Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

«Ματιές» στο πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων στην Αθήνα


Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για "να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)» το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, ενώ οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Με γεωπολιτικές «ουρές» η συζήτηση για τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων


Η
συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος έχει ξεκινήσει «στα γεμάτα» από πριν τις εκλογές και συνεχίζεται μετεκλογικά με κάθε ευκαιρία, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κρατάει «ψηλά» το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, με τις ανακοινώσεις που έκανε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Θυμίζουμε ότι ως «προάγγελο» της αναθεώρησης του άρθρου 16 η κυβέρνηση παρουσιάζει τις διακρατικές συμφωνίες με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος και μέσα από εκεί να δημιουργηθούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Η αιμοσταγής δράση του Σούμπερτ στην Μακεδονία


 Την αιμοσταγή του δράση και το δολοφονικό όργιο του Ναζί εγκληματία Φριτς Σούμπερτ  στη Μακεδονία καθώς και την μνημειώδη απόφαση του δικαστηρίου εγκληματιών πολέμου που μετά τον πόλεμο τον καταδίκασε σε θάνατο, παρακολουθούμε στη συνέχεια της έρευνας αυτής. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 1944 ο Σούμπερτ έφτασε με την ομάδα του, που πλέον απαριθμούσε γύρω στα 50 άτομα, τους διαβόητους "Σουμπερίτες", στα Γιαννιτσά, αρχίζοντας να σκορπά το θάνατο και στη Βόρεια Ελλάδα. 

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το «λίφτινγκ»


 Με τη συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίζονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα κατατεθούν και επισήμως οι υποψηφιότητες για την ηγεσία, η ανακοίνωση των οποίων ξεκίνησε τη βδομάδα που πέρασε.

Αυτό που επιβεβαιώνεται ως διακύβευμα των διεργασιών, είναι με ποια συνθήματα και ποιον προσανατολισμό θα ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ικανότητα να ενσωματώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, ώστε σήμερα να στηρίζει αποτελεσματικά βασικές επιλογές της αστικής τάξης και αύριο να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική στη διακυβέρνηση.

Γιώργος Μούτσιος


Ο Γιώργος Μούτσιος, γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε μουσική, τραγούδι και θέατρο στο Ελληνικό Ωδείο και στη Βιέννη.

Ο Γ. Μούτσιος το 1951 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο για το Χορό της σοφόκλειας τραγωδίας «Οιδίπους τύραννος». Συμμετείχε σε συναυλίες κλασικού τραγουδιού σε ευρωπαϊκές πόλεις και είχε τραγουδήσει τα «Κάρμινα Μπουράνα» στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Δεν θυσιάζουμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας για τα κέρδη τους

Τα τελευταία περιστατικά συναδέλφων ντελιβεράδων που έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο, των μαγείρων που καίγονται με τα λάδια στις κουζίνες, με τις καμαριέρες που τσακίζονται από την εντατικοποίηση, τους σερβιτόρους - δύτες για να βγάλουν το χρονιάτικο εισόδημα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κατάστασης που γίνεται όλο και πιο άσχημη για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και την Εστίαση.

Φ1 Το ζώο γίνεται άνθρωπος


Διαβάστε το βιβλίο μου: ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΤΩΧΟΙ και ΠΛΟΥΣΙΟΙ; (Εκδόσεις Εντύποις) αλλά και την σχετική βιβλιογραφία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» Γίνεται επιστημονική τεκμηρίωση του τρόπου εξέλιξης της κοινωνίας και του πώς σχετίζονται η οικογένεια, η ιδιοκτησία και το κράτος με τον τρόπο παραγωγής. (ΣΤΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

Εντείνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για την «επιρροή στην περιοχή»


«Αν επιβάλλαμε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία δεν θα επέβαλλαν κυρώσεις κατά του Βουλίν», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς την Παρασκευή, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ κατά του επικεφαλής των σερβικών Μυστικών Υπηρεσιών. «Λέω αυτό που μου έχουν πει: "Αν επιβάλετε κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα υπάρξουν κυρώσεις ενάντια σε κανέναν"», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την ένταση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και στα Βαλκάνια.

«Μηδέν εις το πηλίκο» οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τους στρατιωτικούς

Οι εκλογές τελείωσαν, η αυλαία έπεσε και η κυβέρνηση έπιασε δουλειά με το καλημέρα, επισπεύδοντας την αντιλαϊκή πολιτική της, με μπλε φακέλους και 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις. Οι υπουργοί της κυβέρνησης ήδη ξεκίνησαν το γράψιμο των νόμων, ώστε άμεσα και πάντως μέχρι τα τέλη του Ιούλη τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα να έχουν ισχύ νόμου, ενώ έβαλαν πλώρη και για τα επιπλέον που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, για τα οποία έχουν συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Αβαταρ!...

Είμαστε πολύ πίσω, που να με πάρει, στο επίπεδο των απαιτήσεων της κοινωνίας να πληροφορείται, να κατανοεί και να προειδοποιείται για τις εξελίξεις που θα επηρεάσουν μοιραία, και ενδεχομένως αποκαλυπτικά, τη ζωή της παρούσας αλλά και των μελλοντικών γενεών. Κι αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της πολιτικής που όλο κομπάζει για την καινοτομία και στο τέλος, μόλις φτάσουμε στο κόστος της, οι τεχνολογικές εξελίξεις γίνονται αυτόματα απαγορευτικές. Ασε που καμιά φορά, σχεδόν αταβιστικά, όλοι οι παράγοντες του δημόσιου διαλόγου, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, καθηγητάδες και αναλυτάδες, πετάνε μια παρόλα και μετά τελεία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 17/07/1453

Τα γαλλικά στρατεύματα κατατροπώνουν τον αγγλικό στρατό στη μάχη στο Κοτιγιόν. Με τη μάχη αυτή τελειώνει ουσιαστικά ο «Εκατονταετής πόλεμος». Η τυπική λήξη του έρχεται στις 19 Οκτώβρη του 1453 με τη συνθηκολόγηση των Αγγλων στο Μπορντό.  

Το τέλος του «Εκατονταετούς πολέμου»