Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Ιερός Πόλεμος-1941-1945


Ο «Ιερός Πόλεμος» είναι το διασημότερο, ίσως, τραγούδι της και θεωρείται και ο «ύμνος» της Αντιφασιστικής Νίκης. Το τραγούδησε στις 26 Ιούνη του 1941, έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας «Μπελαρούσκι Βακζάλ», από μια ομάδα τραγουδιστών της, ενώ περίμενε την επιβίβασή της στο τρένο για το μέτωπο. 

Προεκλογικό δεκάλεπτο του ΚΚΕ


Από την πανδημία και τις κινητοποιήσεις μέσα στην καραντίνα, που ακύρωσαν απαγορεύσεις και... μορατόριουμ, έως το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία...

Η νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές στέλνει μήνυμα αγώνα και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής!

 
Την Τετάρτη 10 Μαΐου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποφασίζουν για το αν θα προχωρήσουν μπροστά ή αν θα γυρίσουν πίσω. Είναι στο χέρι δεκάδων χιλιάδων φοιτητών να συνεχίσουν αγωνιστικά μπροστά! Σταθεροποιώντας το βήμα που έκαναν πέρυσι αναδεικνύοντας την Πανσπουδαστική Κ.Σ. σε πρώτη δύναμη στα ελληνικά Πανεπιστήμια, γκρεμίζοντας τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ μετά από 36 χρόνια.

Κι άλλος


«Η συνεργασία των τριών βασικών κομμάτων είναι και εφικτή και ευκταία», είπε την Κυριακή μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Ν. Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Να ακουστεί δυνατά και από τους φαντάρους!

Οι νέοι στρατευμένοι που υπηρετούμε τη θητεία μας θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις εκλογές στις 21 Μάη. Ηδη στα στρατόπεδα η κουβέντα δίνει και παίρνει... για το ποιος θα βγει, ποιοι με ποιους θα πάνε, αν θα τα βρουν, πότε θα ξαναψηφίσουμε και πάει λέγοντας...

Στεφάνια προς τιμήν του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών τον Μάη του 1936


Κατάθεση στεφάνων προς τιμήν του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του 1936 πραγματοποίησαν το πρωί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Βαγγελίτσα Κουσιάντζα


 Η Βαγγελίτσα ήταν το δεύτερο απ' τα έξι παιδιά του Κουσιάντζα. Γεννήθηκε το 1918. Ενα κορίτσι γεροδεμένο, γιομάτο ζωή και υγεία. Μ' ένα πρόσωπο φαρδύ και γελαστό, σα φεγγάρι. Με τα αδρά χαρακτηριστικά της γυναίκας του θεσσαλικού κάμπου.

Ενα στα δύο φτωχά νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς

 
Σε σημαντικές στερήσεις σε αναγκαία και βασικά αγαθά για τη ζωή τους ζουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή περίπου 3 στους 10 βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό και αυτό αφορά περίπου 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ειδική ζώνη


Η εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η αμερικανική ΟΝΕΧ, κάτοχος και των Ναυπηγείων Σύρου, με το «έτσι θέλω» δεν κατέβαλε τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα στους εργαζόμενους, δίνοντας ένα ακόμα αποκαλυπτικό παράδειγμα για το πώς τα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και τα πιο στοιχειώδη, γίνονται θυσία για τα κέρδη των επενδυτών και την καπιταλιστική «ανάπτυξη», με τη συναίνεση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

9 Μάη: Οι λαοί δεν πρέπει να ξεχάσουν

 

9 Μαϊου ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ! Οι λαοί δεν πρέπει να ξεχάσουν!

9 του Μάη 1945 οι Σοβιετικοί στρατιώτες ύψωναν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ.

Εκείνη τη μέρα που οι ηττημένοι ηγέτες του ναζισμού υπέγραφαν τη λήξη του πιο αιματηρού πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Η προσπάθεια μετατροπής των γιατρών, σε περιοδεύοντα θίασο συνεχίζεται κανονικά

Η προσπάθεια μετατροπής των γιατρών, σε περιοδεύοντα θίασο συνεχίζεται κανονικά.
Οι μετακινήσεις αυτές λαμβάνουν πια καθεστώς "μονιμότητας", καθιστώντας έωλο το επιχείρημα της κάλυψης έκτακτων αναγκών που επικαλούνται οι διοικήσεις, ενώ γίνονται όλο δυσμενέστερες και πιο επιβαρυντικές για τους μετακινούμενους συναδέλφους. Τελευταίο παράδειγμα η απόφαση μετακίνησης γιατρών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη της παθολογικής του νοσοκομείου Δράμας, που απειλείται με λουκέτο λόγω ελλείψεων.

9η Μαΐου 1945: Πάντα στην καρδιά των λαών. Πάντα στο στόχαστρο των αστών


78 χρόνια συμπληρώνονται από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Εκατομμύρια θυσιάστηκαν για αυτήν και πολύ περισσότεροι εμπνέονται μέχρι σήμερα. Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για να γιορτάζεται την 9η Μάη η λεγόμενη «Ημέρα της Ευρώπης», με σκοπό το ξαναγράψιμο της Ιστορίας και την ταύτιση φασισμού - κομμουνισμού, η επιδιωκόμενη υποβάθμιση και στρέβλωση της συμβολής των κομμουνιστών στην Αντιφασιστική Νίκη αποδεικνύεται ακατόρθωτη.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
09/05/1874

Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.