Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»


Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο.
Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα
ματώσουν απ’ τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες — μα ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων
Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία.
Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.

«Μέχρι να μπει στη δούλεψη και το τελευταίο παράσιτο της Γης, κανένας μισθωτός σκλάβος να μην ησυχάζει»*


Στις 20 Απρίλη 1914 ο υποκόπανος του όπλου του επικεφαλής της εθνοφρουράς Καρλ Λίντερφελντ θρυμμάτισε τον κρόταφο του Λούη Τίκα, ενός Ελληνα συνδικαλιστή (Ηλίας Σπαντιδάκης το ελληνικό όνομά του), από τους πρωτεργάτες της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων στο Λάντλοου των ΗΠΑ. Η κηδεία του Τίκα μετατράπηκε σε μια τεραστίων διαστάσεων διαδήλωση εργατών από 26 εθνικότητες, με την πομπή να έχει μήκος ένα μίλι. Η απεργία στο Λάντλοου καταγράφηκε στις χρυσές σελίδες του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ.

Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης


Μ
ετά τη συντριβή του ναζιστικού φασισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέσα σε συνθήκες του ψυχρού πολέμου, που μόλις είχε αρχίσει, συνέρχεται το  Παγκόσμιο Συνέδριο των Αγωνιστών της Ειρήνης.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 26 Απρίλη 1949 και το παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 εκπρόσωποι από 72 χώρες. Η διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου έγινε ταυτόχρονα στο Παρίσι και την Πράγα.  Ο διαχωρισμός αυτός οφειλόταν στην άρνηση των γαλλικών αρχών, λόγω του ψυχρού πολέμου, να επιτρέψουν στους αντιπροσώπους των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας να εισέλθουν στη Γαλλία.

Η άσκηση «Ηνίοχος» είναι ΝΑΤΟική «πρόβα πολέμου» και δεν έχει σχέση με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων


Η πολυεθνική άσκηση "Ηνίοχος" για την οποία ο πρωθυπουργός καυχιέται ότι "είναι η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην περιοχή της Αν. Μεσογείου", είναι πραγματική "πρόβα πολεμικής σύγκρουσης" και καμιά σχέση δεν έχει με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη άσκηση εξυπηρετεί τη μεγάλη συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή για τους επιχειρησιακούς - πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στην παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας, είναι απόδειξη ότι η χώρα μας είναι "χωμένη ως το λαιμό" στους ανταγωνισμούς, για το ποια μονοπώλια ποιων χωρών θα βάλουν στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Με το καλό και στο Μπάκιγχαμ κυρία δήμαρχε!

Με ένα καυστικό άρθρο σε Κερκυραϊκό ειδησεογραφικό site, ο Χρ. Γαρουνιάτης στηλιτεύει την επιλογή της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερ. Υδραίου να συμμετάσχει σε τρισάγιο για τον πρίγκιπα Φίλιππο, το οποίο τελέστηκε στο νησί παράλληλα με την κηδεία του στην Αγγλία.

«Μήπως όμως θα ‘ταν καλύτερα και δίκαιο, αξιότιμη κυρία δήμαρχε, να ‘χετε κάνει ή να κάνετε κάποια στιγμή τον επόμενο μήνα, την 21η του Μάη ίσως, ένα τρισάγιο και για τους χιλιάδες, τους αμέτρητους Κερκυραίους και άλλους Επτανήσιους που έπεσαν θύματα απίστευτων βασανισμών και εγκλημάτων της βρετανικής Μοναρχίας και Αυτοκρατορίας;», αναφέρει δηκτικά.

«Ελλάδα 2.0»: Κερδισμένοι και χαμένοι

 


Πρόσφατα η κυβέρνηση παρουσίασε το λεγόμενο "Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης" ή "Ελλάδα 2.0", το οποίο μαζί με μία σειρά μέτρα αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Το σχέδιο της κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται τόσο με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της ΕΕ, όσο και με τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου. Είναι ο οδικός χάρτης εξόδου από τη νέα κρίση σε βάρος του λαού. Το μεγαλύτερο μέρος του "Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης", το 90% και παραπάνω, κατευθύνεται σε συγκεκριμένους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στην κατεύθυνση των μεγάλων επενδύσεων της πράσινης ανάπτυξης, η οποία βέβαια είναι "μαύρη" για το λαό και το περιβάλλον.

