Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία»


«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία»,
 συνήθιζε να μας λέει ο Θάνος Μικρούτσικος. Και ήταν αυτός που μέσα από τη μελοποίηση του Καββαδία μάς βοήθησε να κατανοήσουμε την παρακίνηση του ποιητή. «Είμαστε εδώ, για να κάνουμε δυνατό και ρεαλιστικό το αδύνατο. Και μόνο έτσι, η πιο όμορφη θάλασσα θα έρθει, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή φαίνεται μακριά στον ορίζοντα...».

Μη καταβολή αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδότησης σε πρώην εργαζόμενους της ΕΛΒΟ


Ερώτηση

Θέμα: Μη καταβολή αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδότησης σε πρώην εργαζόμενους της ΕΛΒΟ

Σε 250 και πλέον συνταξιούχους πρώην εργαζομένους της ΕΛΒΟ, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν σταδιακά από το 2010 έως και σήμερα, εκκρεμεί η αποπληρωμή της νόμιμης αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης.

Διεργασίες και παζάρια για την περιοχή του Καυκάσου


Μια ακόμη ένδειξη των σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και διαγκωνισμών, που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, που ξεκινάει από τον Καύκασο και καταλήγει στο Κέρας της Αφρικής, έρχεται να φωτίσει η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου για τον ρόλο της Τουρκίας στον Καύκασο.

«Τραγούδια της επανάστασης»


Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου μάς έρχεται το νέο άλμπουμ της Τουρκάλας μουσικού Γκιουλτζάν Αλτάν (Gulcan Altan), με τίτλο «Τραγούδια της επανάστασης», αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP).

Καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική επίθεση στην προσφυγική δομή ανηλίκων


Την απερίφραστη καταδίκη της εγκληματικής επίθεσης στην προσφυγική δομή ανηλίκων από ακροδεξιά στοιχεία εκφράζει η ΚΟΒ Ωραιοκάστρου του ΚΚΕ ζητώντας σε σχετική ανακοίνωσή της την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

170 χρόνια πριν ο πρώτος ελληνικός ... «Ριζοσπάστης» β΄


(Μέρος Β')

Δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος του κειμένου που έχουν συντάξει οι Αγγελική Κορφιάτη, Αφροδίτη Κορφιάτη και Χρήστος Κορφιάτης. Το πρώτο μέρος δημοσιεύτηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο

Στην Ελλάδα το 1848 είχε ξεσπάσει, εξάλλου, η στάση της Καλαμάτας εναντίον του βασιλιά Οθωνα και της βαυαροκρατίας, με τον επικεφαλής της Γ. Περρωτή να καταφεύγει στα Επτάνησα.

Σύντροφοι, ψηλά τη σημαία


Ήταν Σάββατο, 28 Δεκέμβρη του 1991. Το φύλλο υπ’ αριθμόν 5231 του Ριζοσπάστη ήταν άλικο, ματοβαμμένο. Ισορροπούσε μεταξύ θρήνου και συμπαράστασης. Ακόμα πιάνεις την εφημερίδα στα χέρια σου σήμερα και αισθάνεσαι τριάντα χρόνια αργότερα το μούδιασμα των φύλλων της. Μυρίζεις το δάκρυ των Συντρόφων που κυλούσε πάνω απ’ τις πρέσες την ώρα που τα τύπωναν. Αν πλησιάσεις το αυτί σου, ακούς τα σφιγμένα τους δόντια να τρίζουν, όταν βάζουν στο πρωτοσέλιδο τον τίτλο “ΕΛΠΙΔΑ η πάλη των λαών.” Το χαρτί του Ριζοσπάστη για μία ακόμη φορά έπρεπε να ατσαλώσει τα μόριά του, για να κρατήσει σφιχτά δεμένο ένα ολόκληρο Κόμμα, έναν ολόκληρο λαό, ένα ολόκληρο ιδεολόγημα.

Η «ισόρροπη» εκπροσώπηση των δύο φύλων ως εργαλείο ταξικής ενσωμάτωσης των γυναικών


 Οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ και η ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών στην προεδρία τους, όπως και η εκλογή της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αλλά και μια σειρά από πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη θεσμοθέτηση ποσοστών με βάση το φύλο στα ευρωενωσιακά επιτελεία, αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα λεγόμενα «Κέντρα Λήψης Αποφάσεων».

