Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Αρθούρος Ρεμπώ


Μποέμ και επαναστάτης

Ενα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία επιδιώκει να καλύψει η νέα έκδοση της «Μικρής Αρκτου». Πρόκειται για τη βιογραφία του Αρθούρου Ρεμπώ γραμμένη από τον Graham Robb. Ο Αρθούρος Ρεμπώ (1854 - 1891) υπήρξε από τις πιο καταστρεπτικές και λυτρωτικές παρουσίες στον πολιτισμό του 20ού αιώνα, παρά το γεγονός ότι έως και το θάνατό του δεν ήταν γνωστός παρά στους κύκλους της αβάν - γκαρντ.

Η αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου δεν πρέπει να ξεχαστεί


Η αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ως αποτέλεσμα του άγριου ξυλοδαρμού του από καταστηματάρχες και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, πριν 3 χρόνια, δεν πρέπει να ξεχαστεί!

«Για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας»


 H ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση της ΚΕ με θέμα: «Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας» που θα γίνει την Τετάρτη 20 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής


Η 28η Οκτωβρίου του 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας, καθώς και η μετέπειτα πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική -τριπλή- κατοχή, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που η ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόμα και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.

Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να σταματήσει η δίωξη


Η αγωγή σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), που εκδικάζεται αύριο, δεν στρέφεται μόνο κατά του δημοσιογράφου, στρέφεται εναντίον καθενός και καθεμιάς που δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης, τον αντικομμουνισμό, την ποινικοποίηση της γνώμης και δράσης που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία.

Το 27,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας


Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπο το 27,5% των Ελληνικών νοικοκυριών, έναντι ποσοστού 21,9% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ιστορικές οι ευθύνες της κυβέρνησης - ΣΤΟ «ΜΑΝΤΡΙ» ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


«Εγκαταλείποντας και τις τελευταίες αντιρρήσεις της, η κυβέρνηση της Δεξιάς αποδέχτηκε το νέο σχέδιο του στρατηγού Ρότζερς και οδηγεί ταχύτατα τη χώρα στο "μαντρί" του στρατιωτικού ΝΑΤΟ. Την αποδοχή της "φόρμουλας" οριστικοποίησε χθες η κυβερνητική επιτροπή, που συνήλθε με την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Ράλλη, λίγες ώρες μετά από ανάλογη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας (ΑΣΕΑ).

Δεν συγχωνεύονται!


«Συγχωνεύσεις», «εξορθολογισμός», «περιορισμός κόστους» και άλλα παρόμοια είναι στην ημερήσια διάταξη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο, αφού οι ανάγκες του συνθλίβονται για να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία.

Θρανιογέφυρες


Χρειάστηκε να πέσει απ' τον ουρανό, σ' ένα λειψό οχτάωρο, βροχή έξι μηνών στην Αττική για να ξεπλυθεί το βαρύ θεατρικό μακιγιάζ της μοντέρνας εκσυγχρονισμένης παιδείας. Λίθοι, πλίνθοι και ...κεραμέως ατάκτως ερριμμένα που θα λέγανε κι οι μπαμπινιώτηδες, το αποτέλεσμα. Σ' ένα λεκανοπέδιο που κατά πρακτική οικονομία αποκαλείται Αθήνα και συγκεντρώνει περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας, στον εικοστό πρώτο αιώνα δεν κρύβονται τα βαθιά σημάδια της αστικής ακμής από το ψευτοστολισμένο πρόσωπο της... μητροπολιτικής πρωτεύουσας.

«Ναι μεν, αλλά» για την ελληνογαλλική συμφωνία και προθυμία να «βάλει πλάτη» στην πανδημία


Θετικός στην ελληνογαλλική συμφωνία, με κάποιες τροποποιήσεις, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ερώτηση τι θα πράξει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να δεσμευθεί ότι θα την καταγγείλει. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να το κάνει, όταν ο ίδιος διεκδίκησε την «πατρότητά» της, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, την επεδίωξε εξ αρχής.

Άλλη μια ΝΑΤΟική δομή βάζει την Κρήτη στο στόχαστρο των ανταγωνισμών


Τα «εγκαίνια» άλλης μιας ΝΑΤΟικής υποδομής στη χώρα, συγκεκριμένα του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence), έγιναν σήμερα στα Χανιά επιβεβαιώνοντας τη βύθιση του νησιού σε μια δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών και ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Καίνε» οι αυξήσεις το λαϊκό εισόδημα για να «τρέξουν» τα σχέδια των «επενδυτών


 Την ώρα που ένα ακόμα βήμα στην πορεία της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας γινόταν χτες με την επισημοποίηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο λαός καλείται να πληρώσει με τεράστιες αυξήσεις τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες με την Ενέργεια.

Η αποφυλάκιση Πατέλη είναι νέο «συγχωροχάρτι» στους ναζιστές δολοφόνους


Έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, όπου η φασιστική συμμορία καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση και ενώ πυρήνες της επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι ακόμη και σε σχολεία, η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη εκτίμησε ότι ο αμετανόητος φασίστας Πατέλης "δεν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων".

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/10/1827

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου στέφεται με νίκη για τους συμμαχικούς στόλους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας έναντι του ενωμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου, παρά τη συντριπτική υπεροχή του δεύτερου. Η νίκη στο Ναυαρίνο έδωσε ανάσα στην Ελληνική Επανάσταση, που αντιμετώπιζε το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.