Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

«Βαλς του Covid-19»


Ο Ορφέας Περίδης έγραψε και μας τραγουδά το «Βαλς του Covid-19» Ο αγαπημένος τραγουδοποιός μας δίνει κουράγιο να μείνουμε σπίτι.

Ο Ορφέας Περίδης αρκετές ημέρες πριν το κλείσιμο των συναυλιακών χώρων, είχε ακυρώσει όλες τις εμφανίσεις του, βλέποντας έγκαιρα και επισημαίνοντας στους πιστούς του φίλους που τις περίμεναν, τη σοβαρότητα της απειλής που ερχόταν.

Ξεκινούν τα «Δεκάλεπτα της "Σύγχρονης Εποχής"

Κύκλοι θεματικών βιβλιοπαρουσιάσεων

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» ξεκινούν τον 1ο γύρο δεκάλεπτων διαδικτυακών θεματικών βιβλιοπαρουσιάσεων
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των βιβλιοπαρουσιάσεων έχει ως εξής: 

Καταδικάζει την κλήση σε απολογία του Π. Λαφαζάνη


Το ΚΚΕ καταδικάζει την κλήση με την μορφή του κατεπείγοντος του Π. Λαφαζάνη για απολογία από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος για δραστηριότητες ενάντια στους πλειστηριασμούς. 
Οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές στοχεύουν στον εκφοβισμό του λαού και για το θέμα των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, την

«Αποκηρύσσω, μα όχι τις ιδέες μου… αλλά τον πατέρα μου»!!!

 Αλίκη Τσουκαλά

«Αγόρια στήστε το χορό, κορίτσια τραγουδείστε
και σεις παιδιά μου αδέρφια της, κρατείστε τον καημό σας.
Τώρα είναι Απρίλης κι άνοιξη, τώρα είν' καημός για νιάτα
τώρα το μνήμα της ανθεί γιομάτο παπαρούνες
Μάνα της πιάσου στο χορό, και συ αδερφέ της πρώτος
και σεις πικραδελφούλες της, φέρτε ένα γύρο ακόμα
κι εγώ ένα ρουμελιώτικο σκοπό θα τραγουδήσω
τραγούδι απ' την πατρίδα μου κι απ' την καρδιά μου μέσα.»
(“Ρουμελιώτικο μοιρολόι” –  γραμμένο από τον τραγικό πατέρα της Αλίκης, τον Ευρυτάνα ποιητή Γ. Τσουκαλά)

Με απολύσεις «ανταμείβουν» εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής»!


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΗΜΟΙ

Αποκαλύπτονται η κοροϊδία και η υποκρισία της κυβέρνησης

Και ενώ η κυβέρνηση κομπάζει για την ψευδεπίγραφη «θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος Υγείας», εκθειάζοντας με κάθε αφορμή τους εργαζόμενους της «πρώτης γραμμής», oι απολύσεις στα δημόσια

Σοβαρά ερωτήματα για τις προδιαγραφές μασκών που δόθηκαν σε υγειονομικούς


Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας και οι ευχαριστίες προς τους «χορηγούς» καταρρέουν μπροστά στις καθημερινές καταγγελίες των υγειονομικών, που παίζουν το κεφάλι τους κορόνα - γράμματα σε ένα σύστημα Υγείας όπου οι ελλείψεις χτυπούν «κόκκινο».

Δύο πλευρές και ένα συμπέρασμα


H πανδημία COVID-19 ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλική υποδομή, την υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχρονική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας.
Πέρα από όλα τα άλλα, τις μέρες αυτές του κορονοϊού αναδείχθηκαν δύο πλευρές από τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Ανατριχιαστικά σχέδια για τις «δίχως προηγούμενο προκλήσεις» των ανταγωνισμών


Με βασικό αντικείμενο την «αξιολόγηση των συνεπειών της πανδημίας στις δυνατότητες και συνοχή του ΝΑΤΟ, καθώς και τις πιθανές γεωστρατηγικές επιπτώσεις της» συνήλθαν χτες σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Βασική κατεύθυνση, όπως την έδινε εδώ και μέρες, άλλωστε, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ότι δεν πρέπει να αφήσουν «μια υγειονομική κρίση να γίνει κρίση

Ποιος θα πληρώσει;


Πλέον και οι πιο «αισιόδοξες» φωνές από τα αστικά επιτελεία μιλούν για τη νέα κρίση που έρχεται στην οικονομία, προειδοποιητικά μηνύματα της οποίας φτάνουν εδώ και μήνες, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για βάθος που θα ξεπερνάει αυτό του 2008.