Ακόμα 18,5 εκατ.ευρώ χαρίζει η κυβέρνηση σε καναλάρχες


Ακόμη 18,5 εκατομμύρια ευρώ μοιράζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ΜΜΕ, αυτή τη φορά για “επικοινωνιακή κάλυψη” περί του εμβολιασμού! Έχει πλέον χαθεί το μέτρημα με τις λίστες και τα εκατομμύρια που έχουν μοιραστεί και αν προστεθούν όλα μαζί τα “μπαξίσια” (από τη “λίστα Πέτσα” μέχρι το χάρισμα των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες και τώρα τα του εμβολιασμού) ξεπερνούν 60 εκατομμύρια!

Η καταστολή του λαϊκού κινήματος, πολιτική επιλογή ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων

 


Με ένταση της καταστολής επιχειρεί η αστική τάξη στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική που εντείνεται εν μέσω της νέας καπιταλιστικής κρίσης, μία κρίση στην οποία λειτούργησε ως καταλύτης η πανδημία.

Σχόλιο για την εξέλιξη της πανδημίας και τη διασπορά του ιού στους εργασιακούς χώρους

 


Τη στιγμή που o λαός μας μετράει χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό, η κυβέρνηση μόλις τώρα, δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα και μετά από εκατοντάδες παρεμβάσεις εργατικών σωματείων, υγειονομικών και επιστημονικών φορέων, άρχισε δειλά να ψελλίζει ότι οι χώροι εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Σήμερα, η πλειοψηφία των εργοστασίων στην ΒΙΠΕ της Σίνδου έχει εργαζόμενους που είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ ολόκληρη η Δυτική Αττική βρίσκεται σε σκληρή καραντίνα.

Πεθαίνει ο Αντρέι Ταρκόφσκι.

Πέθανε, 28/12/1986, ο Ρώσος σκηνοθέτης, Αντρέι Ταρκόφσκι.

Ο Ρώσος σκηνοθέτης γεννήθηκε στις 4 Απρίλη 1932 και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους κινηματογραφιστές.

Ηταν γιος του ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι και έτσι ανατράφηκε από παιδάκι μέσα σε καλλιτεχνικό περιβάλλον. Σπούδασε στο Πανενωσιακό Κρατικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Γύρισε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους στα 1956 και αμέσως έδειξε τις μεγάλες δυνατότητές του.

«Φεύγει» ο Θάνος Μικρούτσικος

«Φεύγει», 28/12/2019,μετά από παλικαρίσια μάχη με τον καρκίνο, ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο άνθρωπος που «χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», με τη ζωή και το έργο του, την παλικαρίσια στάση του απέναντι στην ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια, μας έμαθε πολλά... Με κυριότερο: «Μη σταματήσεις να ονειρεύεσαι, να σπρώχνεις τα όριά σου, να κατακτήσεις το αδύνατο».

Το πυροβολικό του ΔΣΕ βάλλει κατά θέσεων του κυβερνητικού στρατού στην Θεσσαλονίκη



Τμήματα του ΔΣΕ διεισδύουν κρυφά 8 χλμ έξω από την Θεσσαλονίκη, 8/2/1948, και βάλλουν με πυροβολικό.

Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ ενεργούν επιχειρήσεις στους συνοικισμούς της Καλαμαριάς, Τούμπας, Καρπουτζίδας, στις αποθήκες Ντουντουλάρη, το σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και μια σειρά στρατιωτικούς στόχους.

Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν ολόκληρο το Ψυρρή


Έπειτα από σκληρή μάχη, 28/12/1944, οι Βρετανοί καταφέρνουν να καταλάβουν ολόκληρο το Ψυρρή και προωθούνται προς το Μεταξουργείο. Οι ΕΛΑΣίτες υπερασπιστές του πολέμησαν μέχρι την τελευταία σφαίρα. Ελάχιστοι κατάφεραν να διαφύγουν. Το βράδυ, μικτό απόσπασμα του ΕΛΑΣ ενήργησε καταδρομική επιχείρηση, φτάνοντας έως την οδό Πειραιώς και καταφέροντας σημαντικές απώλειες στον αντίπαλο. Ανάλογες καταδρομικές επιθέσεις έγιναν και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Οι επιχειρήσεις των Βρετανών προς Φάρο-Κατσιπόδι και σε διάφορα σημεία ανατολικά της Λεωφόρου Συγγρού αναχαιτίστηκαν με επιτυχία.