Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Διαμαρτυρία για την εξαίρεση σκηνοθετών και σεναριογράφων από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού, δημιουργοί και εργαζόμενοι του οπτικοακουστικού χώρου καταγγέλλοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Έργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation που έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και το οποίο εξαιρεί ουσιαστικά τη μεγάλη πλειοψηφία του

Η «ασυλία» και το τέλος των ψευδαισθήσεων..

Δεν ξέρουμε πόσο «μαύρη» ήταν η Πρωτομαγιά για κάποιους, όχι βέβαια πολλούς. Μάλλον κατάμαυρη. Δεν είναι δα και λίγο να ανακαλύπτεις ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα βρίσκουν τον τρόπο ακόμα και σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες να ακούγονται η φωνή και οι διεκδικήσεις τους κάτω από τις μάσκες, παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, παρά την προσπάθεια κυβέρνησης, εργοδοσίας και των επιτελείων τους να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου»... Δεν είναι λίγο να νιώθεις το μήνυμα που στέλνουν οι συγκεντρωμένοι με τις μάσκες, τα γάντια και την τήρηση των αποστάσεων να σου τρυπάει τα τύμπανα.

Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μάρτη οι εργασίες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Βελισσαρίου 5 (περιοχή Ευζώνων). Φτιαγμένο με το μεράκι και την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ είναι έτοιμο να στεγάσει εκδηλώσεις και δραστηριότητες από όλα τα είδη της Τέχνης και να δώσει πνοή και διέξοδο στις αναζητήσεις της

Οι προτάσεις του ΣΕΒ είναι το σάλπισμα της νέας επίθεσης του «ορατού εχθρού»


Στο δελτίο του ΣΕΒ της 4ης Μάη με θέμα «Απασχόληση μετά τον Κορωνοϊό»,  ο Σύνδεσμος των Βιομήχανων επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι εκτός από την μάχη με τον «αόρατο» εχθρό έχουν να αντιμετωπίσουν την επίθεση των ορατών εχθρών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι βιομήχανοι απαιτούν την μονιμοποίηση των «έκτακτων» και αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης (Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην κρίση θα πρέπει να

Βασίλης Ρώτας


Ο Βασίλης Ρώτας, γεννήθηκε  στις 5/5/1889,στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Το παιδί απ' το Χιλιομόδι, στη μακριά και πολυτάραχη ζωή του, στάθηκε ένας πλήρης πνευματικός άνθρωπος, καλλιεργώντας όλα τα είδη του λόγου. Ποίηση, διηγηματογραφία, θέατρο, κριτική, δοκίμιο. Ενας ισόβιος πνευματικός στρατευμένος στην υπηρεσία της τέχνης και της παίδευσης του λαού για κοινωνική και πνευματική πρόοδο.

Ο Βασίλης Ρώτας ανήκει σε κείνους τους πνευματικούς ανθρώπους που έθεσαν ως κυρίαρχο της ζωής τους την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε εκείνους που αφοσιώθηκαν και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του

Χούντα και Εκκλησία (Β’)

Μητροπολίτες υμνητές της δικτατορίας - 
Η αρχή του τέλους για τον Ιερώνυμο (Κοτσώνη)

Για την οριστική ανατροπή των συσχετισμών μέσα στην 69μελή Ιεραρχία και την επιβολή του απόλυτου ελέγχου του Ιερώνυμου χρησιμοποιήθηκε ένα ακόμη χουντικό νομοθέτημα.  Με τη Συντακτική Πράξη ΛΣΤ΄/28.9.1948 θεσπίστηκε η απομάκρυνση των μητροπολιτών που είχαν συμπληρώσει «τεσσαρακονταετίαν εν τη ιερωσύνη και τριακονταετίαν εν τω βαθμώ του Επισκόπου».

Οι «ειδικοί»...