Και επειδή το κοινό «μυστικό» της καπιταλιστικής κρίσης δεν είναι πια τόσο ...μυστικό, με την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς να ράβουν ήδη το «κουστούμι» της επόμενης μέρας για το λαό, αυτό που πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους είναι το ποιος θα πληρώσει αυτήν την κρίση.
Κι εδώ τα στοιχεία βγάζουν μάτι...

Ακούστηκε δυνατά η φωνή των εργαζομένων, εφόδιο για να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας


ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Πλήθος αγωνιστικών παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα για μέτρα προστασίας και τα εργασιακά δικαιώματα

Με πολλές δεκάδες πρωτοβουλίες σε καταστήματα και αποθήκες αλυσίδων σούπερ μάρκετ, από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, με τη συμμετοχή των εργαζομένων που

Τάκης Φίτσιος


Σκίτσο του Δημ. Μεγαλίδη

Εκτελείται, 16/4/1949, ο Τάκης Φίτσιος, παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη.

ΤΑΚΗΣ ΦΙΤΣΟΣ (ηρωική μορφή του ΚΚΕ)

ΜΕΓΑΛΟ και ηρωικό κεφάλαιο της Ιστορίας μας, που μένει να μελετηθεί και πρέπει να φωτιστεί σ' όλες τις πλευρές του είναι οι συγκλονιστικές δίκες, που, στα χρόνια του Εμφυλίου, συντάραξαν την Ελλάδα. 

Οι καθημερινές αμέτρητες δίκες στα Εκτακτα Στρατοδικεία, που με συνοπτικές διαδικασίες δολοφονούσαν αγωνιστές του λαού μας, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης


Στην Θεσσαλονίκη, 16/4/1943, χιλιάδες λαού, αψηφώντας τα κατασταλτικά μέτρα των δυνάμεων κατοχής, κατεβαίνουν σε διαδήλωση μπροστά στη Γενική Διοίκηση με αίτημα τη ματαίωση της επιστράτευσης που κήρυξαν οι Γερμανοί.

Η ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης

Τα ιστορικά ντοκουμέντα, απάντηση στους διαστρεβλωτές της ιστορικής αλήθειας

του Δημήτρη ΣΕΡΒΟΥ

Η δικτατορία Μεταξά πετυχαίνει, σημαντικό πλήγμα στο ΚΚΕ


Δικτατορία Μεταξά: Η Ασφάλεια πετυχαίνει, 16/4/1938, σημαντικό πλήγμα στο ΚΚΕ. Μεταξύ 16 - 20 Απριλίου συλλαμβάνονται οι Βασίλης Νεφελούδης, Στέλιος Σκλάβαινας και Δημήτρης Παρτσαλίδης (μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές του Κόμματος), καθώς και 150 περίπου μέλη και στελέχη της Κ.Ο. Αθήνας του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

Ο Β. Ι. Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη


Ο Β. Ι. Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη, 16/4/1917, από το εξωτερικό όπου ήταν εξόριστος. Η επιστροφή του αυτή έχει αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων «θεωριών συνομωσίας» και πολεμικής από διάφορους εκφραστές του αντικομμουνισμού ανά περιόδους.

Τσάρλι Τσάπλιν - Σαρλό


Γεννιέται, 16/4/1889, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός Σαρλό. Ο Τσάπλιν πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες.

Εκείνη όμως που σίγουρα ξεχώρισε –και στην οποία σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος- ήταν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940), η οποία σατίριζε το ναζισμό. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παρά την κριτική που δέχτηκε πως ήταν «πέραν του δέοντος» πολιτική.