Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ο νόμος για τις διαδηλώσεις πρέπει να μείνει στα χαρτιά

Ο νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων πρέπει «να μείνει στα χαρτιά» και «να ακυρωθεί από μαζικές διαδηλώσεις», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΙ», σήμερα Τρίτη 24 Δεκέμβρη.

«Η πολιτική που εντάσσει στο δόγμα ''νόμος και τάξη'' τον περιορισμό -έως και απαγόρευση- των διαδηλώσεων, πάει μαζί με την συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Είναι το απαραίτητο πλαίσιο για να περάσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τους νέους νόμους για την Κοινωνική Ασφάλιση, την

Να πληρωθούν άμεσα τα οφειλόμενα οι εργαζόμενοι του Δήμου

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη φόρεσε και πάλι τα γιορτινά του. Τα πολύχρωμα λαμπιόνια στα χριστουγεννιάτικα δέντρα άναψαν, οι φιλαρμονικές παιανίζουν εορταστικές μελωδίες και ο δήμαρχος, σαν άλλος Άη - Βασίλης, έχοντας φορέσει το πλατύ του χαμόγελο, μοιράζει απλόχερα ευχές, λόγια αγάπης και αισιοδοξίας.

Ξεπέρασαν πάλι το 1 εκατομμύριο οι άνεργοι


 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2019


Ξανά πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι

Στα 1.018.503 άτομα έφτασε το Νοέμβρη ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ που αναζητούν εργασία, καταγράφοντας άλμα τόσο σε σύγκριση με τον Νοέμβρη του 2018 (αύξηση 13,3% – 119.538 άτομα), όσο και σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2019 (αύξηση 11,25% – 102.987).

Ο συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ έφτασε τα 1.083.943 άτομα.

Βεβήλωσαν το μνημείο του Μπελογιάννη στο Γουδή


«"Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. (...) Ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο (...) και, όταν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας".

Τα λόγια του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη απέναντι στους στρατοδίκες του το 1952,ακόμα προκαλούν εφιάλτες σε διαφόρων ειδών φασιστοειδή που κατά διαστήματα βγαίνουν από τις τρύπες τους και ξεσπούν στο μνημείο προς τιμήν των κομμουνιστών Μπελογιάννη, Καλούμενου, Αργυριάδη και Μπάτση στο πάρκο Χωροφυλακής στο Γουδή όπου και εκτελέστηκαν από την αστική τάξη και την κυβέρνηση Πλαστήρα.

Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο.

Ο περιορισμός των διαδηλώσεων αποτελεί τον σταθερό και διαχρονικό ''πόθο'' των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Πηγαίνει χέρι-χέρι και σε ευθεία γραμμή με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, την επίθεση σε όσα εργατικά-ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Η πρόθεση για να μπει χέρι στις διαδηλώσεις συμπληρώνει το συνολικό σχεδιασμό καταστολής που θέλει τον εργαζόμενο λαό στο περιθώριο, άφωνο και τους αγώνες του στο γύψο. Γι' αυτό και προσπαθεί πρόσφατα όπως έκαναν στο παρελθόν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να αξιοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Κυκλοφόρησε η ατζέντα της ΟΓΕ


Η κοινωνία, που γέννησε τις γυναίκες της μιας ή της άλλης εποχής, της μιας ή της άλλης τάξης, επέδρασε και στη διαμόρφωσή τους ως καλλιτέχνες.
 Η ανισότιμη θέση της γυναίκας στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες, εκτός από τους περιορισμούς και αποκλεισμούς που της επέβαλε στο πεδίο της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, επηρέασε και την ενασχόλησή της με την τέχνη. Αν η γυναίκα ανήκε στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, είχε το χρόνο και την ευκαιρία να δημιουργήσει έργο, αλλά δεν της επιτρεπόταν να το εκθέσει. Εμενε άγνωστο και αναξιοποίητο ή το οικειοποιούνταν άλλοι. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις των γυναικών λογοτεχνών που δημοσίευαν με ανδρικά ονόματα.