Ζώντας ήδη στην «επόμενη μέρα», με τη νέα οικονομική κρίση να δείχνει τα δόντια της στους χιλιάδες που έμειναν χωρίς δουλειά, σε εργαζόμενους που δεν θα κάνουν φέτος ούτε ένα μεροκάματο και σ' εκείνους που ζουν στην «γκρίζα ζώνη» της υποαπασχόλησης και της μισο-ανεργίας, τα αστικά επιτελεία παρουσιάζουν ως «λύση» το να αναβαθμίσει η κυβέρνηση το ρόλο των «ειδικών» στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, όπως έκανε και με το επιστημονικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Υπάρχω, λες, κι ύστερα... δεν υπάρχεις!»


Η μεθοδολογία της κοινωνικής έρευνας περιγράφει διάφορα είδη μεροληψίας. Δεν εννοώ τις σκόπιμες, στρατευμένες συκοφαντίες που εξυφαίνει κάποιος προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα. Αναφέρομαι σε ασυνείδητες, σχεδόν αυτόματες στρεβλώσεις της πραγματικότητας, που αποβλέπουν στη διατήρηση της ατομικής κοσμοθεωρίας και αποκαθιστούν την εύθραυστη αυτοεκτίμηση που ενίοτε συγκαλύπτει ένας διογκωμένος ναρκισσισμός. Εχω την εντύπωση ότι το πρόσφατο κείμενο του κυρίου Γιαννακίδη για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία

«Ευκαιρία» για να προχωρήσουν και οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί στον ΟΑΣΘ


Ως «ευκαιρία» για να πάνε πολλά βήματα παρακάτω οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν την πανδημία και τις συνέπειές της η κυβέρνηση, η διοίκηση του οργανισμού αλλά και του δήμου Θεσσαλονίκης.

Με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η τραγική κατάσταση του ΟΑΣΘ, για την οποία ευθύνονται όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση.

Ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστα


Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο θυσιάζει τις ανάγκες του λαού, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Υπογράμμισε πως το έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι και πρόσθεσε πως δικαίως έχει χαρακτηριστεί Αρμαγεδδώνας από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επίσης, κατήγγειλε τη μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει αυτό το νομοσχέδιο στα μουλωχτά, εν

Η δράση προβοκατόρικων μηχανισμών στις 5 Μάη 2010


Εκατοντάδες χιλιάδες λαού απεργούν, 5/5/2010, και διαδηλώνουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με στόχο την ανακοπή της λαϊκής ανάτασης και τη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, προβοκάτορες επιτίθενται και πυρπολούν υποκατάστημα της «Μαρφίν», δολοφονώντας τρεις ανθρώπους.

Βασίλης Διαμαντόπουλος


Πεθαίνει, 5/5/1999, ο κομμουνιστής ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε το 1920 στον Πειραιά. Σπούδασε αρχικά στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά αναζητώντας το καινούριο, μόλις ο Κάρολος Κουν δημιούργησε τη σχολή του εντάχθηκε από τους πρώτους στη νεοσύστατη σχολή του "Θεάτρου Τέχνης".

Μπόμπι Σαντς


Ο 27χρονος Ιρλανδός Μπόμπι Σαντς (πολιτικός κρατούμενος, εκλεγμένος βουλευτής και μαχητής του ΙΡΑ) πεθαίνει, 5/5/1981, στις φυλακές Λονγκ Κες της Βόρειας Ιρλανδίας, ύστερα από απεργία πείνας, που κράτησε 66 μέρες. 

Τον ακολούθησαν ακόμη εννέα κρατούμενοι, μέλη του ΙΡΑ.

Καρλ Μαρξ


Γεννιέται, 5/5/1818, στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ

Αφού τέλειωσε το γυμνάσιο, ο Μαρξ πήγε στο Πανεπιστήμιο, στην αρχή στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο όπου σπούδασε νομικά, προπαντός όμως ιστορία και φιλοσοφία. 

Τέλειωσε το Πανεπιστήμιο το 1841 με τη διδακτορική διατριβή για τη φιλοσοφία του Επίκουρου.