Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου!»


«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου!»

«Στον αγώνα ενωμένοι
κι ας μη λείψει κανείς
Ω! Νάτη, μας προσμένει
στον κόσμο η Διεθνής».

Τέτοιες μέρες πριν από έναν αιώνα (20-26 Νοέμβρη 1919), συγκεντρώνονταν παράνομα στο Βερολίνο 29 αντιπρόσωποι από 13 χώρες, που εκπροσωπούσαν 219.000 μέλη Οργανώσεων Νεολαίας. Ήταν το ιδρυτικό συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων (ΚΔΝ), η οποία λειτούργησε για 24 χρόνια ως τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) (που είχε ιδρυθεί τον Μάρτη του 1919) και κάτω από την καθοδήγησή της.

Στο χειρουργείο ένας από τους φοιτητές-διαδηλωτές που χτύπησαν τα ΜΑΤ!


Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους φοιτητές διαδηλωτές που τραυματίστηκαν μετά από την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με μπλοκ και χημικά στο Καβούρι, έξω από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, οδηγείται στο χειρουργείο, μετά την ιατρική διάγνωση ότι υπέστη κάταγμα βραχιονίου.

Όπως είπε πρόσφατα εξάλλου ο Βορίδης -που έχει γνωστό παρελθόν και τα λέει “τσεκουράτα”- το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας για την

Τσαραμπουλίδης: Πέσαμε στην παγίδα και κάναμε κατάχρηση της απεργίας


“Πέσαμε στην παγίδα και κάναμε κατάχρηση της απεργίας” ποιος το λέει ο Πρόεδρος του ΕΚΘ.

Επί των ημερών του η απεργία, έγινε μια εθιμοτυπική υπόθεση, να μην πούμε για συγκεντρώσεις - πορείες,τι πορεία μπορείς να κάνεις με 45 άτομα, (μαζί με τους εργαζόμενους του ΕΚΘ, 10 άτομα)  ούτε το ΔΣ και το ΓΣ δεν ήταν.

«Εικόνισμα» για τα αστικά κόμματα τα «ιερά και όσια» του κεφαλαίου


ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Μια συνοπτική ματιά σε βασικά αντιλαϊκά άρθρα που είτε παρέμειναν ανέγγιχτα είτε μερεμετίστηκαν, χωρίς να αλλάζει η ουσία τους

Η καθολική σύμπλευση των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των αστικών κομμάτων σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για το κεφάλαιο και τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος αποτυπώθηκε με

Μαζική και μαχητική πορεία


Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στα πλαίσια του σημερινού συλλαλητηρίου για την Κοινωνική Ασφάλιση  στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν συνδικάτα εργαζομένων, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών και ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, καθώς και φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Στην πλάτη της κεντρικής εξέδρας αναγράφεται το σύνθημα, «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ έγιναν ομιλίες από τον Γιώργο Κουτουνίδη, πρόεδρο του Σωματείου ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης και τον Κώστα Ηλιού, από τον κλάδο του Μετάλλου.

Το χρονικό των Δεκεμβριανών, μέρα τη μέρα


Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επιδιώξεις τους καθόριζαν από την πρώτη στιγμή του πολέμου τη στρατηγική και τακτική των Αγγλων και μπροστά στην εκπλήρωσή τους δεν είχαν τον παραμικρό δισταγμό.
Η διατήρηση και η παραπέρα ενίσχυση των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών θέσεων, που είχε η βρετανική αυτοκρατορία προπολεμικά σ’ όλο τον κόσμο, ήταν ο βασικός, στρατηγικός στόχος του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού από την πρώτη μέρα που τα σύννεφα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου άρχισαν να εμφανίζονται στον ουρανό της Ευρώπης. Αυτός ο στόχος καθόριζε τις επιμέρους κινήσεις και την τακτική της.

Αγωνιστική - λαϊκή απάντηση

Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θα γίνει το Σάββατο
 30/11/2019, 11:00 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 30 Νοέμβρη - 1 Δεκέμβρη:

«Αγωνιστικές διεργασίες και οργάνωση της πάλης ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου» είναι ο κεντρικός τίτλος του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 30 Νοέμβρη - 1 Δεκέμβρη.
Στο πρωτοσέλιδο γράφει:
Σάββατο 30/11 μεγάλα συλλαλητήρια για την Κοινωνική Ασφάλιση: Αθήνα 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, Θεσσαλονίκη 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμα πόλεις.