Τραγούδια για τα Δεκεμβριανά

*
Τραγούδια για τα Δεκεμβριανά (1944)


Το πρώτο "Ο λόχος «Λόρδος Μπάυρον»", το δεύτερο "Γιούπι για για - Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά…", το τρίτο "Μας πήραν την Αθήνα και το τέταρτο Θα σας πω μιαν ιστορία - βάρκα γιαλό"

Χριστουγεννιάτικη ιστορία χωρίς Χριστούγεννα (Αη Στράτης 1941)

Αη Στράτης 1941

Χριστούγεννα με το θάνατο


Δημοσιεύουμε απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Μπόση: «ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, 
Η μάχη της πείνας των πολιτικών εξόριστων στα 1941»

Κάλαντα στον Δ. Κουτσούμπα από παιδιά της Παλαιστινιακής Παροικίας


Η παιδική χορωδία της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα είπε τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, σήμερα 24 Δεκέμβρη, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς η αγωνιστική αισιοδοξία, η ελπίδα, η λαϊκή ανάταση, η αντίσταση, η συμμαχία, μπορούν να προετοιμάσουν πραγματικά το έδαφος για ένα πιο

Συνέχεια στα καμώματα της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ αυτή τη φορά στο Ε.Κ. Καβάλας


Να συνδικαλιστές να μάλαμα!

Η ηγετική ομάδα του Εργατικού Κέντρου Καβάλας δείχνει για μια ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπό της.
  • Είναι αυτή που στήριξε και στηρίζει χρόνια τώρα όχι τους εργαζόμενους, αλλά τη μεγαλοεργοδοσία στην περιοχή. Είναι αρωγός στα καμώματα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.
  • Είναι αυτή που κουβέντα δεν είπε όταν πριν λίγο καιρό εργάτης στο μέταλλο έφυγε από τη ζωή από εργοδοτικό έγκλημα.

Αγωνιστικά κάλαντα


Αγωνιστικά κάλαντα από τους
 ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες 

Καλήν ημέρα εργατιά
κι αν είναι ορισμός σας
κάλαντα αγωνιστικά
θα πω στο σπιτικό σας

Οι μάγοι δεν θα φέρουν δώρα

Οι φάτνες του αιώνα μας
Πήραν τη ζωή τους, τα ρούχα που φορούσαν, το παιδί, το φόβο στο βλέμμα, την απελπισία στην ψυχή και κάπου στο βάθος μία ελπίδα. Είναι πολλοί οι … Ηρώδες που τους κυνηγούν. 
Οι φάτνες του αιώνα μας δεν έχουν άστρο φωτεινό, δεν έχουν μάγους με δώρα, δεν έχουν ζεστασιά και δεν έχουν Μεσσία.

Λουί Αραγκόν


Πεθαίνει, 24/12/1982, ο μεγάλος Γάλλος κομμουνιστής ποιητής και πεζογράφος Λουί Αραγκόν, από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του περασμένου αιώνα που έθεσε το ζήτημα της στράτευσης στην Τέχνη,

Ο ρόλος του στη διαμόρφωση της γαλλικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα δεν υπολείπεται σε σπουδαιότητα της επιρροής του στα ευρωπαϊκά Γράμματα. 
Οπως και άλλοι, μετέπειτα διάσημοι, καλλιτέχνες και διανοούμενοι της γενιάς του, γνώρισε από κοντά το μακελειό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρετώντας στο μέτωπο ως νοσοκόμος. Το 1917 αρχίζει να γράφει τα πρώτα του ποιήματα.

Ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να ανακαταλαμβάνει θέσεις


Ο ΕΛΑΣ συνεχίζει, 24/12/1944, να ανακαταλαμβάνει θέσεις στη Δραπετσώνα, χάρη στο αμείωτο θάρρος και την αυτοθυσία των μαχητών του. Είναι ενδεικτικό πως, το ΙΙΙ/52 Τάγμα του ΕΛΑΣ είχε απωλέσει μέσα σε 3 μέρες σφοδρών συγκρούσεων το 40% της δύναμής του (νεκροί και τραυματίες).

Η προώθηση των εγχώριων αστικών και βρετανικών στρατευμάτων συνεχίστηκε στη Νέα Σμύρνη (όπου ολοκληρώθηκε η σύμπτυξη του ΕΛΑΣ), ενώ αυξήθηκε η πίεση σε Πλάκα-Κεραμεικό-Ψυρρή.