Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Οι δωρεάν μαστογραφίες: Πολύ πίσω από τον ισχύοντα νόμο του 2015


Χθές Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με έξι γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της θεραπείας και την ογκολόγο Έλενα Λινάρδου, όπου και ανακοίνωσε πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών.

Για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων


 Επίκαιρη Επερώτηση

Τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει δραματική επιδείνωση της θέσης της εργατικής τάξης και των όρων και των συνθηκών δουλειάς. Δυναμώνει η τάση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης. Οι μνημονιακοί νόμοι που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, η τεράστια ανεργία, φέρνουν χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά σε απόγνωση. Το εργατικό εισόδημα μειώθηκε δραματικά με την μείωση του κατώτατου και του μέσου μισθού, των επιδομάτων ανεργίας, των συντάξεων, την φοροληστεία με την τεράστια αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων.

Κυβερνήσεις και τραπεζίτες εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά

 


Συζήτηση με εργαζόμενους από τράπεζες και εταιρείες που στραγγίζουν τους οφειλέτες

Οι «εισπρακτικές» εταιρείες ή αλλιώς «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών» είναι «δημιούργημα» των τραπεζών από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Βάσει του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία αυτών των εταιρειών, σκοπός τους είναι η ενημέρωση της οφειλής και η συμφωνία πληρωμής (collection) ή/και η ρύθμιση των οφειλών.

Η Δράση του ΠΑΜΕ και των Συνδικάτων την περίοδο της πανδημίας


Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, υλοποιώντας αυτό που είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ, έδωσε στη δημοσιότητα την έκδοση «Η δράση του ΠΑΜΕ και των Συνδικάτων την περίοδο της πανδημίας».

Καμία ανοχή στην Ο.Δ.Ο.Σ. εφαρμογής του κατάπτυστου νόμου για τις διαδηλώσεις


Νέα υπηρεσία, με αποκλειστικό αντικείμενο τον περιορισμό των διαδηλώσεων, συγκροτεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για την Ομάδα Διαχείρισης Οργάνωσης Συγκεντρώσεων (Ο.Δ.Ο.Σ.), που θα στελεχωθεί με 60 αστυνομικούς και συγκεκριμένα 35 γυναίκες και 25 άντρες. Πρόκειται για νεαρούς σε ηλικία αστυνομικούς, που αποφοίτησαν σχετικά πρόσφατα από τις Αστυνομικές Σχολές και είχαν διατεθεί κυρίως σε αστυνομικά τμήματα. 

Η σύγκρουση φασιστών - κομμουνιστών στον Μεσοπόλεμο

Μέλη του «Κόκκινου Μετώπου» με επικεφαλής τον ΓΓ του ΚΚ Γερμανίας Ερνστ Τέλμαν

(και η «θολή» ταξική ματιά ενός αστού δημοσιολόγου)Αντί προλόγου...

Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το μελάνι της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και ξεκίνησε ένας πραγματικός ορυμαγδός από «ναι μεν, αλλά...». Ενα από τα πλέον αναπαραγόμενα εξ αυτών (με παλιά γεύση) ήταν το «ναι μεν, αλλά με το άλλο άκρο;», «με τον κόκκινο φασισμό;».

Τα συμφέροντα των λαών είναι σε σύγκρουση με τις αστικές τάξεις, τα κόμματά τους και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις


ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ

 

Η γεωγραφική περιοχή που περικλείει το Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τον Περσικό Κόλπο, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο, τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα. Το «χορό σέρνουν» οι στοχεύσεις των αστικών τάξεων, οι αντιθέσεις μέσα στις ίδιες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ο ιδιαίτερος ρόλος του ανταγωνισμού των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Στους πολύχρονους πολέμους στη Συρία και τη Λιβύη αλλά και στις θερμές εστίες (εν δυνάμει πολεμικές αναμετρήσεις) προστίθεται η αναζωπύρωση της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας. Η κατάσταση αυτή επιδρά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ένταση σ' αυτές τροφοδοτεί τις άλλες εστίες της αντιπαράθεσης.

Συνέντευξη του Ηλ. Κονδύλη, αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ


Στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας κατά το πρώτο και τώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στον «904 αριστερά στα FM» o Ηλίας Κονδύλης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, με βάση την έκθεση του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια υγεία με τίτλο: «Κριτική αποτίμηση της ετοιμότητας και των πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού (SARS – CoV-2): διεθνής και ελληνική εμπειρία» που δημοσιεύθηκε τον Απρίλη του 2020 (διαβάστε εδώ σε μορφή PDF) ενώ αναμένεται νέα έκθεση του Κέντρου τις επόμενες εβδομάδες. 

Η Δίκη επιβεβαίωσε ότι είναι εγκληματίες γιατί είναι ναζιστές


Ο Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος της πολιτικής αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο thepressproject   μίλησε για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της ιστορικής απόφασης, που σχετίζονται με την αναγνώριση της ναζιστικής ιδεολογίας της εγκληματικής οργάνωσης ως κινήτρου των εγκλημάτων. Αυτό σε μια στιγμή που αναφέρεται από δημοσιογράφους ότι ο ναζισμός δεν ήταν μέρος του κατηγορητηρίου, συνεπώς δεν αφορούσε τη συγκεκριμένη δίκη.

Προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη μάχη με το κουπόνι στο χέρι!


Την επόμενη βδομάδα ξεκινάει η Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη και ήδη οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, φίλοι και οπαδοί μας, εργαζόμενοι που συμπορεύονται με το Κόμμα προετοιμάζονται για ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Στέφανος Βελδεμίρης


Στις 26 Οκτώβρη 1961, δολοφονείται στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης ο Στέφανος Βελδεμίρης, στέλεχος του παράνομου ΚΚΕ και της Νεολαίας ΕΔΑ.

Ηταν τρεις μέρες πριν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές στις 29 Οκτωβρίου του 1961. Το παρακράτος του Καραμανλή και της Δεξιάς οπλίζει το χέρι του δολοφόνου χωροφύλακα, Σπυρίδων Φιλίππου, ο οποίος πυροβόλησε το ταξί που ήταν ο Στέφανος μαζί με το σύντροφό του Μόρφη για τη διανομή προεκλογικού υλικού της ΕΔΑ. Με τον τρόπο αυτό, ο Στέφανος τραυματίζεται θανάσιμα. Αυτές ήταν οι εκλογές της βίας και της νοθείας.

«Να πεθαίνεις κάθε μέρα. Να γεννιέσαι κάθε μέρα. Ν' αρνιέσαι ό,τι έχεις κάθε μέρα»


Πεθαίνει, 26/10/1957, ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης. Από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1925 έως το 1929 ταξιδεύει στην ΕΣΣΔ, τη δεύτερη φορά με πρόσκληση της κυβέρνησης για τα δεκάχρονα της Επανάστασης. Εκεί θα γνωρίσει τον Μπαρμπίς,τον Ιστράτι και τον Γκόρκι. Με τον Ιστράτι θα ταξιδέψουν στη χώρα των Σοβιέτ.