Ένας καφές είναι πολύ λίγος


Όλη η χυδαία προβοκάτσια Τζήμερου σε βάρος Πρωτούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Το βίντεο που ανέβασε η “Δημιουργία Ξανά” έδωσε την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να χαρεί τον Πρωτούλη και την αντίδρασή του απέναντι σε έναν Ναζί με κοστούμι -με την εξαίρεση των ομοίων του και μερικών ανόητων Συριζοτρόλ

Γ. Παπανδρέου βγάζει διαταγή, για την διάλυσης του ΕΛΑΣ


Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Γ. Παπανδρέου βγάζει διαταγή, 30/11/1944, που καθορίζει τις 10 Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διάλυσης του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Την επόμενη μέρα οι υπουργοί του ΕΑΜ παραιτούνται απ’ τη κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.


Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων και της αλληλεγγύης μεταξύ των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας και της Γαλλίας, θα επισκεφτεί την Αθήνα αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας (UDCGT 13 BouchesDeRhone) ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΜΕ.

Τάγματα Ασφαλείας


Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν, 30/11/1943, τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου. Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο στρατιωτικό νοσοκομείο, απ’ όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. 
Πολλοί απ’ αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

To νέο ΠΑΣΟΚ με πράσινο - γαλάζιους κόκκους


Μερικά ονόματα της Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όλα τα 695 μέλη, μερικά τα ποιο καλά.

Οι πράσινοι: Ρεγγίνα Βέρτζελη, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εξ απορρήτων του Γ. Παπανδρέου, Στέφανος Τζουμάκας, υπουργός του ΠΑΣΟΚ,Νίκος Μπίστης: Πασόκος παντός καιρού, τα τελευταία 35 χρόνια, Δ. Πιπεργιάς: ό,τι και όλοι οι παραπάνω και ακόμα παραπάνω.

Βολιβία: Η αστυνομία απαιτεί να πληρωθεί για την υποστήριξή της στο πραξικόπημα


Επίσημο έγγραφο, με το οποίο αποκαλύπτεται η συνδιαλλαγή μεταξύ της αστυνομίας και των πραξικοπηματιών στη Βολιβία αποκάλυψε τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες. 

Στο έγγραφο, ο διοικητής της αστυνομίας ζητά από την προσωρινή πρόεδρο της Βολιβίας Ζανίν Ανιές να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για

Το ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη


Με αφορμή την 29η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Ελλάδας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό Λαό.

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης το ΠΑΜΕ ήδη βρίσκεται στην Παλαιστίνη, στηρίζοντας την αποστολή Αλληλεγγύης συνδικάτων της Ευρώπης, μελών της ΠΣΟ.

Αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους στην Αλβανία


Οπαδοί δε είναι μόνο οι χούλιγκαν υπάρχουν και αυτοί  που θεωρούν όπλο τους, την αλληλεγγύη.

Έχει πολύ μεγάλη αξία οι κινήσεις αλληλεγγύης που πήραν οι οργανωμένοι οπαδοί, συγκεντρώνοντας ρούχα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες του καταστροφικού σεισμού στη γειτονική Αλβανία.

Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος)


Ο θρυλικός αρχιμπουρλοτιέρης του ΕΛΑΣ, 
διοικητής της Ταξιαρχίας Σαμποτέρ του ΔΣΕ

«Για τους σαμποταριστές μας δεν υπάρχουνε φραγμοί
Το φανέρωσαν στην πάλη, στα γεφύρια, στη γραμμή.
Τα χέρια κάτω από τη γη, τη γη την πατρική,
εκδίκηση στον κάθε εχθρό, ΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΦΩΤΙΑ – ΦΩΤΙΑ!..»

(Από το τραγούδι των μπουρλοτιέρηδων του ΔΣΕ)

«Έφυγε» ο σ. Γιάννης Καραβίδας


Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ποιητής, δοκιμιογράφος και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γιάννης Καραβίδας, μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Λογοτεχνών του ΚΚΕ.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 29 Νοέμβρη στις 3 μ.μ. στο Νεκροταφείο της Αργυρούπολης.

