Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Γερανοί


 
Στιγμές στιγμές θαρρώ πως οι στρατιώτες

Που πέσανε στη ματωμένη γη

Δεν κείτονται θαρρώ κάτω απ' το χώμα

Αιώνια ευγνωμοσύνη

*

Τιμή στους ήρωες του πατριωτικού πολέμου  

Αιώνια ευγνωμοσύνη στους απελευθερωτές της ανθρωπότητας!

Στις 9 Μάη οι λαοί γιορτάζουν, τιμούν και θυμούνται τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που σηματοδοτείται από την υπογραφή άνευ όρων συνθηκολόγησης των ναζί.

Τρία μνημεία που διηγούνται μια ιστορία


Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα από τα πιο διάσημα και υψηλότερα των αγαλμάτων της Σοβιετικής Ένωσης - " Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί», η οποία βρίσκεται στο Volgograd Mamayev Kurgan είναι μόνο το δεύτερο μέρος της σύνθεσης, η οποία αποτελείται από τρία στοιχεία, ενωμένα με μια κοινή ιδέα.
Αυτό το τρίπτυχο περιλαμβάνει επίσης τα μνημεία "Πίσω από το - Μέτωπο», το οποίο βρίσκεται στο Magnitogorsk, και ο "Πολεμιστής-απελευθερωτής», που βρίσκεται στο πάρκο Treptow στο Βερολίνο. Και τα τρία γλυπτά μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο - το ξίφος της νίκη .

Με αποφασιστικότητα έντασης του αγώνα πραγματοποιήθηκε το 18ο Συνέδριο


Στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε το 18ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), το οποίο φιλοξενήθηκε  από τη Συνδικαλιστική Οργάνωση USB και είχε σύνθημα «Ενωμένοι συνεχίζουμε. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική - καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Εκδήλωση τιμής για τον ξεσηκωμό τον Μάη του '36


 Κατάθεση στεφάνων προς τιμήν του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του 1936 πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

9 Μάη 1936


 «Μάης 1936 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ» Ντοκιμαντέρ «Μάης 1936 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ» προσαρμοσμένο στην αφήγηση - καταγραφή του Θέμου Κορνάρου», παραγωγή της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Αναστασία Καρανικόλα: H πρώτη γυναίκα νεκρή


Η Αναστασία Καρανικόλα, 28 χρονών, καπνεργάτρια απ' τη Θεσσαλονίκη, παντρεμένη με τον Γ. Καρανικόλα, μητέρα ενός παιδιού.
Στέλεχος του ΚΚΕ.  Ένα από τα πιο καλά στελέχη του νεολαιίστικού και συνδικαλιστικού κινήματος. (...) 

Η αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών δεν αποτελεί λύση στην υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας


 Η σύμβαση ιδιωτών γιατρών με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και χρόνια, επί όλων των κυβερνήσεων, υπάρχει η δυνατότητα γιατροί που ασκούν ιδιωτικό έργο να εργάζονται στα νοσοκομεία ως συμβεβλημένοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο «μπλοκάκι».

Απαγορεύεται η σημαία της ΕΣΣΔ σε εκδηλώσεις για την αντιφασιστική νίκη!


Στην απαγόρευση της σημαίας της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών στις εκδηλώσεις της 8ης και της 9ης Μάη για την αντιφασιστική νίκη των λαών προχώρησαν οι αρχές του Βερολίνου, οι οποίες προσπάθησαν να παρεμποδίσουν και εκδηλώσεις σε Σοβιετικά Μνημεία που είναι διάσπαρτα στη γερμανική πρωτεύουσα, με πρόσχημα να μην υπάρξει «πρόκληση και σύγκρουση» από την «εμφάνιση συμβόλων και σημάτων που είναι κατάλληλα για να εξυμνήσουν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας».

Τιμή και δόξα στους ήρωες της τάξης μας


Στους ηρωικούς καπνεργάτες, που δολοφονήθηκαν στις 9 Μάη του '36, συμμετέχοντας σε ειρηνική διαδήλωση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Μόνο ένας τυφλός μπορεί να αρνείται ότι ο θρίαμβος του Κόκκινου Στρατού ήταν θρίαμβος του σοβιετικού σοσιαλισμού»


9 Μάη 1945. Ωρα 0.43 π.μ.
 Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 09/05/1874

Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.