Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Χαράλαμπος Βασιλειάδης ή “Τσάντας”


Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, γνωστός ως “Τσάντας”, έφυγε από την ζωή στις 16/5/1970, στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Γεννήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - στο Τσανάκ Καλέ το 1902 και ήρθε στην Ελλάδα με τα πρώτα προσφυγικά κύματα. Μορφωμένος και γλωσσομαθής, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κώστα Βίρβου μιλούσε τέσσερις γλώσσες, ο Βασιλειάδης εργάστηκε για ένα διάστημα στο υπουργείο Ναυτικών, το οποίο άφησε μόλις τον κέρδισε η Στιχουργική, για χάρη της οποίας εγκατέλειψε και κάθε άλλη επαγγελματική απασχόληση.

«Την Πέμπτη 21 Μάη γεμίζουμε τις γειτονιές με μουσική για να μπορούμε να ζούμε από την Τέχνη μας»

«Την Πέμπτη 21 Μάη γεμίζουμε τις γειτονιές με μουσική, διεκδικούμε να μπορούμε να ζήσουμε από την Τέχνη μας». Με αυτές τις φράσεις, ανάμεσα σε άλλα,  ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) καλεί στη νέα κινητοποίηση που διοργανώνεται στις γειτονιές της Αθήνας εκείνη την ημέρα με αίτημα να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες.

Η κινητοποίηση γίνεται σε συνέχεια μιας σειράς επιτυχημένων παρεμβάσεων για το σοβαρό αυτό πρόβλημα αφού η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών δεν έχει δει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την επιβίωσή τους.

Συνωμοσιολόγοι, σκοταδιστές και… χρυσαυγίτες

Συγκεντρώσεις που ξεπερνούσαν σε γραφικότητα τα σοκάκια της Πλάκας πραγματοποίησαν χθες, Παρασκευή, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, παραθρησκευτικές και εθνικιστικές οργανώσεις, ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» της συνωμοσιολογίας σε νέα ύψη.

Κραδαίνοντας ελληνικές σημαίες, σταυρούς και πλακάτ με πλούσια θεματολογία, οι

«Περί σωτηρίας και σωτήρων»

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μία έντονη προσπάθεια από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο να καρπωθεί η κυβέρνηση τον επιτυχή περιορισμό της διασποράς του ιού στη χώρα μας, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, έχοντας ως κυριότερο επιχείρημα τον χαμηλό σχετικά αριθμό θανάτων (δεν είναι όμως και λίγοι οι πάνω από 150 νεκροί) και κάνοντας τη σύγκριση με την τραγωδία που συνεχίζει να εξελίσσεται

Η «κασέτα»... από την ανάποδη

Την «κασέτα»... από την ανάποδη, αλλά πάντα στον ίδιο «σκοπό», αυτό του κεφαλαίου και των συμφερόντων του, παίζουν τις μέρες αυτές κυβέρνηση και αστικά επιτελεία για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους για τα μέτρα άρσης των περιορισμών για την πανδημία.
«Τσιμπολογώντας» από τα επιστημονικά δεδομένα «τα καλά και συμφέροντα», την ώρα που εξακολουθούν να «κουνάνε το δάχτυλο» στο λαό που τον «καθιστούν

Στις 30.000 οι ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού

Στις 30.000 ελλείψεις που υπάρχουν σε υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη χώρα, και τώρα εν μέσω πανδημίας, αλλά και το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μιλώντας την Πέμπτη 14 Μάη στο «Κontra».

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από το 2012 υπάρχουν 750-800 κενές θέσεις όλων των ειδικοτήτων, ενώ τώρα με την πανδημία νέες πτέρυγες που δεν είχαν λειτουργήσει μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και αυτό απαιτεί πολλαπλάσιο προσωπικό.

«Δίχτυ ασφαλείας» στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στους λαούς

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης, κυβερνητικά στελέχη και όλα τα αστικά επιτελεία επιχειρούν να παρουσιάσουν ως «μάννα εξ ουρανού» για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τα λαϊκά στρώματα τα διάφορα «πακέτα και προγράμματα στήριξης», εγχώριας και ευρωενωσιακής κοπής, με τα οποία τάχα «όλοι μαζί» θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης.

Με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας οργανώνουμε την αντεπίθεση!

