Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα


Στις 2 Οκτώβρη θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία. Με δεδομένο ότι ο Λούλα ως εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας (του Κόμματος των Εργαζομένων ) έχει σοβαρές πιθανότητες να τις κερδίσει, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις ''πομπές'' του:

Τι βλέπω, φρίκη, τι έρχεται από τη Σμύρνη κάτου - στρατός προσφύγων θλιβερός σέρνων τη δυστυχία του*


Πάνω από εκατομμύριο οι ξεριζωμένοι, εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί, ανυπολόγιστες οι καταστροφές στον υλικό πολιτισμό. Μια σωστή τραγωδία και όχι άδικα χαρακτηρίστηκε το τέλος της ιμπεριαλιστικής Μικρασιατικής Εκστρατείας τον Αύγουστο του 1922 που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια. Με αυτό το άρθρο που σίγουρα δεν εξαντλεί το θέμα επιδιώκουμε να ρίξουμε φως στη μεγάλη εικόνα των αιτιών που μετέτρεψαν την περιοχή της Μικράς Ασίας σε πεδίο ανταγωνισμού και τους λαούς της σε θύματα.

Εξαπτέρυγα του ευρωατλαντισμού...


Η Πελόζι βρήκε και στη χώρα μας φανατικούς υποστηρικτές της επίσκεψης στην Ταϊβάν, που «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» σε ό,τι αφορά τους σινο-αμερικανικούς ανταγωνισμούς.

Μισθοί «φιλοδωρήματα» στη σκιά της μεγάλης ακρίβειας


 Ο πολυδιαφημισμένος «επενδυτικός παράδεισος», όπως προσπαθεί να παρουσιάσει τη χώρα μας η κυβέρνηση, στον ανταγωνισμό της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα για το ποιος μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μεταφράζεται σε κόλαση για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που τα δικαιώματα και οι ανάγκες τους συνθλίβονται για την κερδοφορία των ομίλων.

«Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ» εκτός εάν έχεις (πολλά) λεφτά και (τις κατάλληλες) «συστάσεις»


Ο Μάκης Βορίδης είναι υπουργός Εσωτερικών της κυβερνήσεως Μητσοτάκη και γνωστός για τις θέσεις του για τους μετανάστες. 

Ο Μάκης Βορίδης,

Η Ν. Κορέα επιβεβαίωσε την υπάρξη μυστικής συμφωνίας με την Ιαπωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης»

 
Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε την Τετάρτη την ύπαρξη μιας μυστικής διευθέτησης με την Ιαπωνία στη συμφωνία του 2015 μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τα θύματα σεξουαλικής δουλείας της Νότιας Κορέας, τις λεγόμενες “γυναίκες ανακούφισης” που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χανς Κρίστιαν Αντερσεν


Στις 4 Αυγούστου 1875 πεθαίνει στην Κοπεγχάγη ο Δανός μυθιστοριογράφος, γνωστός κυρίως ως συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Γεννήθηκε στην Οντένσε στις 2 Απριλίου του 1805.

Εμφραγμα στα «γονατισμένα» νοσοκομεία προκαλεί η έξαρση της πανδημίας

 
ΜΑΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

 Επικίνδυνες συνθήκες εξέτασης και νοσηλείας φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που παραμένουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Καταγγέλλει τις συλλήψεις στη «Μαλαματίνα»


Καταγγέλλουμε τη σύλληψη από τις αστυνομικές δυνάμεις με εντολή της κυβέρνησης των συναδέλφων μας Γ. Φραγκίδη, πρόεδρου της ΠΟΕΕΠ, και προέδρου του Σωματείου της ΜΑΑΜΑΤΙΝΑ, και Άρη Μερκενίδη, πρόεδρου του Συνδικάτου Οδηγών Πωλητών και Βοηθών Βορείου Ελλάδος, και μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους.

Παραγωγή ενέργειας μέσω σύντηξης: ένα στοίχημα για το μέλλον


Κατά πολλούς, είναι η μοναδική πρωτογενής πηγή ενέργειας του σύμπαντος που δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως. Κατά άλλους, αποτελεί μια από τις από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας. Σίγουρα πάντως πρόκειται για ένα εγχείρημα με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, που -όχι τυχαία- συγκεντρώνει το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα βλέμματα, καθώς παράλληλα φουντώνει η συζήτηση για το ενεργειακό μείγμα και την ενεργειακή επάρκεια μιας σειράς χωρών.

Νέοι γύροι ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα Αύγουστο και Σεπτέμβρη


Οι πληρωμές λογαριασμών για πάγια έξοδα φαίνεται πως αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη δαπάνη ως ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος των νοικοκυριών και ψαλιδίζουν άλλες βασικές ανάγκες

Κοροϊδία χωρίς ... ρήτρα


Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε
την περιβόητη ...«κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής, με στόχο - όπως έλεγαν - να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, μέχρι και σήμερα, που πλέον οι πάροχοι Ενέργειας ανακοινώνουν τις αναπροσαρμογές στην τιμή του ρεύματος, αποκαλύπτεται βήμα βήμα η άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης - εταιρειών της Ενέργειας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, που συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξάρτητα με το πώς βαφτίζεται κάθε φορά το χαράτσωμά τους. Εχουμε και λέμε λοιπόν...

Κινητοποίηση στις 9 Αυγούστου για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022, 19:30
στο Λευκό Πύργο

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
04/08/1789

Λίγες μέρες μετά την έκρηξη της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Εθνοσυνέλευση εκδίδει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «καταργείται το φεουδαρχικό σύστημα».