Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Ποιος επενδύει στο φασισμό;

Υπάρχουν μερικές καταστάσεις στην ιστορία που προϊδεάζουν για τα όσα έρχονται, για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Η προδιαγραμμένη πορεία, λόγου χάρη, ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε αποσύνθεση, σε αμηχανία, σε παρακμή. Ετούτο το σύστημα περνά μια εποχή λεονταρισμών που συνήθως φέρνουν στο προσκήνιο ασήμαντους «καραγκιόζηδες» (ζητώ συγγνώμη για την προσβολή στον ευφυέστατο Καραγκιόζη αλλά, δυστυχώς, είναι η μόνη παραβολή που ταιριάζει στην εδώ περίπτωση).

“Συνοδός του βουλευτή Κέρκυρας της ΧΑ ο φονιάς της Λευκίμμης”

Απάντηση στις συκοφαντίες που διακινεί από χθες η Χρυσή Αυγή, βασισμένη σε κατάπτυστες αναφορές δημοσιογράφου τοπικού καναλιού, περί δήθεν σχέσης του 44χρονου φασίστα δολοφόνου στη Λευκίμμη με το ΚΚΕ, έδωσε ο κ. Γουλής, περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΣΥ στα Ιόνια νησιά, μιλώντας χθες στο realfm και την εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου.

H μετατροπή της κοινωνίας


   
     Η μετατροπή της κοινωνίας από φεουδαρχική σε αστική (καπιταλιστική, όπως δηλαδή είναι σήμερα π.χ. στην χώρα μας), δεν χρειάστηκε παρά να αλλάξουν θέση και στάση ίσως και … ονόματα οι παλιοί ιδιοχτήτες των μέσων παραγωγής. Ήταν σχετικά εύκολο να γίνει αυτό, διότι και λίγοι ήταν αυτοί οι ιδιοχτήτες και ακόμα πιο λίγοι αυτοί που το αποφάσισαν (να «περάσει» η οικονομία από τα φέουδα στις επιχειρήσεις), ακόμα και η τότε κοινωνία το είδε αυτό ως «μάννα εξ ουρανού» και το αποδέχτηκε άμεσα και απόλυτα.

Β’ ΠΠ, η πρώτη μεγάλη νίκη

Μάχη της Μόσχας κι ο… Ζόργκε – Η μεγαλύτερη μάχη του Β’ ΠΠ, η πρώτη μεγάλη νίκη

5 του Δεκέμβρη 1941. Πριν από ακριβώς 77 χρόνια. Η (κατά τη γνώμη μου) πιο μεγάλη μέρα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η μέρα που οι Σοβιετικοί σταμάτησαν τις στρατιές του Χίτλερ μπροστά στη Μόσχα. Η μέρα που τέλειωσε η «κεραυνοβόλα προέλαση» της Βέρμαχτ (Blitzkrieg). Η μέρα που ο κόσμος ολόκληρος αποφάσισε ότι: «Μπορούμε να νικήσουμε».

Η μάχη της Αθήνας


Η Πλατεία Συντάγματος τον Οκτώβρη του 1944
Προοίμιο
               Στις 12 Oκτωβρίου ο Γερμανός διοικητής της Αθήνας, στρατηγός Φέλμυ κατέθεσε για τελευταία φορά στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Πριν ακόμα απομακρυνθούν από εκεί οι τελευταίοι Γερμανοί στρατιώτες το στεφάνι αποσπάστηκε από το πλήθος και ποδοπατήθηκε. Kανείς δεν τόλμησε ν’ αντιταχθεί σε αυτή την έκφραση οργής. Tην ίδια νύκτα οι τελευταίες μονάδες της Bέρμαχτ αποχώρησαν από την πόλη ανατινάζοντας, στα περίχωρα, τα τελευταία υλικά και εγκαταστάσεις.

Τοκογλυφία...

   Οι εξελίξεις στην υπόθεση με τον ενεχυροδανειστή, που πήρε νέα τροπή σε ό,τι αφορά την προφυλάκιση των εμπλεκομένων, καθώς και το εάν τελικά διεπράχθησαν φορολογικά αδικήματα ή όχι, φαίνεται πως θα «σκεπάσουν» την ουσία όλης αυτής της ιστορίας. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η ουσία - ανεξάρτητα από το αν θα στοιχειοθετηθούν ή όχι αδικήματα και από το αν θα μπουν κάποιοι φυλακή ή όχι - βρίσκεται στο εξής: Οτι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αγρότες, εξαιτίας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της ανέχειας από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ -

Βίοι παράλληλοι μιας αθλιότητας

  Ο “κνίτης” Ρουπακιάς και ο “κομμουνιστής” χρυσαυγίτης φονιάς της Λευκίμμης

  Όπως ήδη δημοσιεύσαμε, η ΤΕ του ΚΚΕ στην Κέρκυρα καταδίκασε την προσπάθεια δημοσιογράφου του τοπικού καναλιού Start να συνδέσει το φερόμενο δολοφόνο Αλβανού εργάτη με το ΚΚΕ. Αξίζει να σταθεί κανείς λίγο πιο αναλυτικά στο επίμαχο βίντεο, γιατί δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που στήνεται μια τέτοια ύπουλη επιχείρηση λάσπης.

Στο επίκεντρο η συνέχεια των αγώνων

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΓ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Τα συμπεράσματα και την πείρα από την πρόσφατη απεργιακή μάχη στις 28 Νοέμβρη, καθώς και για τη συνέχιση των αγώνων το επόμενο διάστημα, συζήτησε στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το μεσημέρι της Τρίτης 4 Δεκέμβρη.
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΓ καλεί τα συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και εργαζόμενους, να δώσουν απάντηση στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2019

Να καταργηθεί τώρα ο νόμος Κατρούγκαλου

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Διατηρεί άθικτα όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο και τις τεράστιες προηγούμενες περικοπές

Παραμένει σε ισχύ το «πάγωμα» όλων των συντάξεων τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία

Σχέδιο νόμου με πληθώρα διατάξεων, μεταξύ των οποίων και τη διάταξη που προβλέπει τη μη εφαρμογή από την αρχή του 2019 της περικοπής της

Παρέδωσαν οικονομική ενίσχυση για τους πυρόπληκτους της Ανατ. Αττικής

Από την παράδοση της οικονομικής ενίσχυσης
 ΙΝΔΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
«Τη συγκινητική και μεγαλειώδη έκφραση αλληλεγγύης από Ινδούς μετανάστες εργάτες, οι οποίοι, μέσω της Ομοσπονδίας τους "ΣΙΧ", στη χώρα μας και από το υστέρημά τους, συγκέντρωσαν σημαντικό χρηματικό ποσό το οποίο το παρέδωσαν στο Στέκι Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου για τις ανάγκες των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής», χαιρετίζει η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.