Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

6/4/1925: «Δια τα γεγονότα των Τρικκάλων»


Το Στρατοδικείον (...) όχι μόνον δεν εδίκασε τους πραγματικούς υπευθύνους των αιματηρών γεγονότων αλλά και καταδίκασε εις 60ετή συνολικήν φυλάκισιν 11 αθώους εργάτας και αγρότας [σημ: οι καταδικασθέντες ήταν 13 και τα χρόνια φυλάκισης 62]. Το γεγονός δεν είνε δυνατόν να εκπλήξη κανέναν. Χρόνια τώρα αι υπό διαφόρους μορφάς και υπό διάφορα προσχήματα συνεχιζόμεναι αυταί δίκαι εκτάκτων και τακτικών στρατοδικείων αποτελούν έναν συνδετικόν κρίκον μεταξύ της πολιτικής της καταπιέσεως, των διωγμών και της νομιμοποιημένης βίας. Οι εναντίον της εργατικής τάξεως και των χωρικών διωγμοί δεν είνε δυνατόν να ακολουθούν πάντοτε τον ίδιον δρόμον. Η αστική τάξη από καιρού εις καιρόν αισθάνεται την ανάγκη να καλύπτη τις βιαίας πράξεις της και την ενοχήν της δια «νομίμων» δικαστικών αποφάσεων. (...)

Self Test: άλλο ένα επεισόδιο στο κακόγουστο σίριαλ της “ατομικής ευθύνης”…


Self Test: άλλο ένα επεισόδιο στο κακόγουστο σίριαλ της “ατομικής ευθύνης”… αντί για ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Με μεγάλη έκπληξη ακούμε τις κυβερνητικές εξαγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το άνοιγμα των σχολείων θα συνδυαστεί με υποχρεωτικά self-test στους μαθητές ανά βδομάδα. Αυτά θα γίνονται από τους γονείς των μαθητών και θα πιστοποιούνται με υπεύθυνες δηλώσεις κάθε Δευτέρα. «Στόχος είναι ο καθένας να μπορεί να επιτηρεί την υγεία του, να φροντίζει τον εαυτό του και το περιβάλλον του», δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Πελώνη.

Οργάνωση της πάλης χωρίς καθυστέρηση για την υγεία και τη ζωή του λαού


 Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και τις συνθήκες της πανδημίας, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους υγειονομικούς που δίνουν απλόχερα τη γνώση τους και την εργασία τους για την προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία.

Κινητοποίηση εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία


Συγκέντρωση
έξω από το ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και με πρωτοβουλία της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας ΙΚΑ».

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν τα Σωματεία που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών οργανώσεων ενώ τη στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις των εργαζομένων εξέφρασε και ο βουλευτής του Κόμματος, Λεωνίδας Στολτίδης.

Δεν είναι στραβός ο γιαλός…


Στις 5/11/2020 ανακοινώθηκε το δεύτερο lockdown. Τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνη την ημέρα ήταν: κρούσματα 2.917, διασωληνωμένοι 187, νεκροί 29 και νεκροί συνολικά από την έναρξη της πανδημίας 702.

Στις 9/2/2021 ανακοινώθηκε η τρίτη καραντίνα. Τα δεδομένα ήταν: κρούσματα 1.526, διασωληνωμένοι 277, νεκροί 20.

Η σφαγή στη Κλεισούρα Καστοριάς 5-6/4/1944


Η ιστορική κωμόπολη Κλεισούρα είναι κτισμένη στις πλαγιές του όρους Μουρίκι (βόρεια απόληξη του Άσκιου ή Σινιάτσικου όρους), δύο μόλις χιλιόμετρα από το Στενό Νταούλι, μια διάβαση με στρατηγική σημασία, καθώς είναι το μοναδικό πέρασμα μεταξύ Καστοριάς και Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου.
Η σημασία του είχε αναγνωριστεί από τους Γερμανούς κατά την Κατοχή, οι οποίοι μετά από επιθέσεις του ΕΛΑΣ εγκατέστησαν εκεί ένα φυλάκιο, δίπλα στην παλιά τοξωτή γέφυρα. Το φυλάκιο επανδρώθηκε με ντόπιους βουλγαρόφιλους σλαβόφωνους κομιτατζήδες και δωσίλογους του εθελοντικού Τάγματος Πούλου με επικεφαλής τον Μακεδονομάχο Ανδρέα Παναγιωτόπουλο απ' την Κλεισούρα.

Καθήλωση


Μερικά μόλις 24ωρα απ' όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε «μετά βαΐων και κλάδων» το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης», διέρρευσε και το νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά για τις αντεργατικές «ανατροπές του αιώνα», όπως δικαιολογημένα τις έχουν χαρακτηρίσει οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους.

Εντείνονται η στρατιωτική κινητικότητα και οι «προειδοποιήσεις»

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μπαράζ επαφών από ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ με την ουκρανική κυβέρνηση

Εντείνεται τις τελευταίες μέρες η στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα γύρω από την Ανατολική Ουκρανία, καθώς κλιμακώνονται οι στρατιωτικές εντάσεις και συγκρούσεις στην περιοχή, με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία να δηλώνουν πως βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα!


ΟΕΝΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μη χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση - κάλεσμα η Ομοσπονδία των γιατρών

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, στις 4 μ.μ., απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας, καλεί τις Ενώσεις Ιατρών, σε συντονισμό με τα σωματεία των εργαζομένων, να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις τις πρωινές ώρες σε εισόδους νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας.

Εμπλοκή σε σχέδια του ΝΑΤΟ σε κάθε γωνιά της χώρας


Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έδεσε χτες άλλο ένα φορτηγό πλοίο των Αμερικανών, το «Ocean Glory», προκειμένου να «φορτώσει» ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και άλλο υλικό της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (CAB) που το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (τμήματά της και στο Στεφανοβίκειο), στο πλαίσιο της «Atlantic Resοlve 2020», ετήσια επιχείρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που από το 2014 φέρνει στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ.

Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 553 εκατομμυρίων χρηστών


Προσωπικά
δεδομένα όπως αριθμός κινητού τηλεφώνου, οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής, επάγγελμα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α., τα οποία αφορούν σε 553.000.000 χρήστες του Facebook παγκοσμίως διέρρευσαν στο διαδίκτυο, σε μια από τις πλέον μεγαλύτερες και πιο σοβαρές ψηφιακές πειρατείες που έχουν διαπραχθεί ποτέ στα social media.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


06/04/1483

Γεννιέται ο Ιταλός αναγεννησιακός γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας Ραφαήλ (Ραφαέλο Σάντι).

06/04/1793

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, εντείνοντας την επίθεση εναντίον της παλιάς φεουδαρχικής τάξης που μάχεται λυσσαλέα για την επιβίωσή της.