Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Από το αρχείο ΚΚΕ "Υγειονομικό του ΔΣΕ"


*Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949
 
''Αναντικατάστατη υπήρξε στον αγώνα του ΔΣΕ η συμβολή της Υγειονομικής Υπηρεσίας του. Στην αρχή της οργάνωσής της στερούνταν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τα πιο στοιχειώδη μέσα. Χρησιμοποιούνταν πανιά και πουκάμισα για γάζες, ενώ για βαμβάκι αυτό που έβγαζε ο λαός των χωριών απ' τα μαξιλάρια και τα παπλώματά του.

Οι Ναπάλμ ξερνάνε φλόγα στο Γράμμο


Τα απάνθρωπα όπλα του εθνικού στρατού ενάντια στους αντάρτες του ΔΣΕ
Αντιγράφουμε και δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το δεύτερο τόμο της εμβληματικής “Ιστορίας του Ελληνικού Εμφύλιου Πολέμου, 1946-1949” του ιστορικού Γιώργου Μαργαρίτη. Το υποκεφάλαιο εξιστορεί την κατάληψη του υψώματος Τσάρνο από τον Εθνικό Στρατό, χάρη στην καταστρεπτική ισχύ των βομβών Ναπάλμ, αλλά και την ηρωική άμυνα των μαχητών του ΔΣΕ που δεν υποχωρούσαν παρά τα συντριπτικά χτυπήματα.

Το αντιμιλιταριστικό «ημερολόγιο» του Ανρί Μπαρμπίς


Ο σπουδαίος Γάλλος αντιφασίστας συγγραφέας Ανρί Μπαρμπίς γεννήθηκε στις 17 του Μάη 1873 κι έφυγε από τη ζωή στις 30 του Αυγούστου 1935.
Ποιητής, συγγραφέας επαναστατικών μυθιστορημάτων και διηγημάτων, δραματουργός, κριτικός θεάτρου της «Ουμανιτέ», ο Μπαρμπίς έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Η κόλαση» το 1908.

Μισθοί - φιλοδώρημα και γενικευμένη ευελιξία το «καύσιμο» της ανάπτυξης


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ - ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2019
  • Στα 400 ευρώ μεικτά ο μέσος μισθός στη μερική απασχόληση
  • Μειωμένος κατά 25% ο μέσος μισθός στο σύνολο της απασχόλησης σε σύγκριση με το 2011
  • Μόλις 0,6% η αύξηση στο μέσο μισθό από την περίφημη αύξηση του κατώτερου με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων


Η ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων και η πτώση τους σε πολλές σχολές ξεσήκωσαν για άλλη μια φορά φέτος μεγάλη συζήτηση γύρω από το επίπεδο των υποψηφίων και των εισαγόμενων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

«Να είμαστε πολύ πιο κοντά στους εργοδότες»


Σε οργανισμό που κατά βάση θα καλύπτει τις …ανάγκες των εργοδοτών μετατρέπεται ο ΟΑΕΔ. Αυτό ουσιαστικά επισήμανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο νέος πρόεδρός του Σπύρος Πρωτοψάλτης που προτάθηκε για την θέση από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο ΒΟΞ


Η εβδομάδα ξεκίνησε με την εκκένωση καταλήψεων και το κυνήγι μικρών προσφυγόπουλων, για να τελειώσει με επίθεση απο τα ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, αλλά και ανθρώπων που βρίσκονταν στα Εξάρχεια, τα ξημερώματα δυνάμεις καταστολής, προσπάθησαν να εισβάλουν στην κατάληψη ΒΟΞ, πετώντας  δακρυγόνα μέσα σε κλειστό χώρο ενώ υπήρχε μέσα κόσμος.

Η στάση της Γιουγκοσλαβίας απέναντι στο ΔΣΕ


Αναδημοσιεύουμε από το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, το σχετικό κεφάλαιο που έχει αποτελέσει σημείο έντονης αντιπαράθεσης και των πλέον διαφορετικών αναλύσεων, κατά το παρελθόν, ανάλογα και με την πολιτική σκοπιμότητα στην εκάστοτε συγκυρία. Η ανάλυση του Δοκιμίου θέτει το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της περιόδου του ένοπλου ταξικού αγώνα 1946-1949, καθώς και μεταγενέστερα. Σε αυτό το διάστημα προβλήθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και διαμορφώθηκαν αντίστοιχες κομματικές πεποιθήσεις.