Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

«Χωρίς κανόνια δεν θα υπάρξει βούτυρο»


Στον καλύτερο «τελάλη» των πολυεθνικών όπλων μετατράπηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος. 

Από το βήμα της Βουλής ο «γαλάζιος» βουλευτής σε ένα κρεσέντο κινδυνολογίας και πατώντας πάνω στην τουρκική επιθετικότητα

Σιμόν Μπολίβαρ

“Τ’ όνομά σου τώρα είναι δαυλός αναμμένος, που φωτίζει την Αμερική”
 
O Σιμόν Μπολίβαρ είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της λατινοαμερικανικής ιστορίας. Έχοντας ήδη κατακτήσει διεθνή φήμη όσο ζούσε, το όνομά του έγινε μύθος μετά το θάνατό του. Λίγες μόνο μορφές της νεότερης ιστορίας κατόρθωσαν να συνδυάσουν ρώμη και αδυναμία, χαρακτήρα και ταμπεραμέντο, προφητικό όρμα και ποιητική δύναμη όσο ο Μπολίβαρ.

Η Συνθήκη «ειρήνης» των Σεβρών

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει εκ μέρους της Ελλάδας τη Συνθήκη των Σεβρών

Πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες για την «Συνθήκη των Σεβρών».
Ας δούμε τι ήταν αυτή η Συνθήκη.

Ηταν πρωί της Τετάρτης 29 του Ιούλη / 11 του Αυγούστου1 του 1920 όταν στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια στην Αθήνα έφτασε ένα τηλεγράφημα από το Παρίσι υπογραμμένο από τον Ελληνα πρεσβευτή Α. Ρωμανό:

Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ
Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 - 52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907 E-mail osika@otenet.gr
 ................................................................................................................................................................
Αθήνα 16.12.2019
Δελτίο τύπου

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης της ΣΕΑ, με τους Υπουργούς: κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη (Επικρατείας), κ. Ιωάννη Βρούτση (Εργασίας, Κ.Α), κ. Άκη Σκέρτσο (συντονιστής του Κυβερνητικού Έργου).
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) στέλνει το αγωνιστικό της χαιρετισμό σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μας, που πήραν μέρος στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο της Αθήνας της 14.12.19.

Κρίσιμα γεγονότα τον Δεκέμβρη


Μετά από 4 χρόνια ένοπλου, σκληρού και ηρωικού αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από την ιταλογερμανική κατοχή (1941-1944), ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά πήρε ξανά τα όπλα, αυτή τη φορά απέναντι στους Άγγλους ιμπεριαλιστές και τη ντόπια αστική τάξη.

Κρίσιμα γεγονότα πριν τον Δεκέμβρη

Στις 12 Οκτώβρη του 1944 η Ελλάδα απελευθερώνεται. Από τις αρχές του μήνα τα πρώτα βρετανικά στρατεύματα αρχίζουν να αποβιβάζονται στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου (σχέδιο “Μάνα”).

Γιατί εδώ που δεν υπάρχει ΚΚΕ, πρέπει να το εφεύρουμε.


Έχω μια φίλη 27-28 χρόνων που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας το βράδυ των εκλογών μετά τα αποτελέσματα. Πήγε μόνη της στο νοσοκομείο και ευτυχώς βγήκε την επόμενη μέρα. Ίσως αν συνέβαινε αυτό σε 5 χρόνια από τώρα να έβγαινε με ένα λογαριασμό χιλιάδων λιρών. Ίσως να μην έβγαινε ποτέ. Πολλοί μου είπαν “καλά για τις εκλογές να χαρίσεις τη ζωή σου;”. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι για κάποιους το αποτέλεσμα φαντάζει σαν το τέλος της ελπίδας.

Σεζάρια Εβόρα, η «ξυπόλυτη ντίβα»


Η Σεζάρια Εβόρα πέθανε, στις 17/12/2011, σε νοσοκομείο του Πράσινου Ακρωτηρίου, από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Πέρσι, έπειτα από σοβαρά προβλήματα στη στεφανιαία αορτή, είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Η Σεζάρια Εβόρα γεννήθηκε στο νησί Σάο Βισέντε του νησιωτικού συμπλέγματος του Πράσινου Ακρωτηρίου, στις 27 Αυγούστου 1941.
Σε ηλικία επτά ετών έμεινε ορφανή από πατέρα, που ήταν βιολιστής, και η μητέρα της, που εργαζόταν ως μαγείρισσα, αγωνίστηκε μάταια να μεγαλώσει αυτήν και τα έξι αδέλφια της με τα πενιχρά εισοδήματά της.

Κατίνα Κωνσταντοπούλου - Παξινού


Η Κατίνα Κωνσταντοπούλου - Παξινού γεννήθηκε, 17/12/1900 στον Πειραιά.
Ως ηθοποιός του λυρικού θεάτρου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στην όπερα «Αδελφή Βεατρίκη».

Το 1930, με τον Αιμίλιο Βεάκη και τον σύζυγό της Αλέξη Μινωτή, συγκροτεί θίασο, ο οποίος παρουσιάζει σημαντικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.

Από το 1931 μέχρι το 1940, εμφανίζεται στο Εθνικό Θέατρο, όπου ερμηνεύει ρόλους που την καταξιώνουν ως κορυφαία ηθοποιό της ελληνικής σκηνής.

Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις προελαύνουν

Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις προελαύνουν, 17/12/1944, κατά μήκος της Λ. Συγγρού. Το βασικό «οχυρό» του ΕΛΑΣ στο εργοστάσιο του «ΦΙΞ» εμβολίζεται με άρματα μάχης. Όλοι οι υπερασπιστές του πέφτουν μαχόμενοι. 

 Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο πλεονέκτημα του αντιπάλου σε άντρες και όπλα, ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να σημειώνει νίκες, καταλαμβάνοντας την έπαυλη Θων, ανακαταλαμβάνοντας το Δημαρχείο, κ.α. 

Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε επίσης τον Αρδηττό.

Η ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή της, καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα Π. Πουλιόπουλου


Η ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή της, 17/12/19226, καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος Παντελή Πουλιόπουλου και την επιμονή του στη φραξιονιστική-λικβινταριστική δράση, θέτοντάς τον εκτός Κόμματος έως την οριστική ρύθμιση του ζητήματός του στο επερχόμενο 3ο τακτικό συνέδριο.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του 3ου Συνεδρίου όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε η ηρεμία στις τάξεις του ΚΚΕ αλλά, αντίθετα, η πάλη ανάμεσα στις διάφορες ομάδες που το απάρτιζαν αναζωπυρώθηκε γνωρίζοντας νέα πρωτόγνωρα επίπεδα οξύτητας.