Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Γιλμάζ Γκιουνέι


Πέθανε, 9/9/1984σκηνοθέτης, κουρδικής καταγωγής, ο Γιλμάζ Γκιουνέι

Γεννήθηκε την 1 Απριλίου του 1937, στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα Άδανα, στο χωριό Γκιουνέι (= Νότος), το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησε ως επώνυμό του. Παιδί μιας κούρδικης, χωρίς γη, οικογένειας.

Το 2ο επεισόδιο της οπτικοακουστικής παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ


Το 2ο επεισόδιο με τίτλο: «Στην αυγή της νέας εποχής».

Η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν, που οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Ο κόσμος τους και ο κόσμος μας...


Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη επιχείρησης μίας από τις πλέον σημαντικές σε κλάδο στρατηγικής σημασίας της βιομηχανίας, ένα από τα μεγαλοστελέχη της απευθύνθηκε στους «συνεργάτες» (έτσι ονομάζουν μαζί τους εργάτες, τους διευθυντές, τους προϊστάμενους...), λέγοντας μεταξύ άλλων πως το 2020 πιάστηκαν μέσα στην πανδημία όλοι οι στόχοι, συνολικά ήταν χρονιά ρεκόρ.

Αναμονή έως και 4 μέρες για να βρεθεί μία άδεια ΜΕΘ, αλλά η κυβέρνηση «μπουκώνει» τους κλινικάρχες

 


Καθημερινά αποδεικνύεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας. Στους 149 έχουν φθάσει σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 63 περιμένουν για τέταρτο 24ωρο να βρεθούν άδεια κρεβάτια ΜΕΘ για να μεταφερθούν εκεί. 

«Δώστε λεφτά για ΜΕΘ, Παιδεία, όχι για καταστολή και τρομοκρατία»


Με παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ ολοκληρώθηκε το μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων στη Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και φωνάζοντας συνθήματα όπως «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι για αστυνομία και διαγραφές», «δώστε λεφτά για ΜΕΘ, Παιδεία, όχι για καταστολή και τρομοκρατία» και «η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», πορεύτηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στη συνέχεια προς την Πρυτανεία του ΑΠΘ, όπου συνεδρίαζε, διαδικτυακά, η σύγκλητος.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

 

Τρίτη 31/3/21 Θεαγένειο Θεσσαλονίκη 
Χωρίς Λόγια

Αναγγέλλεται στη Σοβιετική Ένωση η εκπλήρωση του 2ου Πεντάχρονου Πλάνου σε μόλις 4 χρόνια και 3 μήνες

ΕΣΣΔ – Οικονομία – 2ο Πενταετές πλάνο

Αναγγέλλεται στη Σοβιετική Ένωση η εκπλήρωση του 2ου Πεντάχρονου Πλάνου σε μόλις 4 χρόνια και 3 μήνες.

Με την εκπλήρωσή του η συνολική παραγωγή της βαριάς βιομηχανίας αυξήθηκε 8 φορές σε σύγκριση με το 1913. Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας ολοκληρώθηκε η συνεταιριστική οργάνωση (κολχόζνικο κίνημα).

Το δεύτερο πενταετές πλάνο (1933-1937) εγκρίθηκε από το 17ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (Μπ.) το 1934.

Βρώμικες συκοφαντίες


Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την ώρα που δεκάδες διασωληνωμένοι δίνουν μάχη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει και ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει ανενόχλητος να βγάζει κέρδη, τζογάροντας με την υγεία του λαού, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συκοφαντήσει και να στοχοποιήσει τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν φορείς και συνδικάτα, με κεντρικό αίτημα τη λήψη εδώ και τώρα ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού από την πανδημία, με ευθύνη του κράτους!

Παζάρια και νέες προκλήσεις


Με φόντο τις δρομολογούμενες διευθετήσεις εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, όπου τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών, δίνοντας κι άλλο «αέρα στα πανιά» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε χτες στο ΥΠΕΞ με τον πρέσβη της Τουρκίας B. Οzugergin.

Για την άμεση έγκριση ειδικής άδειας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τέκνα ΑμεΑ


Ερώτησή

Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα:Την άμεση έγκριση ειδικής άδειας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τέκνα ΑμεΑ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατά το παρελθόν έχει καταθέσει τις Ερωτήσεις 6125/01-03-2019, 386/26-08-2019, 2838/07-01-2020 καθώς και την Επίκαιρη Ερώτηση 1085/28-09-2020 σχετικά με τη μέριμνα για τα στελέχη των  Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν την επιμέλεια τέκνων ΑμεΑ.

Αμφίβολο αν το «Θριάσιο» μπορεί να σηκώσει την μετατροπή του αποκλειστικά σε νοσοκομείο covid


Είναι αμφίβολο αν το «Θριάσιο» μπορεί να σηκώσει την μετατροπή του αποκλειστικά σε νοσοκομείο covid, τόσο από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής όσο και λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, τόνισε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε εκπομπή του «Kontra».

Ξεκινάει σήμερα το Συνέδριο του Κόμματός μας

 

Ολα είναι έτοιμα για το μεγάλο γεγονός, για το 21ό Συνέδριο του ΚΚΕ, που ξεκινάει τις εργασίες του, σήμερα 1 Απρίλη* στις 12μμ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Το άνοιγμα των εργασιών θα γίνει με την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/04/1815

Γεννιέται ο Γερμανός πολιτικός Ότο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.

Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντι - σοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ταυτόχρονα με μια σειρά κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική αυτή του μαστιγίου - καρώτου αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες αστικές κυβερνήσεις στα επόμενα χρόνια στην προσπάθειά τους να ανακόψουν το ανερχόμενο εργατικό - σοσιαλιστικό κίνημα.