Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Η θέση του ΚΚΕ για τους ιμπεριαλιστικούς και ταξικούς πολέμους- 1922-2022


Βιβλίο:«1922 - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

  ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 Η συγκυρία το έφερε ώστε η παρούσα έκδοση για τα 100 χρόνια από την ιμπεριαλιστική Μικρασιατική Εκστρατεία, από την καταστροφική της λήξη για τους λαούς, ιδιαίτερα για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικρός Ασίας (Έλληνες, Αρμένιους κ.ά.), να προετοιμάζεται ενώ έχει ξεσπάσει ένας νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Εξάρχεια: Τι συμβαίνει εδώ, κύριοι της κυβερνήσεως του «νόμου και της τάξης»;


Είναι προφανές ότι το χθεσινό όργιο καταστολής στα Εξάρχεια έγινε με την πολιτική ευθύνη της κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Η αστυνομική βία σε πορεία που έγινε κατά των βιασμών έδειξε πως οι «άριστοι» επιμένουν να επιλέγουν συνειδητά ένα καθεστώς καταστολής. 

Μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για τους μετανάστες εργάτες γης

 
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι μετανάστες εργάτες γης, την πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Γήπεδο Νέας Μανωλάδας.

Δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή του Ντονμπάς

 
Δύο Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλούμενο εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δίχως όρια» η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

 
Τη στοίχιση της κυβέρνησης στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια «και ακόμα παραπέρα» επιβεβαίωσαν οι επαφές, μεσοβδόμαδα, κυβερνητικών παραγόντων με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ οι ανταγωνισμοί με άλλα κέντρα και δυνάμεις έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε άλλη «πίστα». Ταυτόχρονα, ακριβώς προς διασφάλιση της συνοχής του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, «τρέχουν» και οι διεργασίες σε ό,τι αφορά τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Ενας συμβιβασμός υπό το φόβο του λαού


Τα ξημερώματα της 24ης Ιούλη του 1974, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της καταρρέουσας χούντας και του αστικού πολιτικού κόσμου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός. Ετσι ανοίγει το κεφάλαιο: «Μεταπολίτευση».

Αριάδνη Δαλαρή


Μακρακωμίτισσα ηρωίδα της Εθνικής Εαμικής Αντίστασης

 Η Αριάδνη Δαλαρή ήταν θυγατέρα του άλλοτε εμπόρου Μακρακώμης Δημητρίου Δαλαρή. Γεννήθηκε το έτος 1911 στην ωραία Κωμόπολη Μακρακώμης - Φθιώτιδας της οποίας υπήρξε γέννημα - θρέμμα.

Με το «δελτίο» των καπιταλιστών ή με τις σύγχρονες ανάγκες των λαών;


Ενέργεια με το «δελτίο» για τους λαούς και πανάκριβο ρεύμα, «πακέτα» και λοιπά «κίνητρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους για τη συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία και για να «τρέξουν» οι «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου, προβλέπουν οι προτάσεις που παρουσίασε μέσα στη βδομάδα η Κομισιόν, με τίτλο «Εξοικονομούμε αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα».

Σχέδια συνεκμετάλλευσης και «διευθετήσεις» επιταχύνει ο ενεργειακός «πόλεμος»


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

 Επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» ετοιμάζει η «Chevron»

 Την παραπέρα ένταση των ανταγωνισμών που φουντώνουν στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και την επιτάχυνση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην Ανατ. Μεσόγειο και των «διευθετήσεων» που τη συνοδεύουν, προμηνύει η χτεσινή ανακοίνωση ότι η αμερικανική «Chevron» (ένας από τους ισχυρότερους ενεργειακούς κολοσσούς του κόσμου) θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη» του «οικοπέδου» «12» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενισχύουμε το ΚΚΕ και στις εκλογές όποτε και να γίνουν


Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις οποίες «φαρδιά πλατιά» έχει βάλει την υπογραφή της η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη και από την αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν νέο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου» για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους σε βάρος άλλων λαών, σε πολλές γωνιές του πλανήτη μας.

Υπαίτιος για τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης


 Η συνειδητή πολιτική της ανύπαρκτης πρόληψης και πυροπροστασίας συμβαδίζει με την εμπορευματοποίηση της γης και της χρήσης της

Οι «εμβληματικές επενδύσεις»... και ο «παράδρομος»


Οι «εμβληματικές επενδύσεις»...

Εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να πείσει τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας πως η «πράσινη» και «δίκαιη» μετάβαση, όπως αποκαλεί την απολιγνιτοποίηση, είναι ιστορική ευκαιρία για να αλλάξει «παραγωγικό μοντέλο» η περιοχή.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
24/07/1783

Γεννιέται ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.