Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Νέα έκδοση για την καπιταλιστική οικονομική κρίση


Σε έκδοση για την καπιταλιστική οικονομική κρίση προχώρησε η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Η έκδοση περιλαμβάνει εικονογραφημένη παραγωγή της ΟΠ σε πέντε ενότητες, ενώ συνοδεύεται από δεκάδες κείμενα ενισχυτικά στο περιεχόμενο κάθε ενότητας, από τον «Ριζοσπάστη», τον «Οδηγητή», την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», τους Κ. Μαρξ, Φ. Ένγκελς και Β.Ι. Λένιν.

ΟΧΙ άλλο «κρυφτούλι» κυβέρνησης και διοίκησης δήμου


Ραγδαία είναι η αύξηση των σχολείων του Δήμου μας στα οποία παρουσιάζονται κρούσματα Covid-19, το τελευταίο διάστημα.

Ως τώρα σε 13 σχολεία του Δήμου μας έχουν εμφανιστεί κρούσματα του ιού με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα της Νεάπολης.

Στη δίνη των ανταγωνισμών, στον «αέρα» οι εργαζόμενοι


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
 
Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα «πάρε - δώσε» και οι ανταγωνισμοί μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα βάλει στο χέρι και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, μετά από αυτά της Ελευσίνας, με τους περίπου 1.200 εργαζόμενους να βρίσκονται στον «αέρα» και τον λαό, που καλείται κάθε τόσο να χρυσοπληρώνει για τους «σωτήρες» επενδυτές, να αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους, αφού οι «στρατηγικές» αυτές υποδομές μπαίνουν στο στόχαστρο σκληρών ανταγωνισμών επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

O αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός


O αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός

Μέτρα εδώ και τώρα για την υγεία του λαού. 

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των λίγων.

«Το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό»


Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Σήμερα αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι επικίνδυνος, αν δεν έχει στο επίκεντρό του τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό.

Παρέμβαση - εξόρμηση στο Σύνταγμα


Παρέμβαση - εξόρμηση στο Σύνταγμα, ενημερώνοντας για την επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει και καλώντας το λαό να δώσει απεργιακή απάντηση, πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου αντιπροσωπείες Σωματείων και Ομοσπονδιών.

Τα τρία γράμματα του Νίκου Ζαχαριάδη

 
 
 
1. Συνθήκες δράσης του ΚΚΕ

Οι διώξεις και οι βασανισμοί που γνώρισαν τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ στα χρόνια 1936-1940 ήταν πρωτοφανή στη μέχρι τότε διαδρομή του Κόμματός μας. Σύμφωνα με μελετητές της περιόδου: «Σε 45.000 υπολογίζονται οι κομμουνιστές, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, που πιάστηκαν και σε 2.000 περίπου οι μόνιμοι κρατούμενοι και εξόριστοι -- 630 στην Ακροναυπλία, 220 στην Ανάφη, 230 στον Αϊ-Στράτη, 170 στην Αίγινα και την Κέρκυρα, 130 στη Φολέγανδρο, 500 στην Τρίπολη και σε άλλες φυλακές, 17 στο Ασβεστοχώρι, 50 στην Ιο, 50 στην Αμοργό και την Πύλο, διάφορες μικροομάδες στα σανατόρια της Αθήνας, της Πάτρας, της Κατερίνης κλπ.».1

Οι εργαζόμενοι δεν αιφνιδιάζονται! Οργανώνουν την αντεπίθεσή τους


«Θέλετε μέτρα προστασίας από την πανδημία; Πάρτε ένα πακέτο με "ανατροπές του αιώνα" στα Εργασιακά...»: Το παραπάνω μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο - έκτρωμα που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη, προκαλώντας ανησυχία στους εργαζόμενους με τα μέτρα που προβλέπει για το ωράριο, το μισθό και το δικαίωμα της απεργίας.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα κόβονται και ράβονται στα μέτρα που θέλει η κυβέρνηση


Την άμεση ανάγκη ο λαός να διεκδικήσει την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας επεσήμανε ο Γιώργος Μητσιάκος, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής - Νεογνολογίας, τμ. Ιατρικής ΑΠΘ, αναπληρωτής Καθηγητής, Β' Νεογνολογική Κλινική Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»  μιλώντας στον «90,4 Αριστερά στα FM».

Κράτα, Μεμέτ, σύντροφέ μου

Εδώ είμαι, Μεμέτ, αδελφέ μου. Χαράματα με φώναξες, μόλις ένιωσες τη γη να τρέμει. Από το γείτονα ζητάει βοήθεια ο άνθρωπος την ώρα του κακού. Σ’ άκουσα, σαν σε όνειρο, μέσα στον ύπνο μου. Πετάχτηκα. Ο γείτονάς μου κινδυνεύει. Πάγωσα, σαν σε είδα θαμμένο στα ερείπια να παλεύεις για να σωθείς. Θα σε βοηθήσω. Η θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσά μας, μας ενώνει, δε μας χωρίζει. Τίποτα δε μας χωρίζει. Το ξέρεις, όπως κι εγώ.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 31 Οκτώβρη - 1 Νοέμβρη:

Η απεργία των Χαλυβουργιών


Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο απαντούν, 31/10/20011 ,  στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών και απολύσεις με την κήρυξη απεργίας διαρκείας. Εναντίον τους επιστρατεύτηκε κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή της η εργοδοσία, η απειλή της πείνας και της ανεργίας, τα αστικά ΜΜΕ που χυδαία συκοφαντούσαν τον αγώνα τους και βεβαίως η κρατική καταστολή, τα ΜΑΤ.

Ανοιχτό Γράμμα προς τον ελληνικό λαό


Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης απευθύνει, 31/10/1940, από τα κρατητήρια της Ασφάλειας το περίφημο Ανοιχτό Γράμμα του καλώντας τον ελληνικό λαό σε αντίσταση κατά του φασίστα εισβολέα:

Αρχίζει η «Δίκη των Εξ»


Αρχίζει, 31/10/1922, η «Δίκη των Εξ», με την οποία η «φιλελεύθερη» παράταξη έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα 6 επιφανή στελέχη της «δεξιάς» (τους Δ. Γούναρη, Γ. Χατζηανέστη, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Ν. Θεοτόκη, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Στράτο), φορτώνοντας σ' αυτούς την ευθύνη της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, αν και για την τραγωδία του λαού η βενιζελική παράταξη ήταν εξίσου υπεύθυνη με τη μοναρχική.