Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Βαλεντίνα Τερέσκοβα - Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης: «Η αποστολή στο διάστημα είναι μαγεία»


60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Δεν ήταν πιλότος. Δούλευε ως εργάτρια σε υφαντουργείο. Μόνο στο αλεξίπτωτο εκπαιδεύτηκε, σε μια τοπική αερολέσχη. Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα γεννήθηκε το 1937 σ’ ένα χωριό της Ρωσίας, το Μασλενίκοβο. Τον Ιούνιο του 1963, στα 26 της χρόνια, με το κωδικό όνομα «ΓΛΑΡΟΣ» και το διαστημόπλοιο «ΒΟΣΤΟΚ 6» κατέκτησε το διάστημα. Έγινε σύμβολο στον κόσμο των γυναικών. Βραβεύτηκε 2 φορές με το βραβείο Λένιν και ανακηρύχτηκε ηρωίδα στη Σοβιετική Ένωση. Συμπληρώθηκαν, άλλωστε, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση στο διάστημα με τον επίσης Ρώσο κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Η πρώτη μέρα...


Με αφορμή τη νέα πολύνεκρη τραγωδία, με θύματα ξεριζωμένους, στα ανοιχτά της Πύλου λάβαμε από την Ελένη Ζαφειρίου το παρακάτω ποίημα και το δημοσιεύουμε:

Η πρώτη μέρα

Κόμματα μιας χρήσης...


Η αστική τάξη φροντίζει να έχει τουλάχιστον δύο κόμματα που θα εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία.

Είναι ο γνωστός μας δικομματισμός, ο οποίος στην μεταχουντική Ελλάδα εξυπηρετήθηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Όταν ο λαός διαμαρτυρόταν για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τότε τον στρέφουν υπέρ του δεύτερου κόμματος και έτσι διαιωνίζεται η εξουσία τους.

Γιατί ψήφο στο ΚΚΕ στις 25 Ιούνη


Το ελπιδοφόρο βήμα που έγινε στις 21 Μάη με την ενίσχυση του ΚΚΕ, το μήνυμα που έκανε χιλιάδες να χαμογελάσουν, να αναθαρρήσουν, ακόμα κι αν δεν ψήφισαν το ΚΚΕ, πρέπει τώρα να συνεχιστεί και να γίνει άλμα. Να είναι το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό και μαζί ακόμα πιο δυνατός ο λαός. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη γνήσιας εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, η μόνη σταθερά μετά και τις εκλογές στις 25 Ιούνη, ο μοναδικός πραγματικός αντίπαλος στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, που θα συνεχίσουν να είναι αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση.

«Κλαις κι αναστενάζεις, λευτεριά φωνάζεις μα η ελπίδα μαύρο, άπιαστο πουλί»


Δεν υπήρχε ειδησεογραφικό μέσο που να μην μετέδωσε το φρικτό έγκλημα που συντελέστηκε ανοιχτά της Πύλου. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια που έχουν συμβεί στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες και μαρτυρίες, στο «σαπιοκάραβο» της ελπίδας επέβαιναν περίπου 550 με 750 άτομα εκ των οποίων, γυναίκες και παιδιά, στοιβαγμένοι στα αμπάρια του πλοίου. Άνθρωποι, ξεριζωμένοι και κατατρεγμένοι, με όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τα παιδιά τους, εν έτει 2023 να δολοφονούνται από τις εγκληματικές και απάνθρωπες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που νοιάζεται μόνο για τα κέρδη.

Ενας ακόμα κρίκος


Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της βαρβαρότητας για τους εργαζόμενους και τους λαούς προστέθηκε ανοιχτά της Πύλου, όπου εξελίσσεται ένα από τα πιο θανατηφόρα εγκλήματα στο Προσφυγικό.

Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, στη Λαμπεντούζα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, ξεριζωμένοι και κυνηγημένοι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Μον Ντιέ!!! «Κομμουνισταί» σε συναυλία συμφωνικής!!!


Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου (Σ. Τ.), ψάχνοντας - καθώς φαίνεται - μια ευκαιρία να ξεσπαθώσει κατά του ΚΚΕ, την ανακάλυψε τελικά στην παρουσία στελεχών του Κόμματος στην πρώτη πανελλήνια εκτέλεση της 3ης Συμφωνίας (της Πρωτομαγιάς) του Ντ. Σοστακόβιτς, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μάη στο Θέατρο «Ολύμπια».

