Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Όταν είσαι δημοκρατική κοινωνία με καταβολές!!!

Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθή ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχεν άλλοτε αναπτύξει από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός… 

Υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία


1. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτή την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης, που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ρεκόρ καταγράφει η ηλεκτρική ενέργεια στο ελληνικό χρηματιστήριο


Νέο ρεκόρ καταγράφει σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των αυξήσεων - ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου, επιβεβαιώνοντας πως οι λαοί είναι αυτοί που πληρώνουν το κόστος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων.

Οι φασίστες στην Ουκρανία και οι πάτρονές τους

Τα σύμβολα του «τάγματος Αζόφ» «μιλάνε» από μόνα τους. Η σημαία του ΝΑΤΟ και των ναζί, μαζί
 
Ως μύθο που δημιούργησε η ρώσικη πολεμική προπαγάνδα παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία την ύπαρξη φασιστικών νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία, που δρουν ως τμήμα του στρατού. Προσπαθώντας να εμφανίσουν την απαράδεκτη ρωσική εισβολή ξεκομμένη από τον σφοδρό ανταγωνισμό με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχει κάνει τον ουκρανικό λαό «σάκο του μποξ», προσπαθούν να κρύψουν - όπως και το 2014 - ότι η αστική τάξη στην Ουκρανία και παντού, δεν διστάζει να στηρίζει νοσταλγούς του Χίτλερ προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα και να υπηρετήσει τους ανταγωνισμούς της, πάντα σε βάρος των λαών.

Η ιστορία έκδοσης ενός φύλλου του «Ριζοσπάστη» Μέρος 1ο

Η Κατίνα Τέντα - Λατίφη

Δημοσιεύουμε σε δύο μέρη κείμενο που μας έστειλε η Κατίνα Τέντα - Λατίφη, συγγραφέας, αντιστασιακή, μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπου εξιστορεί γλαφυρά την «ιστορία» έκδοσης ενός φύλλου του «Ριζοσπάστη» στις συνθήκες παρανομίας τη δεκαετία του 1950.

Τα «δημοκρατικά» κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


 «Στη μάχη μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού, τα δημοκρατικά κράτη ορθώνονται στο ύψος των απαιτήσεων της στιγμής, και ο κόσμος τίθεται ξεκάθαρα με την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας».

Πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ελλάδα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού


Πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ελλάδα ιπτάμενα τάνκερ, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, μετάδωσε το βράδυ της Δευτέρας το κανάλι «OPEN». 

Ανακοίνωση για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Εργαζόμενης Γυναίκας


Η Παγκόσμια Ημέρα Εργαζόμενης Γυναίκας τιμάται στις 8 Μαρτίου, την ημέρα όλων εκείνων των γυναικών που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στην κακοποίηση και την καταπίεση που αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα εφαρμόζει ενάντια στις γυναίκες της εργατικής τάξης.

Σε καιρό πολέμου η σοσιαλδημοκρατία στην ιστορική βρωμοδουλειά της...


«
Αν σηκώνατε το τηλέφωνο να επικοινωνήσετε με τους αρχηγούς των κομμάτων, ενδεχομένως να σας έλεγα την άποψή μου, όχι τώρα, κατόπιν εορτής, όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Θα σας έλεγα ότι θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, θα ήταν προτιμότερο να στείλουμε, όπως έκανε η Ισπανία, όπως έκανε η Ιταλία, μη θανατηφόρο εξοπλισμό».

Στην Κούβα η 22η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων


Στην Αβάνα της Κούβας, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης η 22η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) στο διάστημα από 27 έως και 29 Οκτώβρη 2022.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


08/03/1857

Οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ' τους μισθούς των ανδρών. Εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων.