Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

«4η Αυγούστου» και Εκκλησία: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»…

To καθεστώς που εγκαθίδρυσαν στις 4  Αυγούστου 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς και ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ ήταν μια ανοιχτή δικτατορία   ιδεολογία της οποίας ήταν ένας αχταρμάς ιδεών με αναφορές σε διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας  και μύθους που διαμόρφωναν κατά καιρούς οι διάφοροι θεωρητικοί τους,  με πρότυπα δανεισμένα από τα ιδεολογικά οπλοστάσια της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι και της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ.

Η «καραμέλα» της «ατομικής ευθύνης» δεν κρύβει τις τεράστιες ευθύνες της

Τις επιπτώσεις από την ανευθυνότητά της σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη συνειδητή επιλογή να εξυπηρετήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον Τουρισμό επιχειρεί να φορτώσει η κυβέρνηση στο λαό. Ετσι, συνεχίζει να επικαλείται την «ατομική ευθύνη», την ώρα που η ίδια παίρνει απόφαση να αυξήσει την πληρότητα στα πλοία για χάρη των εφοπλιστών, επιβάτες συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξαιτίας των αραιών δρομολογίων

H ITUC προκαλεί τα θύματα των Χιροσίμα – Ναγκασάκι

Η διεθνής οργάνωση-μαριονέτα των ΗΠΑ και του ιμπεριαλισμού για τον έλεγχο των συνδικάτων, η ITUC προκαλεί τα θύματα των Χιροσίμα/Ναγκασάκι σβήνοντας κάθε αναφορά στο ποιος έριξε τις βόμβες.

Συγκεκριμένα η ITUC στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 4/8 αποσιωπά ότι ήταν οι ΗΠΑ που βομβάρδισαν τις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ITUC λέει ότι οι πυρηνικές βόμβες που δολοφόνησαν 250.000 αθώους ήρθαν από το πουθενά.

«Σας παρακαλώ μην με πυροβολήσετε» «Δεν είμαι κακός άνθρωπος»

«Σας παρακαλώ μην με πυροβολήσετε». Ένα νέο βίντεο από τη σύλληψη του δολοφονημένου από αστυνομικούς Τζόρτζ Φλόιντ, στις 25 Μάη στη Μινεάπολη, έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Daily Mail».

Το συγκεκριμένο βίντεο, αποτυπώνει τη στιγμή που οι τέσσερις αστυνομικοί φτάνουν στο σημείο όπου βρίσκεται ο άτυχος Αφροαμερικανός, λίγο μετά την καταγγελία ενός καταστηματάρχη πως προσπάθησε να του δώσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα.

Κωδικοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Κωδικοποίηση των σύγχρονων και παλιότερων απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων, που είναι άλλωστε και κυβερνητικές στοχεύσεις, αποτελεί η Έκθεση Πισσαρίδη που δόθηκε στη δημοσιότητα ως βάση συζήτησης προκειμένου να υπάρξει τελική έκθεση το Σεπτέμβρη του 2020. Η συγκεκριμένη Επιτροπή υπό τον οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη συγκροτήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού

Στόχος η ταχύτερη εξειδίκευση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ουσιαστικά ένα βασικό στόχο: την ταχύτερη εξειδίκευση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση και το σχέδιο Πισσαρίδη, που περιλαμβάνει νέα ευελιξία στην αγορά εργασίας, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο.

Πιάστηκε από την Γκεστάπο η Άννα Φρανκ

Η Γκεστάπο εντοπίζει, 4/8/1944, στο Άμστερνταμ, όπου κρύβονταν τα τελευταία δυο χρόνια, την Άννα Φρανκ, την οικογένειά της και τέσσερις ακόμα Εβραίους.

Γεννήθηκε στις  12/6/1929.

