Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή»


 Στις 10 - 11 - 12 Σεπτέμβρη  στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, 
Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή».

Αυτό είναι το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινά το ταξίδι του σε όλη τη χώρα.

Την αναστολή των ανύπαρκτων εκδηλώσεών της ανακοίνωσε η ΝΔ

Την αναστολή των (ούτως ή άλλως ανύπαρκτων) εκδηλώσεών της σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους ανακοίνωσε η ΝΔ λόγω του κορονοϊού.

Προκειμένου δε να δημιουργήσει εντυπώσεις προτρέπει και τα άλλα κόμματα «να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες».

Ελληνοτουρκικά

 Τα Ελληνοτουρκικά μέσα από δυο σκίτσα του Πάνου Ζάχαρη

Πάνος Ζάχαρης 31 Ιούλιος 2020

75 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ Τον βομβαρδισμό των Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Όλοι στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίησης της ΕΕΔΥΕ
Πέμπτη 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 8 μμ. 
πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ, Θησείο

 Τον Αύγουστο του 2020 συμπληρώνονται 75 χρόνια από το βάρβαρο ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ με τον βομβαρδισμό των Χιροσίμα και Ναγκασάκι της Ιαπωνίας με πυρηνικές βόμβες στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945. 

Το ανέκδοτο της ημέρας...

Το γεγονός ότι οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν «εναλλακτικό πολιτικό camping» στον Γράμμο, στην περιοχή όπου γράφτηκε μέρος της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, θα μπορούσε να είναι και το ανέκδοτο της ημέρας...

«Ούτε σπυρί στάρι στους κατακτητές» Η Μάχη της Σοδειάς

«Ούτε σπυρί στάρι στους κατακτητές»

 Όταν ο ΕΛΑΣ έσωσε τον Λαό από την πείνα

Με το σύνθημα «Ούτε σπυρί στάρι στους κατακτητές», οι αντάρτες του ΕΛΑΣ μαζί με τους αγρότες της Θεσσαλίας, επί δύο μήνες, τον Ιούνη και τον Ιούλη του 1944, έδωσαν τη «Μάχη της Σοδειάς» για να εξασφαλίσουν το ψωμί του ελληνικού λαού.

Η «Μάχη της Σοδειάς»

Ανταρτοομάδα «Οδυσσέας Ανδρούτσος»


Δημιουργία στην περιοχή της Νιγρίτας ανταρτοομάδας με την ονομασία 
«Οδυσσέας Ανδρούτσος».

Η ομάδα αυτή, στην οποία είχαν καταταγεί εβδομήντα πέντε (75) άντρες, είχε ως αρχηγό της αρχικά τον παλιό κομμουνιστή Στέργιο Μουδιώτη, από την Ευκαρπία Νιγρίτας και από τον Σεπτέμβριο του 1941, τον έφεδρο

Αταίριαστα...

Η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν αρκετά αποκαλυπτική. Κάθε άρθρο του νομοσχεδίου για το Φορολογικό και το πρόγραμμα «Γέφυρα», κάθε παράγραφος των δεκάδων κατάπτυστων τροπολογιών που έφεραν οι υπουργοί την τελευταία στιγμή, δείχνουν τι περιμένει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα με την επιχείρηση ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Αποδεικνύοντας ότι τα συμφέροντα των δε προϋποθέτουν το τσάκισμα των μεν.

Μεγάλες οι ελλείψεις ενώ η πανδημία φουντώνει

Χαρακτηριστικές καταγγελίες από Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία

Με την πανδημία να φουντώνει ξανά, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο από την κυβέρνηση προκειμένου να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν και με τους υπουργούς να κουνάνε το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης», όλο και πιο επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση λόγω των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι «πρωτιές» της Αλεξανδρούπολης


Τις «πρωτιές της Αλεξανδρούπολης» απαριθμεί η 598 Transportation Brigade, σχηματισμός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αντικείμενο τον εφοδιασμό και τη διοικητική μέριμνα των Αμερικανών «πολεμιστών» που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, όπως φαίνεται και από τον θυρεό της ακόμα («Warrior Logistics»).

Όχι «περασμένα - ξεχασμένα» τα κλεμμένα

Κύριοι της κυβέρνησης και προσωπικά εσείς κύριε πρωθυπουργέ, 12 μήνες στην κυβέρνηση κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους:
  • Με τις δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που αποτελούν απλά διόρθωση μιας μεγάλης απάτης σε βάρος τους.
  • Με την απόδοση των αναδρομικών των παράνομων περικοπών των επικουρικών συντάξεων σε όσους υπέστησαν τέτοιες, μόνο από το Νοέμβρη του 2019, ενώ δικαιούνται για τρία χρόνια. Δηλαδή τους επιστρέφετε τα δικά τους χρήματα και αυτά λειψά.
  • Με το δήθεν σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων για την απόδοση των αναδρομικών όλων των περικοπών που υπέστησαν οι συντάξεις για το ενδεκάμηνο 6/2015 - 5/2016.

Το μπλόκο της Νέας Ευκαρπίας

Οι Γερμανοί περικύκλωσαν τη Νέα Ευκαρπία ξημερώματα στις 3 Ιούλη 1944, αλλά τη βρόμικη δουλειά έκαναν οι Δαγκουλαίοι*.

Με επικεφαλής τον Δάγκουλα, φορώντας γερμανικές στολές και με το γνωστό περιβραχιόνιο, που θύμιζε τη στολή των SS, μπήκαν στο χωριό προκαλώντας έκπληξη στους κατοίκους του, οι οποίοι δεν καταλάβαιναν πώς

Σύνταγμα της Βαϊμάρης

Τίθεται σε ισχύ, 31/7/1919, το Σύνταγμα της Βαϊμάρης στη Γερμανία, το οποίο θα προκαλέσει ένα ασταθές πολιτικό σκηνικό που θα διευκολύνει μερικά χρόνια αργότερα την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και των ναζιστών στην εξουσία.

Στις 6 Φεβρουαρίου 1919, στην πόλη της Βαϊμάρης, μακριά από τα εργατικά

Ζαν Ζωρές

Δολοφονείται, 31/7/1914, ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ζαν Ζωρές, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μόλις άρχιζε. 
 Παρόλα αυτά, καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από τους Γάλλους Σοσιαλδημοκράτες.

Αντιθέτως, στις 4 Αυγούστου, στην κηδεία του Ζωρές, οι εργάτες άκουσαν από τους ηγέτες του σοσιαλιστικού κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας το προδοτικό σύνθημα της «εθνικής ενότητας» και της κατάπαυσης του ταξικού αγώνα. 

Νικόλαος Σκουφάς


Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρίας.

Ο Νικόλαος Σκουφάς (Κομπότι Άρτας, 1779 - Κωνσταντινούπολη, 31 Ιουλίου 1818) (γεννημένος ως Νικόλαος Κουμπάρος), ήταν επαναστάτης και ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας μαζί με τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. 
Το επώνυμο "Σκουφάς" προήλθε από το προηγούμενό του επάγγελμα, ως πιλοποιός.

Η προσφορά του στην μεταγενέστερη Επανάσταση του 1821 ως συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας, θεωρείται πολύ σημαντική.