Θερμός χαιρετισμός στον Κουβανικό λαό


Ο λαός και οι επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κούβας, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, έδωσαν αποφασιστική απάντηση στους μισθοφόρους του ιμπεριαλισμού, βάζοντας φρένο στα αντεπαναστατικά σχέδια της κυβέρνησης Κένεντι. Σε μια κρίσιμη περίοδο, στο φόντο του Ψυχρού Πολέμου, ήταν μια νίκη που γκρέμισε τον μύθο της παντοδυναμίας της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης, γεμίζοντας με ελπίδα τους λαούς  του κόσμου.

Για τoν αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 του Μάη

  

Η απεργιακή συγκέντρωση στις 6 του Μάη θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα Βενιζέλου στις 10:30 πμ. Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους συλλόγους της πόλης μας να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση, τονίζοντας τον ουσιαστικό χαρακτήρα της επετείου: Η 1η Μάη είναι μέρα -σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των εργαζόμενων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

20/4/1931: Ενα γράμμα των συντρόφων μας που απέδρασαν απ' του Συγγρού


Στη χτεσινή συγκέντρωση του τμήματος Νέων των ταξικών Συνδικάτων της Αθήνας που έγινε με την καθοδήγηση της ΟΚΝΕ διαβάστηκε το παρακάτω γράμμα των 8 συντρόφων μας που απέδρασαν απ' τις φυλακές Συγγρού υπό τις ενθουσιώδεις ζητωκραυγές και τα θυελλώδη χειροκροτήματα των εργατών.

Αγαπητοί σύντροφοι!

Παραλήρημα


Απογειώνει το προπαγανδιστικό της παραλήρημα η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να πείσει ότι οι «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει με το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά γίνονται «για το καλό» των εργαζομένων. Μετά το «4ήμερο» - παρωδία που διαφήμιζε τις προηγούμενες μέρες, προαναγγέλλει τώρα μία νέα ...κοσμογονία, την «ψηφιακή κάρτα εργασίας», και προβάλλει σαν δόλωμα τη 14ήμερη «άδεια πατρότητας» και το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία.

Μεγάλη συγκέντρωση για συντάξεις και υγεία


Παναττική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις  ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ, διεκδικώντας την αποκατάσταση των λεηλατημένων συντάξεων και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. 

Κινητοποίηση την Τετάρτη για μέτρα προστασίας της υγείας στα ΜΜΜ


Κινητοποίηση την Τετάρτη 21 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και επιβατών στα Μέσα Μεταφοράς και την αναβάθμιση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εργατικά σωματεία της πόλης μετά και τον πρόσφατο θάνατο από Covid ενός οδηγού 43 ετών.

Λαϊκή επαγρύπνηση ενάντια στη λογική του «συμβιβασμού» για τη «συνδιαχείριση» του Αιγαίου και του ενεργειακού πλούτου


Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση γιατί οι επιλογές που δρομολογούνται κάνουν πιο ξεκάθαρο ότι οι αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας προσανατολίζονται στη λογική του «συμβιβασμού» για τη «συνδιαχείριση» του Αιγαίου, του ενεργειακού πλούτου, τόνισε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε εκπομπή του «TV 100», σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ

 

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον υπουργό Εργασίας

Θέμα: Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ

Δεν έχει περάσει καιρός από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος μας (αρ. πρωτ 499/1-3-2021) με θέμα «Άμεσα μέτρα, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊού», καθώς επίσης και από την κατάθεση ερώτησης (αρ. πρωτ 5137/17-3-2021) με θέμα «Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στην επιχείρηση των supermarket Σκλαβενίτη και των καταναλωτών της, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης».

Στις 6 Μάη απεργούμε και τιμάμε την Πρωτομαγιά μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!


6 Μάη απεργούμε!
Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας! Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για την Πρωτομαγιά 2021.

«Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και σημειώνει:. «Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά,  6 Μάη - Ημέρα Απεργίας. Στην Αθήνα - Όλοι στο Σύνταγμα - Στις 10 π.μ. Τα κέρδη τους  - Οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής». 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/04/1889

Γεννιέται ο Αδόλφος Χίτλερ.

20/04/1914

Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο των ΗΠΑ ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 εργάτες, ανάμεσά τους και ο Ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

ΛούηςΤίκας

Η σφαγή του Λάντλοου