Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος


 Με την ολοκλήρωση της προθεσμίας των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα δημοσιεύματα και φοιτητές κάνουν λόγο για προβλήματα και δυσλειτουργίες στη διαδικασία των αιτήσεων.

Από την μια πλευρά είναι χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους που έρχονται αντιμέτωποι με σειρά από εισοδηματικά αλλά και δήθεν "ακαδημαϊκά" κριτήρια - κόφτες για να παραμένει χαμηλός ο αριθμός των δικαιούχων. Θα περίμενε κανείς πως με την εκρηκτική κατάσταση στην εύρεση φοιτητικής στέγης και με αύξηση των ενοικίων, οι δικαιούχοι θα διευρυνόντουσαν, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Δυστυχώς φοιτητές βλέπουν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται λόγω των παραπάνω άδικων κριτηρίων.

Βασικές πληροφορίες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές


 Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτώβρη 2023. Οπου χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές (β' γύρος), αυτές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Οκτώβρη 2023.

Δικαίωμα ψήφου

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31-12-2006.

Τα κουβαδάκια τους και σ' άλλη παραλία...

 
Μόνο τον τελευταίο χρόνο να διατρέξει κανείς

θα γεμίσει ολόκληρο τόμο με τις κόντρες

ανάμεσα σε επιχειρηματίες - μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου

όπου συμμετέχουν με κάθε τρόπο και οι οπαδικοί στρατοί.

Η «Λευκή Βίβλος» θεμέλιο των σαρωτικών ανατροπών


 Οι αντεργατικές ράγες που οδήγησαν στη σημερινή ζούγκλα

 Ενα από πιο κομβικά κείμενα της ΕΕ για την «ευελιξία» στην εργασία συντάχθηκε πριν από 28 χρόνια και εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις 10 - 11 Δεκέμβρη 1993. Το κείμενο έχει τίτλο «Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση. Οι προκλήσεις και η αντιμετώπισή τους για τη μετάβαση στον 21ο αιώνα. Λευκή Βίβλος» ή αλλιώς «Λευκή Βίβλος για την Απασχόληση».

Ομάδα δυνατή! Οχι άλλοθι ναζί


Κανένα έθνος, καμιά πατρίδα, καμιά ομάδα, όσο κι αν πονέσει, δεν θα φτάσει ποτέ την οδύνη της μάνας, του γονιού που χάνει το παιδί του μες στο παράλογο, το κτηνώδες και αναίτιο. Αυτό το πένθος το προσωπικό δεν το φτάνει και δεν το απαλύνει ούτε η συλλογική ενοχή, ούτε οι πρόσκαιρες μαζικές τύψεις. Γιατί το έδαφος της κερκίδας με τα ζιζάνια του πάθους, της συσσωρευμένης αγωνίας, της διογκούμενης μάζας τεστοστερόνης που παραδίνεται σε ρυθμούς σχεδόν αμόκ, είτε επί νίκης είτε επί ήττας, μετά ή άνευ ουσιών και αλκοόλ, η ομάδα που παίζει στο γήπεδο είναι το άλλοθι της αγέλης που τη στηρίζει. Κι όταν το κτήνος μέσα μας απελευθερωθεί και φύγει κι απ' το μυαλό κι απ' τα κάγκελα και ξεχυθεί στους δρόμους, τότε η αγέλη συγκροτείται εύκολα σε τάγμα εφόδου.

Όταν φακελώνονταν ακόμη και η .... Γκόλφω !


Για κάποια πολύ σοβαρά πράγματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά έχουν να κάνουν με το μέγιστο αγαθό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας,  δεν πρέπει να ξεχνάμε, ακόμη και αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε λόγω κορωνοϊού. Και καθώς πλησιάζει σε λίγο  η 53η επέτειος από την επιβολή της δικτατορίας της χούντας, είπαμε να ανασύρουμε ένα επίσημο έγγραφο που δείχνει ότι ακόμη και τρία χρόνια μετά την μεταπολίτευση, επί κυβερνήσεων της Ν.Δ., συνεχίζονταν οι παρακολουθήσεις της δραστηριότητας αριστερών αλλά και ευρύτερα δημοκρατικών πολιτιστικών και φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων.