 Η ΚΟΒ Λογοτεχνών εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

Μην ξεφτιλιζόμαστε για χάντρες και καθρεφτάκια…

Σήμερα έχουμε αυτή την επαίσχυντη καταναλωτική γιορτή με το όνομα Black Friday, όπου χιλιάδες υπάλληλοι καταστημάτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με ορδές από Ορκς που θα επιθυμούν “να εξυπηρετηθώ τώρα”.

Απευθύνομαι κυρίως στις γυναίκες, καθότι μασάμε σαν ιθαγενείς πιο εύκολα, για διάφορα “δωρεάν” προϊόντα τύπου κραγιόν και σχηματίζουμε ουρές έξω από τα καταστήματα και εικόνες ντροπής στο μυαλό μου.

60 χρόνια της Κουβανικής ΕπανάστασηςΤιμώντας τα 60 χρόνια από τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019 και ώρα 11:00 π.μ, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης»).

Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για τα συλλαλητήρια του Σαββάτου για το ΑσφαλιστικόΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ


  • Στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
  • Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την ίδια μέρα

Τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνουν το Σάββατο 30 Νοέμβρη δίνουν μέχρι την τελευταία ώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία Εργαζομένων και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ώστε να δοθεί αποφασιστική αγωνιστική απάντηση στον νέο γύρο αντιασφαλιστικής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πατώντας σε όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Έκρηξη νάρκης στην επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου


Στις 29/11/1964, ισχυρότατη έκρηξη νάρκης –προϊόν προβοκάτσιας- σημειώνεται κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού της επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 39 ατόμων.
Στις 29 Νοέμβρη 1964 ορίστηκε για πρώτη φορά ο γιορτασμός της επετείου του Γοργοπόταμου, με κυβερνητική ευθύνη (κυβέρνηση Ενωσης Κέντρου).

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019

Πλούτε ανίκατε μάχαν…


 Πατρίς και “λεπτά” εθνικά συναισθήματα 

“Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη…” έλεγε ένα παλιό διαφημιστικό σύνθημα, αποδεικνύοντας με τη σειρά του τη λογιστική διάσταση της πατριωτικής αγάπης, που συνδέεται κατά κανόνα με λεφτά αισθήματα. Φτερά έχει ο θεός Έρωτας, φτερά και ο κερδώος Ερμής, ο θεός του εμπορίου και του “υγιούς επιχειρηματία” που κόβει αποδείξεις και μας αγαπά, με έναν τρόπο κάπως εκμεταλλευτικό.

Η Ελληνικός Χρυσός είχε εκτρέψει το ρέμα που έπνιξε την Ολυμπιάδα

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες,η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής πνίγηκε στη λάσπη από την υπερχείλιση του ρέματος Μπασδέκη που διασχίζει τον οικισμό. Παρ’οτι είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί η επίπτωση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, του Γηρυόνη, που χτύπησε την περιοχή το βράδυ της Δευτέρας 25/11, η μεγαλύτερη καταστροφή είχε ήδη γίνει την Παρασκευή 22/11, από ένα μάλλον ηπιότερο φαινόμενο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Ολυμπιάδα

Μήνυμα του ΚΚΕ προς το ΚΚ Αλβανίας για τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό


Αγαπητοί σύντροφοι,

Με το μήνυμά μας αυτό θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για τα πολυάριθμα θύματα, τους νεκρούς και τους τραυματίες, αλλά και τις μεγάλες υλικές ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός στη χώρα σας.

Το ΚΚΕ, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είναι αλληλέγγυο με τους εργαζόμενους της Αλβανίας και τους Αλβανούς μετανάστες εργάτες που δουλεύουν στη χώρα μας, τονίζει πως δεν είναι μοιραίο οι

Συνέντευξη εργαζομένων και συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο για την κοινωνική ασφάλιση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, απηύθυναν εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ. Παράλληλα κάλεσαν και σε συμμετοχή στην πανελλαδική κάθοδο των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη, με αίτημα διεκδίκησης την καταβολή της 13ης σύνταξης.

Το ποδόσφαιρο στην Αντίσταση

Θεωρούμε καθήκον να αναφερθούμε στο ποδόσφαιρο στα χρόνια της κατοχής, την αντιστασιακή δράση των ποδοσφαιριστών που άφησαν τα γήπεδα για να πολεμήσουν για την πατρίδα. Τους ήρωες που προέρχονταν από τον χώρο του αθλητισμού και τα ματς που γίνονταν υπό τον ζυγό των μονάδων κατοχής.

Το ποδόσφαιρο ως άθλημα ήταν και είναι καθ όλη την νεότερη ελληνική ιστορία συνυφασμένο με την πολιτική.

Στόχος, η φθορά των συνειδήσεων.

Θυμάμαι τότε στο στρατό -την περίοδο του πρώτου πολέμου του Κόλπου- όπου οι αξιωματικοί παραδέχονταν ότι «σας τρέχουμε για να μην έχετε χρόνο να σκέφτεστε πέφτετε σε κατάθλιψη και  αυτοκτονείτε…»

Εκείνο το διάστημα είχα ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου «Στόχος η φθορά των Συνειδήσεων» του Εντουαρντ Ρόζενταλ . Ενα βιβλίο αποκαλυπτικό ,για τον τρόπο που επιχειρούν και καταφέρνουν να χειραγωγούν, τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και εν τέλει συνείδησης των ανθρώπων, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι-και όχι μόνο…

O αφισοσχιστή «ξέρασε» πάλι τον άθλιο αντικομμουνιστικό εμετό στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Τον συνηθισμένο αντικομμουνιστικό εμετό του ξέρασε και πάλι πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που συνεδριάζει αυτή την ώρα, το γνωστό φασιστοειδές Τζήμερος. Όπως κάνει κάθε φορά, με την ανοχή της διοίκησης της Περιφέρειας και του προεδρείου, σε μία άσχετη παρέμβαση, χρησιμοποίησε άθλιους χαρακτηρισμούς κατά των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική

Η σημερινή εκδήλωση είναι μία ακόμα παρέμβαση του ΚΚΕ στις νέες αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται από την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ξεκινάμε μια μεγάλη καμπάνια για να ενημερώσουμε, να προετοιμάσουμε και να συμβάλουμε στην οργάνωση της πάλης του λαού μας πριν να είναι αργά. Χτυπάμε συναγερμό και ανοίγουμε πλατιά τη συζήτηση.

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ένα επιμέρους μέτωπο, αφορά συνολικά τη ζωή των εργατών και εργατριών, των αγροτών, των

Black Friday – «Μαύρη ζωή» για τους εργαζόμενουςΑΠΕΥΘΥΝΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟ ΤΗ ΖΩΗ

  Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο σωματείο για κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας τους. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι εργοδότες απαιτούν να εργαζόμαστε ασταμάτητα, 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και διάλλειμα.

Η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου


Ξεκινά στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων, 28/11/1930, η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου (ένα από τα δύο κολαστήρια -μαζί με της Μαρμάρως- όπου έστελναν τους στρατευμένους νέους κομμουνιστές για να τους εξοντώσουν ψυχικά και σωματικά).

Το Στρατοδικείο θα καταδικάσει σε θάνατο τα δύο στελέχη της ΟΚΝΕ Μαρκοβίτη και

Φρίντριχ Ενγκελς

Στις 28 Νοέμβρη 1820 γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία θεωρητικοπολιτική μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο Φ. Ενγκελς από κοινού με τον Κ. Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. 
Και έδωσαν έτσι στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της, προκειμένου να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή, την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική εκμετάλλευση. 

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019

Σώζοντας το ΣτάλινΈφυγε από τη ζωή η θρυλική σοβιετική 
κατάσκοπος Γκόαρ Βαρτανιάν

Επιβεβαιώθηκε την Τρίτη από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίας ο θάνατος της Γκόαρ Βαρτανιάν, κατάσκοπος της ΕΣΣΔ, που μαζί με το συνάδελφο και σύζυγό της Γκέβορκ Βαρτανιάν απέτρεψαν δολοφονική ενέργεια των ναζί κατά των Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

«Ζορμπάς», «Βικτώρια», «Γηρυόνης»…

Ως πότε;

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται... Πότε ως «Ζορμπάς», πότε ως «Βικτώρια», πότε ως «Γηρυόνης», πότε απλά ως ...Μάνδρα. Νεκροί, τραυματίες, εγκλωβισμένοι, διαλυμένα σπίτια και υποδομές. Ως πότε ο λαός θα μετράει τέτοιες απώλειες και καταστροφές;

Μπορεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τα «ακραία

Ο λαός να αντισταθεί στους σχεδιασμούς σας για τη ΔΕΗ και συνολικότερα την Ενέργεια

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ στη Βουλή, παρενέβη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον ισχυρό σεισμό που έγινε στην Αλβανία  εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αλβανικό λαό για την δοκιμασία που περνά.

Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες καταστροφές που έγιναν από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και την κακοκαιρία σε Κινέτα, Χαλκιδική, Θάσο, Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας. Όπως σημείωσε, «αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που δεν έχει προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες

Οι πολυεθνικές χτυπούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τη δράση των συνδικάτων


Οι Χώροι Δουλειάς Να Γίνουν Εστίες Αντίστασης Και Αγώνα
Όχι Σύγχρονες Γαλέρες Των Πολυεθνικών

 Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τα νέα κρούσματα εργοδοτικών αυθαιρεσιών και τρομοκρατίας απέναντι στους εργαζόμενους από τραπεζίτες και πολυεθνικές.

Αποθρασυμμένοι από την προκλητική στήριξη των κυβερνήσεων οι εργοδότες επιχειρούν κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, στους μισθούς, στην ασφάλιση, στα ωράρια κτλ.

Φιντέλ: Πώς έγινα κομμουνιστής


Ήμουν γιός ενός γαιοκτήμονα – αυτό ήταν ένας λόγος για να είμαι αντιδραστικός. Μορφώθηκα σε θρησκευτικά σχολεία όπου πήγαιναν τα παιδιά των πλουσίων – ένας ακόμα λόγος για να είμαι αντιδραστικός. Ζούσα στην Κούβα, όπου όλες οι ταινίες, οι εκδόσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν «Made in USA» (αμερικανικής κατασκευής)  – ένας τρίτος λόγος για να είμαι αντιδραστικός. Σπούδασα σ’ ένα πανεπιστήμιο όπου από 15.000 φοιτητές, μόνο τριάντα ήταν αντιιμπεριαλιστές κι εγώ ήμουν ένας από εκείνους τους τριάντα στο τέλος.

Νέα καμώματα από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Η φιλοεφοπλιστική ηγετική ομάδα της Ένωσης πραγματοποιεί τις αρχαιρεσίες παραβιάζοντας με κάθε τρόπο το καταστατικό και τη σχετική νομοθεσία.

Η ηγετική ομάδα αρνείται:
• Να δώσει το μητρώο μελών στους συνδυασμούς
• Να γνωστοποιήσει τα ταμειακά εντάξει μέλη
• Οι εκλογές γίνονται με άκρα μυστικότητα χωρίς να μπορούν οι συνδυασμοί να έχουν καμία πρόσβαση στην εκλογική διαδικασία

Ο τελευταίος προστάτης του Λαού *


Λίγα κόκκινα γαρύφαλλα μνήμης 
για τον ηρωϊκό Ευρυτάνα Αντάρτη του ΔΣΕ Παύλο Μπέικο

«Ο Παύλος Μπέικος εκλέχτηκε Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ Ευρυτανίας μετά την απελευθέρωση, ύστερα τοποθετήθηκε δεύτερος της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ Εύβοιας, έβγαλε την πρώτη σειρά της Κομματικής Σχολής Δ. Γληνού και το 1948, την άνοιξη, στάλθηκε στα βουνά της Ρούμελης για την οργάνωση τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού, στον οποίο αναδείχτηκε Πολιτικός Επίτροπος Ταξιαρχίας (...)

Συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό το Σάββατο 30 Νοέμβρη


Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, γιατί δεν είναι μόνο το δικαίωμα στην σύνταξη. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τους πάντες, την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την υγεία, την πρόνοια.
Μπροστά στην λαίλαπα που έρχεται εμείς οι συνταξιούχοι πού έχουμε βιώσει για πολλά χρόνια όλες αυτές τις θανατηφόρες πολιτικές, εκτιμάμε ότι το σκηνικό που χτίζει η Κυβέρνηση,  προετοιμάζει νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

«Με απόντες τους λαούς οι αντικομμουνιστικές φιέστες»

Με κάθε αφορμή η ΕΕ και το κοινοβούλιό της, οι κυβερνήσεις τους στήνουν αντικομμουνιστικές φιέστες για να επιταχύνουν την υλοποίηση των αντικομμουνιστικών σχεδιασμών τους με βάση το προκλητικό κι επικίνδυνο για τους λαούς ψήφισμα του Σεπτέμβρη.

Τα αντικομμουνιστικά μέτρα, οι διώξεις και το αναποδογύρισμα της ιστορικής αλήθειας αποτελούν προϋπόθεση για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προκειμένου, λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο, να έχουν ελεύθερο πεδίο να ισχυρίζονται ότι άλλος δρόμος εκτός από την καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν υπάρχει.

4ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Ξεκινά, 27/11/1928, τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ. ΓΓ της ΚΕ επανεκλέγεται ο Ανδρόνικος Χαϊτάς.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 3ου Συνεδρίου όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε η ηρεμία στις τάξεις του ΚΚΕ αλλά, αντίθετα, η πάλη ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που το απάρτιζαν αναζωπυρώθηκε γνωρίζοντας νέα πρωτόγνωρα επίπεδα οξύτητας. 
Στη νέα αυτή φάση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης η επίδραση των εξελίξεων στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, και ιδιαίτερα στο μπολσεβίκικο κόμμα, είχε σημαντική επίδραση.

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στον ΟΑΣΘ


Κλιμάκιο του κόμματος με επικεφαλής το μέλος της Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας Σάκη Βαρδαλή επισκέφτηκε  σήμερα Τρίτη 26-11 το Αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. 

Παρουσίαση βιβλίου

Ο Πάνος Ζάχαρης, παρουσίασε, στο λιμάνι, στην Αποθήκη Γ’, το νέο του βιβλίο «The Working Dead... and, στην 18η Έκθεση Κόμικ και Επιτραπέζιων Παιχνιδιών του Comic ‘N’ Play στη Θεσσαλονίκη.

«The Working Dead... and.

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τόπος» η συνέχεια της βραβευμένης και αγαπημένης διαδικτυακής σειράς κόμικ «The Working Dead» του Πάνου Ζάχαρη, με τίτλο: «The Working Dead... and». Προσκαλεί τον αναγνώστη να περιηγηθεί στα αξιοθέατα της ταξικής πάλης με ξεναγό τον αλλοτινό του εαυτό και να σταθεί σήμερα κάτω από την παχιά σκιά του χτες για να σκιτσάρει το αύριο.

«Νίκος Πλουμπίδης» στη σκηνή


Το θεατρικό έργο «Νίκος Πλουμπίδης», το οποίο αναφέρεται στη ζωή και την αγωνιστική δράση του στελέχους του ΚΚΕ, ανεβαίνει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή.

Καθήλωσε τους θεατές η πρεμιέρα του θεατρικού «Νίκος Πλουμπίδης»

Πρεμιέρα έκανε το Σάββατο το θεατρικό έργο «Νίκος Πλουμπίδης», το οποίο αναφέρεται στη ζωή και την αγωνιστική δράση του στελέχους του ΚΚΕ Ν. Πλουμπίδη.

Οι πλημμύρες στην Κινέτα


Οι μεγάλες καταστροφές στην περιοχή της Κινέτας, μετά τη χθεσινοβραδινή βροχόπτωση, με πλημμυρισμένα σπίτια, εγκλωβισμένους ανθρώπους και αποκλεισμένους δρόμους, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής η οποία δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η προστασία της ζωής του λαού, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου.

Εκλογές στον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης


Αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 28/11 πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Κάλεσμα ενίσχυσης της ΔΑΣ

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ, ως διοίκηση του Σωματείου, όλο το προηγούμενο διάστημα

Σπάνια ντοκουμέντα της λευκής τρομοκρατίας

Δεκεμβριανά 1944

Το ξημέρωμα της Κυριακής, 3ης του Δεκέμβρη 1944, έβρισκε το βασανισμένο λαό της Αθήνας και του Πειραιά στο πόδι. Οι προετοιμασίες, για το μεγάλο συλλαλητήριο, που είχε καλέσει η ΚΕ του ΕΑΜ, για την ίδια μέρα στην πλατεία Συντάγματος, έχουν φτάσει στην τελική τους φάση. Αλλωστε, οι μέρες που είχαν προηγηθεί ήταν γεμάτες ένταση και όλοι συναισθάνονταν την κρισιμότητα των στιγμών.

Τη νύχτα της 30ής Νοέμβρη προς 1η Δεκέμβρη, μετά την ανακοίνωση –

Συνέντευξη του Λ. Στολτίδη στο ρ/σ «Κανάλι 1»

Στις προτάσεις του ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων ώστε να μην αλλοιώνεται η σύνθεση του εκλογικού σώματος και να διασφαλίζεται η συμμετοχή των αποδήμων που έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1», το πρωί της Τρίτης.

Ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο Φορολογικό, επισήμανε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προϊδεάζει για τα βάρη που πρόκειται να σηκώσουν και πάλι εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, καθώς προβλέπει παραπάνω 800 εκατ. φόρους.

Όλοι στο συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό το Σάββατο 30 Νοέμβρη

Η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με βασικό στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Ασφάλισης και της Υγείας.

Το νομοσχέδιο της ΝΔ συμπληρώνει τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και χειροτερεύει ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Διαχρονικές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία της Χαλκιδικής


Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των Δήμων Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας, αλλά κυρίως στο Δήμο Αριστοτέλη με επίκεντρο την Ολυμπιάδα, ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, τις σημαντικές διαχρονικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην ΠΕ Χαλκιδικής.

Η στάση του ΚΚΕ στα βασικά άρθρα της αναθεώρησης


Συνολικά, το ΚΚΕ υπερψήφισε 23 διατάξεις, καταψήφισε 21 διατάξεις και ψήφισε «Παρών» σε 13 διατάξεις.

Α. Διατάξεις που υπερψήφισε το ΚΚΕ

Υπερψήφισε συνολικά 23 διατάξεις, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση μεταβατικών διατάξεων (άρθρα 112 επ.)

Το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης γράφει, 26/11/1940, το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας, με το οποίο έπαιρνε καταδικαστική θέση ενάντια στο συνεχιζόμενο ελληνοϊταλικό πόλεμο έξω από τα σύνορα, ενώ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία…είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις».

3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ)


Πραγματοποιείται το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), 26/11/1924, που αποφασίζει τη μετονομασία του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς).
Το συνέδριο αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων.

Η Ελλάδα από το 2ο στο 3ο Εκτακτο Συνέδριο

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

Έλα… Μονή στον τόπο σου (Λαμίας)


Η μακριά και αδηφάγα κουτάλα της μητρόπολης Λαμίας φτάνει στο… Περιστέρι!

Η Μονή με τα μαυροφορεμένα μισόζωα… κοράκια με τα γαμψά νύχια και τις μεγάλες τσέπες, ανήκει στη μητρόπολη Λαμίας. Η μητρόπολη Λαμίας είναι στη… Λαμία Φθιώτιδας. Καμία σχέση με την Πετρούπολη και το Περιστέρι που βρίσκονται πάνω από 200 χιλιόμετρα νοτιότερα της Λαμίας.

Καταγγελία της ΔΑΣΕργατικό ατύχημα συνέβη το πρωί της Δευτέρας 25/11. Συγκεκριμένα, λόγω της κακοκαιρίας και των ισχυρών ανέμων έσπασε κλαδί και χτύπησε την συναδέλφισσα, εργάτρια καθαριότητας Ε.Σ. 64 χρονών που εργάζονταν στην περιοχή της Κάτω Τούμπας. Η συναδέλφισσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου της έγιναν ράμματα και εξετάσεις. Στην συναδέλφισσα ευχόμαστε περαστικά.