Οσο περνούν οι μέρες και κάνοντας «ταμείο» από τη διαχείριση της πανδημίας τόσο η κυβέρνηση κοκορεύεται ότι έχει την εμπιστοσύνη του λαού, έχει αποκαταστήσει την πίστη του λαού στο κράτος και τους μηχανισμούς του. Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι αντικειμενικά έχει συσσωρευτεί πολύ υλικό για το ακριβώς αντίθετο. Κάθε νέα επίσημη τοποθέτηση, κάθε μέτρο που ανακοινώνεται από τα κυβερνητικά επιτελεία προσθέτει και περισσότερους λόγους ανησυχίας στους

Όχι σιδερένια σκιάχτρα στ΄ Άγραφα!

Φλέγον θέμα παιδιά μου και επίκαιρο οι ανεμογεννήτριες. Τώρα με την Πανδημία κι ενώ είχανε κλεισμένο τον κόσμο στα σπίτια, άρπαξαν την ευκαιρία οι πονηροί κυβερνήτες για να περάσουν στα μουλωχτά και στο άψε-σβήσε το νόμο που δίνει το πράσινο φως για την "πράσινη ανάπτυξη".

Για τις δηλώσεις Σκέρτσου για την υπόθεση Τοπαλούδη


Είναι απαράδεκτη και προκλητική η παρέμβαση στη δίκη της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη του μέλους της κυβέρνησης Άκη Σκέρτσου, ο οποίος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επιτέθηκε στην εισαγγελέα της έδρας.

Η κυβέρνηση παραμένει βαθιά εκτεθειμένη, παρά την προσπάθεια αναδίπλωσής της, μετά τη

«Εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης… »

Σε νέες δημόσιες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού για όσους κοινωνήσουν, αναφέροντας μάλιστα ότι… «εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης, είναι η έννοια του μυστηρίου, η οποία είναι πάνω από την επιστήμη» (!) προχώρησε χτες η λοιμωξιολόγος και μέλος της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 16 - 17 Μάη:
  • Ο λογαριασμός επιστρέφεται! Δεν θα τον πληρώσουμε ξανά... Οργάνωση - αγώνας - αντεπίθεση για να πληρώσει το κεφάλαιο. Καμία θυσία στο βωμό της «επανεκκίνησης» από την πανδημία και την κρίση
  • Δημόσιο σύστημα υγείας: Επιστροφή στην ...«επόμενη μέρα»
  • Μέτρα για τον τουρισμό: Θυσία στους ομίλους τα εργασιακά δικαιώματα και η δημόσια υγεία
  • Ένωση δικαστών και εισαγγελέων: Απροκάλυπτες μεθοδεύσεις για τη χειραγώγηση της

Υπόθεση Πολκ


Στις 16 Μάη του 1948, ανακαλύφθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του Τζορτζ Πολκ, γνωστού Αμερικανού δημοσιογράφου, ανταποκριτή για την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή του ραδιοφωνικού δικτύου της Νέας Υόρκης, CBS. Το πτώμα βρήκε ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος, καθώς έκανε μια συνηθισμένη διαδρομή με τη βάρκα του. Πολύ γρήγορα, πιστοποιήθηκε ότι επρόκειτο περί δολοφονίας και το γεγονός αυτό έδωσε αμέσως άλλες διαστάσεις στην όλη υπόθεση.

Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου


Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους, 16/5/1944, από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η στάση των δεσμωτών του κολαστηρίου του στρατόπεδου Χαϊδαρίου, είναι μια ακόμη ψηφίδα στην ηρωική πάλη του ελληνικού λαού, κατά τη μεγάλη δεκαετία 1940 - 1950. Είναι ένα ακόμη λαμπρό δείγμα της δύναμης του λαού, που, κάτω απ' τις πλέον δύσκολες και αντίξοες

Η δίκη για τη διάλυση του ταξικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και του σωματείου «Πρόοδος»


Μέσα σε ατμόσφαιρα αστυνομικής τρομοκρατίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη η δίκη, 16/5/1930, για τη διάλυση του ταξικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και του καπνεργατικού σωματείου «Πρόοδος», διότι δήθεν «παρεξέκλιναν τους σκοπού τους» (Ιδιώνυμο).

Το δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου και του σωματείου «Πρόοδος», ενώ η αίτηση του Εισαγγελέα να διαλυθεί και η ΚΟΕ απορρίφθηκε.