Ο Χάρι Τρούμαν έδωσε τη διαταγή να καταληφθεί το λιμάνι του Ντάλνι προτού αποβιβαστούν εκεί οι Σοβιετικοί αλεξιπτωτιστές.


Στις 13 Αυγούστου 1945, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν έδωσε τη διαταγή να καταληφθεί το λιμάνι του Ντάλνι προτού αποβιβαστούν εκεί οι Σοβιετικοί αλεξιπτωτιστές. Οι Αμερικανοί επρόκειτο να το κάνουν αυτό με πλοία. Η σοβιετική διοίκηση αποφάσισε να προηγηθεί των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ τα Αμερικανικά πλοία έπλεαν προς τη χερσόνησο Liaodong,οι Σοβιετικοί θα προσγείωναν στρατεύματα με υδροπλάνα.

Κράτος εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του, σε όλες τις εκφάνσεις του


Ο
πως μετά από κάθε τραγωδία, έτσι και τώρα, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, αρχίζει ξανά από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τα επιτελεία του κεφαλαίου μια «βολική» συζήτηση: Για το ποιοι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού έκαναν ή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, για την «ανικανότητα» ή μη της κυβέρνησης, για την «ανάγκη βαθιών αλλαγών», για το ότι «χρειάζονται ξήλωμα και ξαναστήσιμο ζωτικοί πυλώνες του κράτους», για να γίνουμε, όπως λένε, «μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Οι Οδηγίες για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας


 Πώς προκύπτουν τα 65ωρα ή τα 78ωρα εβδομαδιαίας εργασίας, τα οποία προβάλλουν ως «ασφαλιστική δικλίδα» (!) κυβέρνηση και ΓΣΕΕ

Με βάση τη διαρκώς επικαιροποιούμενη στρατηγική της ΕΕ διαμορφώνονται και προωθούνται κοινοτικές Οδηγίες όπως η περιβόητη Οδηγία 2003/88 για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, που στόχο έχει τη μετατροπή του χρόνου εργασίας σε «λάστιχο», καθώς θα αυξομειώνεται καταπώς ορίζουν οι ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής και παράλληλα θα επεκτείνεται ο απλήρωτος χρόνος εργασίας.

«Ντόμινο» πραξικοπημάτων σε φόντο γεωπολιτικής διαπάλης


 ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

 Τον τελευταίο τουλάχιστον μισό αιώνα, η ανεξαρτητοποίηση πρώην γαλλικών αποικιών στη Δυτική Αφρική δεν διατάραξε ούτε στο ελάχιστο τα ισχυρά συμφέροντα γαλλικών μονοπωλίων που συνέχισαν να απομυζούν τον πλούτο σε βάρος λαών της περιοχής. Το ίδιο συνέβη και με τα συμφέροντα άλλων δυτικών δυνάμεων (Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Πορτογαλία κ.ά.).

Τον Κ. Μητσοτάκη ευχαριστεί ο Ζελένσκι για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο


Τις ευχαριστίες του Β. Ζελένσκι εισέπραξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που εμπλέκει όλο και βαθύτερα την Ελλάδα στον ιμπεριαλιστικό πολεμο μεταξύ ΝΑΤο και Ρωσία στην Ουκρανία. 

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για την ένταξη στη Διακήρυξη Υποστήριξης της G7, την 14η χώρα που υποστηρίζει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προσωπική του δέσμευση στην ελληνο-ουκρανική εταιρική σχέση. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί στην ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο X πρώην Twitter.

Έξωση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με απόφαση της Λ. Μενδώνη


Σε έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη

Συγκεκριμένα , η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του κτιρίου που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην οδό Ερμού στην Αθήνα. Το κτίριο είχε παραχωρηθεί το 1982 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η απόφαση της υπουργού δημοσιεύτηκε στη διαύγεια

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 13/08/1521

Η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αζτέκων Τενοτσιτλάν, στο σημερινό Νότιο Μεξικό, πέφτει στα χέρια των Ισπανών Κονκισταδόρες του Φερνάντο Κορτέζ.