Πέθανε σε ηλικία 15 ετών  στις 12 Μαρτίου 1945 από τύφο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν – Μπέλσεν, έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί και η πορεία προς την 4η Αυγούστου


 Η αστική τάξη, για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, αλλά και για να ξεπεράσει τις δικές της αντιθέσεις, χρησιμοποιεί όλους τους μηχανισμούς του κράτους για να επιβάλει στρατιωτικά πραξικοπήματα. 

Τον 20ό αιώνα έγιναν 19 στρατιωτικά κινήματα και πραξικοπήματα, τα οποία επεδίωκαν τον εκσυγχρονισμό του φθαρμένου αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να εκπληρωθούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης κ.ά.

Βαριές ευθύνες

Οι μεγάλες αντιφάσεις και οι παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση βγάζουν ξανά μάτι, τώρα που τα κρούσματα παίρνουν την ανηφόρα.

Επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι το απόλυτο κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι το πώς θα προστατευτεί η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα.

Απαγωγή, ξύλο, εξευτελισμός, επαναπροώθηση

Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως νέα στοιχεία για την περίπτωση του Κούρδου εικονολήπτη που μέσα σε λίγες μέρες βρέθηκε, από το πλάι του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο φωτογράφισε στη Σαντορίνη, φυλακισμένος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας χωρίς φαγητό και νερό και ύστερα στην τουρκική όχθη του Εβρου.

Επιταχύνονται «διάλογος» και επικίνδυνες διευθετήσεις

Εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στα Ελληνοτουρκικά, καθώς όλα δείχνουν ότι επιταχύνονται «διάλογος» και επικίνδυνες διευθετήσεις, με «προξενήτρες» τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - εταίρους της ελληνικής αστικής τάξης.

Σε συνέχεια της τριμερούς συνάντησης υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο στα μέσα Ιούλη, και των σχετικών

Να γίνουν μαζικά τεστ και έλεγχοι στους χώρους εργασίας

Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και την Καβάλα, δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά κατά βάση από το γεγονός ότι το “άνοιγμα” του Τουρισμού και των Μεταφορών έγινε με υποταγή των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τις τεράστιες

Πεθαίνει ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

Πεθαίνει, 4/8/1991, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

Γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1912 στην Πλούμιτσα Κροκεών της Σπάρτης. 

Το 1928 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομικά, βρήκε όμως το δρόμο του στη Λογοτεχνία και εγκατέλειψε τις σπουδές του.

Η εκτέλεση των 11 αγωνιστών Τσιγγάνων

Ηταν ξημερώματα, 4 Αυγούστου 1944, όταν στην οδό Χαμοστέρνας οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν έντεκα πατριώτες που είχαν συλλάβει στο μπλόκο της συνοικίας της Αγίας Σοφίας στον Ταύρο την προηγούμενη ημέρα.


Πριν από την εκτέλεση είχε ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία: Γερμανοί και ταγματασφαλίτες συγκέντρωσαν περί τους 300 κατοίκους στην πλατεία της γειτονιάς.

4ης Αυγούστου

Κηρύσσεται, 4/8/1936, ο στρατιωτικός νόμος εγκαινιάζοντας την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας. Όπως τόνισε ο ίδιος ο Ι. Μεταξάς, σκοπός της δικτατορίας δεν ήταν άλλος παρά η «αδιάκοπος φροντίς δια την στερέωσιν του αστικού καθεστώτος με όλας τας αναγκαίας θυσίας δια το σύνολον της κοινωνίας και ιδίως δια τας ενδεείς τάξεις.»

Το βράδυ της 4ης Αυγούστου 1936, δημοσιεύτηκε σε έκτακτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά - που τοιχοκολλήθηκε και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Η Κ.Ο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει τις πολεμικές πιστώσεις


Η κοινοβουλευτική ομάδα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει, 4/8/1914, στο Ράιχσταγκ τις πολεμικές πιστώσεις, μαζί με τα αστικά κόμματα. 

Ο Σοσιαλδημοκράτης Χάαζε, εκφωνώντας τη δήλωση του κόμματος υπέρ του πολέμου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε ώρα κινδύνου δε θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα».