Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος για τον κομμουνισμό

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος για τον κομμουνισμό και για το Χρόνη Μίσσιο.

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά. Σπούδασε αρχικά στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά αναζητώντας το καινούριο, μόλις ο Κάρολος Κουν δημιούργησε τη σχολή του εντάχθηκε από τους πρώτους στη νεοσύστατη σχολή του "Θεάτρου Τέχνης".
 
Σε αυτό έκανε την πρώτη ερμηνεία, το 1942, παίζοντας μαζί με τον ΕΑΜίτη επίσης δάσκαλό του Κ. Κουν, στην "Αγριόπαπια" του Ιψεν, την "παρθενική" παράσταση του "ΘΤ", στο οποίο

Κάποιες «ιστορικές» διαστρεβλώσεις, οι οποίες συνεχίζουν να διαμορφώνουν εθνικιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές…


Αρκετοί από τους Νεοέλληνες, αν όχι οι περισσότεροι, έχουν την εντύπωση, πως είναι απ’ ευθείας απόγονοι αυτών που έζησαν σε αυτή την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, δηλαδή των αρχαίων Ελληνικών φύλων, δηλαδή των «Ινδοευρωπαίων» Αχαιών, Αιολέων, Ιώνων και Δωριέων, για να μην πάω και πιο πίσω στους Πελασγούς, στους Λέλεγες και στους Κάρες, οι οποίοι ίσως να ήταν και αυτοί «ινδοευρωπαίοι» και όχι γηγενείς πληθυσμοί.

«Εσύ είσαι κρίκος στην αλυσίδα»


Εσύ είσαι κρίκος στην αλυσίδα

"...Μα δε θα λένε: Ήτανε σκοτεινοί καιροί.

Θα λένε: Γιατί σωπαίναν οι ποιητές τους;"

Θα λένε σωπαίναν γιατί δε μπορούσαν να ζήσουν. Γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο στήριξης για την επιβίωση των καλλιτεχνών...

Και δεν είμαστε μόνο εμείς και οι οικογένειές μας που πρέπει να επιβιώσουμε. Είναι και τα έργα τέχνης του χθες, του σήμερα και του αύριο.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την εξεταστική των φοιτητών που παραμένει στον αέρα!


Η αγωνία, το άγχος που κυριαρχεί στους φοιτητές για την πορεία των σπουδών και τους όρους διεξαγωγής της εξεταστικής οφείλονται στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη διαχρονική κρατική ευθύνη που έχει αφήσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο έλεος της υποχρηματοδότησης, χωρίς τις αναγκαίες και κατάλληλες υποδομές και προσωπικό εκπαίδευσης, καθαριότητας, συντήρησης και λειτουργίας.

Η τέλεια ληστεία (#kerameos_treme)


Ένα πολύ καλό βίντεο από το συντονιστικό μαθητών Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση για την Τράπεζα Θεμάτων

Ανακοινώθηκε!
Εν μέσω πανδημίας…
Εν μέσω διακοπών Πάσχα…
Mε σχολεία κλειστά…
Όταν δεν έχει καν οριστεί ημερομηνία Πανελλαδικών…
Όταν όλοι (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) είναι ενάντια…

Χούντα και Εκκλησία (Γ’)


Η (δεύτερη) δικτατορία του Ιωαννίδη - 
Η εκπαραθύρωση του «φθαρμένου» Ιερώνυμου και η ανάδειξη του Σεραφείμ.

ισχυροποίηση της εκκλησιαστικής αντιπολίτευσης φόβισε τους χουντικούς , που άρχισαν να μελετούν εναλλακτικές λύσεις. Μια από αυτές προέβλεπε την απομάκρυνση «οικεία βουλήσει» του Ιερώνυμου και την αντικατάστασή του από τον μητροπολίτη

Κούλα Ελευθεριάδου


Στις 6/5/1947, η Κούλα Ελευθεριάδου με το χαμόγελο στα χείλη κι' αλύγιστη θα βαδίσει από τις φυλακές Επταπύργιου για το απόσπασμα, στο πευκόδασος του Αγίου Παύλου.

Γεννήθηκε το 1923 στο Σωχό Λαγκαδά. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Με την οικογένειά της κατεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και συνδέεται με την οργάνωση της ΕΠΟΝ του Πανεπιστημίου.

Παίρνει δραστήρια μέρος στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές.

Βρήκαν ευκαιρία


Ευκαιρία για να περάσει «στα μουλωχτά» ό,τι νομοθετικό τερατούργημα, όποιο αντιλαϊκό σχέδιο είχαν στα συρτάρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι και δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βρήκε η κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή την πανδημία. Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος σ' αυτήν τη μακρά «αλυσίδα».

Παζάρια και ανταγωνισμοί με φόντο τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ευρύτερα, με αέρα στα πανιά της από τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, στους οποίους είναι χωμένη και η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά την παρενόχληση, την Κυριακή, ελικοπτέρου στο Ανατολικό Αιγαίο το οποίο μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας και τον

Μια οφειλόμενη απάντηση στη μνήμη του Ιωακείμ...


Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια έντονη συζήτηση - αντιπαράθεση γύρω από το πρόσωπο του ιεράρχη Ιωακείμ. Συζήτηση που εμπεριέχει άλλοτε καλόβουλα και άλλοτε κακόβουλα στοιχεία.

Ακούσαμε και είδαμε ποικίλα δημοσιεύματα στα οποία γίνεται σύγκριση για το μέγεθος της προσωπικότητας και πνευματικότητας του Ιωακείμ με άλλα πρόσωπα του κλήρου. Ο κάθε αρθρογράφος βέβαια προβαίνει σ' αυτές τις συγκρίσεις με τα δικά του υποκειμενικά κριτήρια.

Πέρα από την υποκειμενική άποψη του καθενός δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να χάνεται η αντικειμενική ουσία και η αδιάσειστη ιστορική

Για όλους υπάρχει ξίδι...

Ένα ...«επιμορφωτικό» σποτ της ΚΝΕ για τα είδη ξιδιού, αφιερωμένο σε όσους «σκύλιασαν» με τον αντίκτυπο της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ.

Πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπειών των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας.


Πραγματοποιείται, 6/5/1974, συνάντηση αντιπροσωπειών των ΚΚ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι δύο αντιπροσωπείες επεσήμαναν με ανησυχία την ένταση της κατάστασης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τόνισαν ότι στην ένταση αυτή συμβάλλουν ενεργά με τη στάση τους η τουρκική αντίδραση και η ελληνική Χούντα.

Το κλείσιμο της Μακρονήσου


Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει, 6/5/1950, το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.

Στις 19 Φλεβάρη 1947 αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Η Μακρόνησος, νησί έκτασης 18 χ.μ.2 περίπου, βρίσκεται σε απόσταση 5 χ.μ. από το Λαύριο, της ανατολικής ακτής Αττικής. Είναι Κοινοτική γη, και υπάγεται διοικητικά στην κοινότητα Κορυσσιάς.

Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν επίλεκτο γερμανικό τάγμα των SS στο Νότιο Όλυμπο


Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν, 6/5/1944, επίλεκτο γερμανικό τάγμα των SS στο Νότιο Όλυμπο και έπειτα από ολοήμερη σκληρή μάχη το συντρίβουν.
 Ο εχθρός άφησε στη μάχη 230 νεκρούς.


Η ένοπλη αντίσταση

Το ζήτημα της ένοπλης αντίστασης κατά του κατακτητή ήταν στην ημερήσια διάταξη από την πρώτη στιγμή που η χώρα βρέθηκε υπόδουλη του φασισμού.