαλε τις «αύρες» στους δρόμους;

• Καθώς το ΚΚΕ έχει κλείσει πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, άρα έχει «δει» και «ζήσει» πολλά, συμφωνείτε με αυτό που ακούγεται από πολλές μεριές πως πλέον δεν μιλάμε καν για «δημοκρατία» με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποιεί μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, επιχειρώντας να βάλει λαϊκές αντιδράσεις και διεκδικήσεις στον γύψο. Η κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και καταστολής πάει χέρι χέρι με την επίθεση στα εργασιακά και τα μορφωτικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

«Μεγάλο μέγεθος υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, το οποίο δεν μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί, να επενδυθεί, διασφαλίζοντας ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους»


Στις Θέσεις αναφέρεται το «μεγάλο μέγεθος υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, το οποίο δεν μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί, να επενδυθεί, διασφαλίζοντας ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους». Πώς ακριβώς το καταλαβαίνουμε αυτό;

Το κεφάλαιο δεν είναι «χρήμα σε ένα σεντούκι». Το χρήμα για να γίνει κεφάλαιο πρέπει να επενδυθεί, να τοποθετηθεί δηλαδή κάπως στην οικονομία, είτε ως εργοστάσιο και μισθοί εργατών είτε ως εμπορεύματα είτε να «δανειστεί» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε κάποιον άλλον καπιταλιστή που με τη σειρά του θα το επενδύσει κάπου, με στόχο να βγάζει κέρδη.

Αντιλαϊκό κοντράστ

 


Η άλλη πλευρά της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης στο έδαφος της πανδημίας, όπου αφήνει εκτεθειμένη τη ζωή και την υγεία του λαού, είναι η προσπάθεια να φορτώσει και τη νέα οικονομική κρίση στις πλάτες του.

Οι εξαγγελίες για την ανακύκλωση μέτρων που μεταθέτουν απλά μερικούς μήνες παρακάτω τη βαριά λυπητερή για το λαό και τα πανηγύρια για «λεφτά με ουρά» από την ΕΕ δεν κρύβουν, αντίθετα τονίζουν αυτήν την πραγματικότητα. Φέρνουν παράλληλα στην επιφάνεια την ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, που ξεδιπλώνεται όλους αυτούς τους μήνες, με τη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων.

Πανεργατικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη


Σε πανεργατικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Μάρτη στις 6 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, για την προστασία της υγείας, την επιβίωση, απαντώντας δυναμικά, αγωνιστικά στο κλίμα αστυνομοκρατίας, στην κρατική βία και καταστολή, προχωρούν Σωματεία Εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ για την παρουσία των ΜΑΤ


Η επιστροφή στην “κανονικότητα” που “επιτεύχθηκε” με την επέμβαση των ΜΑΤ δύο φορές μέσα στο ΑΠΘ και μία γύρω από αυτό, η “αύρα δημοκρατίας” που έφεραν οι κλούβες που υπάρχουν ακροβολισμένες παντού στην πραγματικότητα σημαίνει πανεπιστημιούπολη αποκλεισμένη για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν ούτε για προγραμματισμένα ραντεβού με το προσωπικό.

Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τον αυταρχικό κατήφορο


 Μέλη της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών με αρθρογραφία τους στην ιστοσελίδα www.alt.gr, καταδικάζουν τις τραμπούκικες συμπεριφορές συναδέλφων τους, όπως αυτές κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη και καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική για τον αυταρχικό κατήφορο.

Ο Δημήτρης Μπανιάς, Ανθυπαστυνόμος, μέλος ΔΣ της ΠΟΑΣΥ και της Πρωτοβουλίας, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η αυταρχικότητα και η καταστολή ξεκινάει όταν η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με κοινωνικές ομάδες και κοινωνικά προβλήματα. Η συνταγή παλιά, ακολούθησε την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μηδέν κρεβάτια για τους ασθενείς και απειλές στους εργαζόμενους


Σε τεντωμένο σχοινί λειτουργεί και το «Θριάσιο» Nοσοκομείο, όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν 104 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 29 ήταν ασθενείς Covid-19. Και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο κλινικές και τμήματα που αφορούν τις υπόλοιπες νόσους έχουν μετατραπεί σε Covid, όπως και 17 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων μέχρι χθες το μεσημέρι τα 16 ήταν γεμάτα, ενώ οι 74 απλές κλίνες έχουν πληρότητα πάνω από 100%, καθώς νοσηλεύονται 86 ασθενείς και παρά την αυξημένη προσέλευση για τις υπόλοιπες νόσους, ως «λύση» δρομολογείται η μετατροπή μιας ακόμη κλινικής σε Covid.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/03/1854

Η Βρετανία και η Γαλλία υπογράφουν συνθήκη συμμαχίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά της Ρωσίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856).

12/03/1917

Ξεσπά η Φεβρουριανή αστικοδημοκρατική επανάσταση στη Ρωσία, που τσακίζει τον τσαρισμό (27/2 με το παλιό ημερολόγιο). Την ίδια μέρα πραγματοποιείται και η πρώτη συνεδρίαση του Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών της Πετρούπολης. Αργά το βράδυ, το μπολσεβίκικο κέντρο αποφασίζει για τη μετεξέλιξη της γενικής απεργίας σε ένοπλη εξέγερση. Η ένοπλη εξέγερση άρχισε το πρωί, με 10.000 άτομα, που έως το μεσημέρι είχαν γίνει 25.000 και το βράδυ 67.000. Ο Τσάρος κλείνει τη Δούμα (Βουλή). Οι εξεγερμένοι επιμένουν να σχηματιστεί επιτροπή. Η Πετρούπολη περνά στα χέρια των επαναστατημένων μαζών. Οι τσαρικοί υπουργοί συλλαμβάνονται. Η επανάσταση στην πρωτεύουσα νίκησε πλήρως.