Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

…για να ξέρουμε τι να «ψηφίζουμε»


Κρίτων Αρσένης, βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Σενάρια πυροδοτούν οι εκρήξεις στην αεροπορική βάση στην Κριμαία


Σενάρια πυροδοτήθηκαν από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη το απόγευμα σε ρωσική αεροπορική βάση στην Κριμαία και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δίνουν μεγάλο βάρος στον Νότο, μιλώντας για απελευθέρωση της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, εξαπολύοντας χτυπήματα σε στρατηγικούς ρωσικούς στόχους με τη χρήση συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα HIMARS των ΗΠΑ, αλλά και αντίστοιχα βρετανικά και γερμανικά.

Το «πασπαρτού»... και ο βόθρος


Το «πασπαρτού»...  

Στην τελευταία της έκθεση για τα πεπραγμένα του 2021, η ΑΔΑΕ μάς ενημερώνει ότι εξέτασε 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας», έναντι 13.751 το 2020.

Ετσι εξηγείται


 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2021 οι δαπάνες των κρατών - μελών της ΕΕ για τη δασοπυρόσβεση παρέμειναν στάσιμοι στο εξευτελιστικό 0,4% - 0,5% του προϋπολογισμού τους, γεγονός που δικαιολογεί τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, πόσο μάλλον στην πρόληψη.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός και στον τομέα των ημιαγωγών


Η νέα πολιτική των ΗΠΑ στον τομέα κατασκευής ημιαγωγών θα «διαταράξει το διεθνές εμπόριο» και θα διαστρεβλώσει τη λειτουργία των αλυσίδων παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Γουενμπίν, σχολιάζοντας τον νόμο που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ και αφορά μεταξύ άλλων τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων ύψους 52,7 δισ. δολαρίων σε αμερικανικές βιομηχανίες κατασκευής ημιαγωγών, στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού με την Κίνα.

Διογένης

«Καλώς μας ήλθες, κυνικέ, σε τούτον τον αιώνα»

 Σαν σήμερα (το πιθανότερο) 12 Αυγούστου 323 π.Χ. πέθανε ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης — η κυνική φιλοσοφία λέγεται έτσι γιατί οι κυνικοί είχαν ως έμβλημά τους το σκύλο (κύων) και έλεγαν: «Εμείς διαφέρουμε από τους άλλους σκύλους διότι εμείς δεν δαγκώνουμε τους εχθρούς αλλά τους φίλους, για να τους διορθώσουμε».

Το απόλυτο «κουκούλωμα» μιας δύσοσμης και επικίνδυνης υπόθεσης


ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του ΚΚΕ και τα αδιάσειστα στοιχεία, ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, έξι χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα «συνακροάσεων»

Απαράδεκτες δηλώσεις του Χ. Αθανασίου


Απαράδεκτες δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών και για να τις δικαιολογήσει έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις βουλευτών με την «εθνική ασφάλεια»!

Παρουσίασε «σχέδιο επανένωσης» με την Ταϊβάν


 «Υστατη επιλογή» η «χρήση στρατιωτικής βίας», ενώ σταθεροποιείται η στρατιωτική παρουσία στα Στενά

 Την ώρα που περίπου 20 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας και της Ταϊβάν εξακολουθούν να πλέουν κοντά στη νοητή διάμεση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν και μονιμοποιείται η κινεζική στρατιωτική παρουσία γύρω από το νησί, το Πεκίνο δεσμεύεται να μην αφήσει «κανένα περιθώριο κινήσεων» στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι η «χρήση στρατιωτικής βίας» για την ανάκτηση του νησιού παραμένει στο τραπέζι ως «ύστατη επιλογή».

Κίνδυνος να μην ξανανοίξει ποτέ η πνευμονολογική του “Παπανικολάου”


5 μήνες έχουν περάσει από τα τραγικά γεγονότα με την πυρκαγιά στην Πνευμονολογική κλινική του Παπανικολάου, που κατέστρεψε ολοσχερώς την κλινική. Μια κλινική με πάνω από 30 χρόνια εμπειρία και εξειδίκευση στα αναπνευστικά νοσήματα, με χιλιάδες ασθενείς υπό παρακολούθηση, η οποία τα χρόνια της πανδημίας μετατράπηκε σε covid και φιλοξένησε χιλιάδες ασθενείς.

Υποσημειώσεις


«Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Με αυτήν τη λιτή «υποσημείωση», η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» μετά τις 20 Αυγούστου.

Κυκλοφορεί από σήμερα ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 12-14 Αυγούστου 2022 που κυκλοφορεί από σήμερα:

Μια μέρα σαν τη σημερινή


323π.χ.

Πεθαίνει ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης, που έλεγε ότι το πρόβλημα της ζωής είναι «γυμναστική και αρετή». Σ’ αυτόν οφείλεται η έννοια «κυνισμός», λέγεται έτσι γιατί οι κυνικοί είχαν ως έμβλημά τους το σκύλο (κύων)