Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

"Το παλικάρι"


 
"Το παλικάρι" (Αρχιπέλαγος - 1959 & 1976)

Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης

Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Μίκης Θεοδωράκης

(Αρχιπέλαγος - 1959 & 1976)

Μπουζούκι: Μανώλης Χιώτης

Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, στην αίθουσα «ΕΛΛΟΠΙΑ», του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης».

Η ομιλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ 3.

«Με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πέσουν οι τιμές»


«Στον Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) πέρασε το 49% των μετοχών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε (ΔΕΔΔΗΕ).

Ετοιμο το «Καρατάσιου» να υποδεχθεί σήμερα τους χιλιάδες επισκέπτες


Μ. Θεοδωράκης, Γ. Ρίτσος, Χ. Φλωράκης ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Αθήνα


Ανοίγει σήμερα τις πύλες του για τη νεολαία και τον λαό της Θεσσαλονίκης το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, φιλοξενώντας για πρώτη φορά το μεγαλύτερο πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Όταν οι κροκόδειλοι δακρύζουν…


Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμα περισσότερα. Ξεχωρίζει ένα ύφος «ουδετερότητας» στις τοποθετήσεις των αστικών δυνάμεων και των διάφορων περισπούδαστων αναλυτών που από ότι φαίνεται πάσχουν από κρίσεις αμνησίας… Και μπορεί στον γερασμένο Πρόεδρο της γερασμένης ιμπεριαλιστικής δύναμης, Τ. Μπάιντεν, που στην χώρα μας αποτελεί το «ελιξίριο» της καινοτομίας και της προόδου, μήλον της έριδος ανάμεσα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και Giani, να δικαιολογούνται κάποια κενά μνήμης… Αλλά στους υπόλοιπους, ξαφνικά «υπέρμαχους» του αφγανικού λαού και των δικαιωμάτων της γυναίκας δεν δικαιολογούνται τέτοιες κρίσεις.

Σαβάρς Καραπετιάν

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ

16 Σεπτεμβρίου 1976.

Ο Σοβιετικός παγκόσμιος πρωταθλητής τεχνικής κολύμβησης Σαβάρς Καραπετιάν σώζει από σίγουρο πνιγμό, ένα προς ένα, είκοσι άτομα.

Μόλις είχε τελειώσει την καθημερινή του προπόνηση των 20 Km στην λίμνη Γερεβάν όταν είδε ένα τρόλεϊ, με 92 επιβάτες, να πέφτει στην λίμνη. Κολύμπησε μέχρι εκείνο το σημείο και βούτηξε στα δέκα μέτρα που ήταν βυθισμένο και σχεδόν αόρατο από την λάσπη που είχε σηκωθεί. Έσπασε το πίσω παρμπρίζ με τα πόδια και μέσα από αυτό, άρχισε να βγάζει ανθρώπους να τους ανεβάζει στην επιφάνεια (περίπου 30 με 35 δευτερόλεπτα για κάθε άτομο που ανέβαζε) όπου τους παραλάμβανε ο αδελφός του, που προπονούνταν μαζί του, ο οποίος τους άφηνε στην ξηρά που απείχε 25 μέτρα.

Ρεύμα - φωτιά!


Η τιμή χονδρικής του ρεύματος για την Ελλάδα θα φτάσει σήμερα Πέμπτη τα 175,39 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει πανάκριβο ρεύμα για τον λαό, που θα αποτυπωθεί με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια τους αμέσως επόμενους μήνες. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν είναι ούτε ο καύσωνας ούτε «οι υψηλότερες ιστορικά θερμοκρασίες», που επικαλούνταν η κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου για να δικαιολογήσει τις «γκαζωμένες» τιμές χονδρικής και τη «λυπητερή» που βλέπουν ήδη στους λογαριασμούς του Σεπτέμβρη χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά...

Στις 14 Οκτώβρη η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις και ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ

 
Στις 14 Οκτώβρη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, για να υπογράψει τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA) και για να εγκαινιάσει τον γ' γύρο του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), βαθαίνοντας παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη-Λευτεριά στους Παλαιστίνιους Πολιτικούς Κρατούμενους


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την κλιμάκωση της Ισραηλινής βαρβαρότητας, που αυτή τη φορά στοχεύει τους σχεδόν 5000 παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Περίπου 1400 Παλαιστίνιοι Πολιτικοί κρατούμενοι που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέα απεργία πείνας για να καταγγείλουν τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης τους, που το τελευταίο διάστημα έχουν «εμπλουτιστεί» με βασανιστήρια.

Μια συγκινητική προσφορά στο Αρχείο του ΚΚΕ


Σημαντικά υλικά και ντοκουμέντα από την Ιστορία του Κόμματός μας, από την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος, συνεχίζουν να προσφέρονται στο Αρχείο του ΚΚΕ από συντρόφους και συναγωνιστές, με στόχο τον διαρκή εμπλουτισμό του.

Να επιστρέψουν για δουλειά οι 11 εργαζόμενοι του «Market In»


Τώρα να επιστρέψουν για δουλειά οι 11 εργαζόμενοι του «Market In» απαιτεί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων.

Οι εργαζόμενοι του «Market In» του καταστήματος της Χαριλάου Τρικούπη, στα Γιάννενα, παρουσιάστηκαν στο κατάστημα ζητώντας από τη διεύθυνση να αναλάβουν εργασία όπως όρισε και η απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, η οποία ταυτόχρονα επιδίκασε την καταβολή των δεδουλευμένων και των  ασφαλιστικών εισφορών τους.

Κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα χαφιές!


Σε μία ακόμα απαράδεκτη, ρατσιστική, ανατριχιαστική ενέργεια προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος αναδημοσίευσε λίστα με τα ονοματεπώνυμα μαθητών νηπιαγωγείου, μαζί με εκείνο της δασκάλας τους, που φοιτούν σε σχολική μονάδα της Αθήνας. Η εν λόγω λίστα διακινούνταν από νωρίς χθες το απόγευμα από διάφορους ακροδεξιούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει ότι στο συγκεκριμένο τμήμα φοιτούν πολλά παιδιά μεταναστών και προσφύγων και όχι "ελληνόπουλα".

Μια μέρα σαν τη σημερινή


16/09/1687

Κατά το βομβαρδισμό της Ακρόπολης (στην οποία είχαν ταμπουρωθεί οι Οθωμανοί) από τις Ενετικές δυνάμεις του Μοροζίνι, καταστρέφεται σημαντικό τμήμα του Παρθενώνα.

16/09/1736

Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.