Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Συνέντευξη με τον Π. Πιερή


Ακούστε τη συνέντευξη με τον Π. Πιερή, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και συντονιστή του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ.

Υπάρχουν και αυτοί οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ


Στο Μίτσιγκαν

Ο σερίφης της κομητείας στο Μίσιγκαν συμμετέχει σε πορεία ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα.

‘We want to be with you, I took my helmet off & laid the batons down’ | County sheriff in #Michigan joins march against police brutalityhttps://t.co/Qy6cXuqmqY pic.twitter.com/cntTO7EpqN
— RT (@RT_com) May 31, 2020

Κινητοποίηση της ΚΝΕ στο Αμερικανικό Προξενείο

Κινητοποίηση της ΚΝΕ στην Αθήνα, ενάντια στην βαρβαρότητα και την καταστολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με αφορμή την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικό.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, πραγματοποιούν συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων των ΗΠΑ ενάντια στη βαρβαρότητα


Η δολοφονία του George Floyd ήταν μια ακόμη στις χιλιάδες των νεκρών στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Δολοφονημένοι είτε από τον ρατσισμό είτε από τη φτώχεια. Ο πόνος και η δυστυχία εκατομμυρίων φτωχών Αμερικανών είναι κοινός με αυτόν των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική, όπως και των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σήμερα στην Ελλάδα που βίωσαν και βιώνουν τον ρατσισμό.

Με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, το πρωί της Δευτέρας στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε δηλώσεις.

Εξαφάνιση – Αγνοείται η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΘ

Νυχτερίδες κι αράχνες στα γραφεία των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στο ΕΚΘ. Τρεις μήνες ανελέητης επίθεσης της εργοδοσίας σε κάθε κλάδο με προσπάθεια να τσακίσει κάθε εργατικό δικαίωμα.

Οι ταξικές δυνάμεις στο πόδι από την πρώτη μέρα της καραντίνας  με παρέμβαση σε όλους τους χώρους δουλειάς για την οργάνωση των εργαζομένων, για την διασφάλιση της υγείας τους, για την αποτροπή αλλαγής των εργασιακών τους σχέσεων.

Γέννηση και εξέλιξη του Θεάτρου Σκιών

Ξεκινάμε ένα αφιέρωμα στο θέατρο σκιών, που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα άρθρα.

Πρώτο άρθρο:  H  γέννηση και εξέλιξη του Θεάτρου Σκιών

Δεύτερο άρθρο: Οι πρώτες ρίζες του νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών

Τρίτο άρθρο:  Οι απαρχές του Καραγκιόζη

Social media και πανδημία

Τους τελευταίους μήνες, με την έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση, όπου δεν μπήκαν σε καραντίνα μόνο όσα εργατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες είχαν απομείνει, αλλά και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την πληροφόρηση.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πριν από την καραντίνα υπήρχε πραγματική και αντικειμενική ενημέρωση, απλώς αυτό το διάστημα, όπως συμβαίνει συνήθως σε συνθήκες κρίσεων και κλυδωνισμών του συστήματος, που δημιουργείται έδαφος για να δυναμώσουν η αμφισβήτηση και ο ριζοσπαστισμός, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα...

Κυβέρνηση Αγγλίας: Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο

 Ακούγεται απίστευτο είναι όμως αληθινό.
Στις 18 Μαΐου η υφυπουργός Εξωτερικών Wendy Morton απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κούβα βουλευτή Grahame Morris απάντησε πως η “κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει πως είμαστε εναντίον του εμπάργκο” και πως η Βρετανική κυβέρνηση εργάζεται δραστήρια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της Αγγλίας που επιθυμούν να έχουν νόμιμες συναλλαγές με την Κούβα”.

Άτομο με ειδικές ανάγκες το πιο πρόσφατο θύμα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων

Το μεσημέρι του Σαββάτου συνοριοφύλακες του Ισραήλ σκότωσαν τον Παλαιστίνιο Ηγιάντ Χαλάκ στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται 32 ετών άτομο που έπασχε από αυτισμό.

Βαρύς λογαριασμός που δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός

«Ρέει πολύ χρήμα από την ΕΕ», «πρόγραμμα μαμούθ», «άλλο ένα ΕΣΠΑ δώρο», «ιστορικό βήμα», ήταν μερικοί μόνο από τους διθυράμβους των αστικών ΜΜΕ για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Ενωση - Επόμενη Γενιά». 750 δισ. ευρώ σύνολο. 500 από αυτά επιχορηγήσεις και τα 250 δάνεια. Αντίστοιχα «για την Ελλάδα» 22,5 δισ. και 9,5 δισ. ευρώ.

Εντοπίζεται στο Κανάλι Λάντβερ, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ,

Εντοπίζεται, 1/6/1919, στο Κανάλι Λάντβερ, το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ,

Στις 15 Γενάρη 1919, γύρω στις 9 το βράδυ, μια ομάδα στρατιωτών συλλαμβάνει τους ηγέτες του νεοϊδρυμένου ΚΚ Γερμανίας, Ρόζα Λούξεμπουργκ καιΚαρλ Λίμπκνεχτ, στο τελευταίο παράνομο καταφύγιό τους, στην οδό Μανχάιμ 53, στα δυτικά του Βερολίνου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο επιτελείο του ιππικού της φρουράς και στη συνέχεια θα δολοφονηθούν από τους στρατιωτικούς με κτηνώδη τρόπο.

Η πρώτη συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Νίκου Ζαχαριάδη μετά την επιστροφή του από το Νταχάου

Πραγματοποιείται, 1/6/1945, συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εσωτερική κατάσταση και εξέλιξη». Στη συνεδρίαση αυτή παίρνει μέρος και ο Νίκος Ζαχαριάδης, πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια στις φυλακές της 4ης Αυγούστου και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

32 «G» στο Νταχάου

Η ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου


Τη νύχτα της 1ης προς 2α Ιουνίου τμήμα καταστροφών του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης ανατινάζει τη σιδηροδρομική σήραγγα του Κουρνόβου. Σκοτώνονται περίπου 600 Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες, ενώ η συγκοινωνία διακόπτεται για αρκετές μέρες.

«Η μια ομάδα δεξιά της γραμμής προς το Κούρνοβο, καμιά 300 μέτρα από το στόμιο της Γαλαρίας, με αποστολή να χτυπήσει τυχόν περίπολο ή άλλο ιταλικό τμήμα που θα ερχόταν από το στόμιο της Γαλαρίας.

«Νέα εφημερίδα του Ρήνου»


Την 1η Ιούνη του 1848, ενώ στη Γερμανία εξελισσόταν η επανάσταση που είχε ξεσπάσει το Μάρτη του 1848, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της μεγάλης καθημερινής πολιτικής εφημερίδας «Νέα εφημερίδα του Ρήνου». Αρχισυντάκτης της ήταν ο Καρλ Μαρξ. 

Κάτω από τον τίτλο υπήρχε η φράση: «Οργανο της δημοκρατίας». 

Στην ουσία, η εφημερίδα αυτή ήταν το βήμα της επαναστατικής εμπροσθοφυλακής του προλεταριάτου.