Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Καλεί σε συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο στις 22 Μάη για τα προβλήματα των καλλιτεχνών

«Στη Θεσσαλονίκη γινόμαστε και εμείς ένας κρίκος της αλυσίδας», τονίζει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που θα γίνουν την Πέμπτη 22 Μάη για μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών.

Στη Θεσσαλονίκη, το αγωνιστικό ραντεβού είναι στο Λευκό Πύργο, στις 7 μ.μ., καθώς όπως
σημειώνει το Παράτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, «με τη μουσική και τις φωνές μας, γινόμαστε ένα με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα».

Σε διατεταγμένη αποστολή

Από την αρχή της πανδημίας έγινε φανερή η επίδραση που ασκεί ο νέος κορονοϊός στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ο πόλεμος της προπαγάνδας που πυροδότησε η πανδημία, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, γίνεται ιδιαίτερα ορατός σήμερα, με τις καταγγελίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα ευθύνεται για τη διασπορά του ιού. Η επιθετική αυτή στάση των Αμερικανών είναι μια προσπάθεια να απαντήσουν και στη «διπλωματία του κορονοϊού» που αναπτύσσει η Κίνα, προσφέροντας υγειονομική βοήθεια σε χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ. Τα «πλοκάμια» αυτού του προπαγανδιστικού δικτύου έχουν απλωθεί παντού, και βέβαια στη χώρα μας, με καθοριστική συμβολή της υπερ-δραστήριας αμερικάνικης πρεσβείας, που αξιοποιεί όλα τα μέσα για να προβάλει ως «κακόβουλη» κάθε άλλη άποψη για την πανδημία, πέρα από την «ευρωατλαντική».

Η πανδημία δεν μπορεί να τους χωρίσει

Νέα συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Έρωτας στα χρόνια της πανδημίας. Μπορεί να μην είναι πια στην κυβέρνηση, για να συναντιούνται τακτικά, είναι όμως καλοί φίλοι και τα λένε συχνά, επιβεβαιώνοντας τους ακατάλυτους συντροφικούς δεσμούς τους. Και δεν έχουν κανένα λόγο να το κρύψουν, όπως κάνουν με τη μάσκα στο πρόσωπό τους.

Να σταματήσει τώρα η καταστολή και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις που έστειλε η κυβέρνηση στην Τήνο

Η κυβέρνηση αντί να στείλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί της Τήνου, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, οργάνωσε εισβολή δεκάδων αστυνομικών, που προχώρησαν σε αγριότητες κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε πάρει την άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλήρης χρεωκοπία

Πλήρης και εκκωφαντική είναι για μια ακόμη φορά η χρεοκοπία των παραμυθιών που διακινούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ότι η εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτελεί τάχα «ασπίδα ασφαλείας» για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη. Εκεί όπου μαζί με όσα συμβαίνουν «επί του πεδίου», η βασικότερη εξέλιξη είναι η πρόσφατη «ομπρέλα» που πρόσφερε δημοσίως ο γγ του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση Σάρατζ και στην επέμβαση της Τουρκίας στο πλευρό της.

Η προέλευση του κορονοΐού και η επιδημία συνωμοσιολογίας

O SARS-CoV-2 είναι το έβδομο μέλος της οικογένειας Coronaviridae που μολύνει ανθρώπους, και ένας από τους τρεις που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα μαζί με τον MERS και τον SARS-CoV-2. Γενικά οι κορονοΐοί είναι μια μάζα πρωτεϊνών, λιπιδίων και RNA. Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα από ασθενείς.

Κυβερνητικό ρεσιτάλ «εικονικής πραγματικότητας»

Χαρακτηριστικές οι καταγγελίες για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής
 σε ευπαθείς ομάδες όπως νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς κ.ά.

Το γνωστό κάλπικο αφήγημα περί έγκαιρης και ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σε πλήρη αντίθεση με όσα βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς,

Θέλω Θεία Κοινωνία και σε φτύνω κοινωνία…

Ο τίτλος παραφράζει ένα στίχο από το σουξέ του Γαρδέλη “Εγώ δε θέλω μεροκάματο”, στο σημείο που λέει: θέλω βία κι αγωνία και σε φτύνω κοινωνία
Όπου στη θέση της κοινωνίας (με κάπα μικρό) θα μπορούσε να είναι η επιστήμη και γενικώς κάθε τι ανθρώπινο. Ο θεός να τους φυλάει από την επιστήμη, την ανθρώπινη γνώση και το μήλο της Εύας, που τους κάθεται στον λαιμό, σαν το μήλο του Αδάμ.

Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος


Πεθαίνει, 20/5/1947, ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, ο Γ. Σιάντος εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής.

Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου).

Το πρώτο σαμποτάζ


Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται, 20/5/1941, στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ. 
Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, που μόλις είχε αποδράσει από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών, ενώ κατέστρεψαν επίσης και πολλά βαρέλια καυσίμων. 

Η Μάχη της Κρήτης


Αρχίζει, 20/5/1941, η Μάχη της Κρήτης. Στις σκληρές μάχες που κράτησαν 10 μέρες ρίχτηκε σύσσωμος ο Κρητικός λαός, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

Τα ιστορικά γεγονότα ξυπνούν μνήμες λαϊκές και αξίες, που μπορούν να γίνονται υλική δύναμη των μαζών για το τράβηγμα της εξέλιξης της κοινωνίας προς τα μπρος. Οταν όμως πρόκειται για γεγονότα «ηρωικά κατορθώματα», τότε ορθώνονται φωτεινά αναλλοίωτα σύμβολα στους αιώνες.

Δραπετεύουν από την Κίμωλο 36 κομμουνιστές


Δραπετεύουν από την Κίμωλο, 20/5/1941, 36 κομμουνιστές εξόριστοι. Μεταξύ αυτών, οι Πέτρος Ρούσσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Αύρα Παρτσαλίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Νίκος Τέγος, Γιώργος Νίκολης, Σοφία Νεφελούδη, Όλγα Αγγελάκη, Κατίνα Βάρκα, κ.α.

Εξόριστοι στην Κίμωλο