Σε άρθρο της στα «Νέα Σαββατοκύριακο 10-11/6/2023», η Σ. Τ. «αποκαλύπτει» ότι οι «ΚΚΕδες» πήγαν να ακούσουν Σοστακόβιτς, διότι είναι «ρωσόφιλοι» και μάλιστα από την εποχή ...των Ορλώφ, δηλαδή τουλάχιστον από το 1770 (!!!) και διότι έχουν «άγνοια της Ιστορίας και την παραχαράσσουν».

Η εξέγερση κατά του απαρτχάιντ στο Σοβέτο


 Τον Ιούνη του 1976 η κυβέρνηση του απαρτχάιντ, του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής, εκδίδει διαταγή, με την οποία στα γυμνάσια των μαύρων θα διδάσκεται υποχρεωτικά η γλώσσα των αφρικάνερς (των αποίκων από την Ολλανδία). Η διαταγή προκαλεί την αντίδραση των μαύρων μαθητών, που ζητούν να διδάσκονται μόνο στα αγγλικά, καθώς πιστεύουν ότι έτσι εξασφαλίζουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση.

Πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πολύνεκρη τραγωδία;


Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε για την πολύνεκρη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου με θύματα δεκάδες πρόσφυγες - μετανάστες, με ανυπολόγιστο αριθμό αγνοουμένων. Ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις βαριές ευθύνες της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο, με χιλιάδες νεκρούς.

Μήνα με τον μήνα οι ανατιμήσεις ροκανίζουν κι άλλο το λαϊκό εισόδημα


Από 1η Οκτωβρίου επανέρχεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος

 Μήνα με τον μήνα ο εφιάλτης της ακρίβειας γίνεται όλο και μεγαλύτερος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να δαπανούν για φαγητό και στέγαση το 60% του εισοδήματός τους, την ίδια στιγμή που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα που ήταν πριν από 10 και 15 χρόνια. Και, βέβαια, δεν υπάρχει καμία προοπτική αύξησής του, μιας και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, το κοινό πρόγραμμα δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης, το οποίο έχει κατατεθεί στην Κομισιόν, ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει.

«Μίνιμουμ» 2% του ΑΕΠ για πολεμικές δαπάνες ζητά από τα κράτη-μέλη ο Στόλτενμπεργκ


Την εκτόξευση των πολεμικών δαπανών του ΝΑΤΟ προανήγγειλε ουσιαστικά ο γγ της λυκοσυμμαχίας, καθώς η αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και ειδικότερα με τη Ρωσία και την Κίνα, εντείνεται, φέρνοντας πιο κοντά την προοπτική μιας γενικευμένης σύγκρουσης.

Προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεγκ είπε πως ένα κομμάτι της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας έχει να κάνει με το ζήτημα της ενίσχυσης της δέσμευσης «να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα». Σε αυτό το πλαίσιο ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα δεν είναι η οροφή, αλλά το μικρότερο ποσοστό που πρέπει να φτάσουμε».

Να «δέσουν» την ψήφο τους με το ΚΚΕ

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι «ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ» στην επόμενη Βουλή, σύμφωνα με τον αρχηγό του, που ζητάει ψήφο απ' όσους δεν θέλουν μια «ανεξέλεγκτη δεξιά». Θα μπορούσε να είναι και ...ανέκδοτο, αν το διακύβευμα της επόμενης μέρας, με δεδομένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, δεν ήταν τόσο σοβαρό για τον λαό.

Πολύ μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην "κανονικότητα" των νεκρών στις θάλασσες


Με συνθήματα και πανό ενάντια στην πολιτική που πνίγει τους ξεριζωμένους, ενάντια στην "κανονικότητα" των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου, εργατικά σωματεία, φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές έστειλαν ηχηρό μήνυμα από την πόλη της Θεσσαλονίκης με την πολύ μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 16/06/1313

Γεννήθηκε ο Ιταλός συγγραφέας και ποιητής, Βοκκάκιος («Δεκαήμερο»

16/06/1723

Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.