Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Οι εορταστικές βιβλιοπροτάσεις της «Σύγχρονης Εποχής»


Λογοτεχνικό ή ιστορικό, πολιτικό ή επιστημονικό, το βιβλίο αποτελεί μία καλή συντροφιά αλλά και το πλέον ενδεδειγμένο δώρο για φίλους και γνωστούς ενόψει των εορτών. Κι όταν μιλάμε για καλό βιβλίο, το πρώτο που μας έρχεται στο νου είναι η «Σύγχρονη Εποχή».

Για “τους κομμουνιστές που κάνουν καριέρα”


Ο πολιτικός αγώνας εκλαμβάνεται και κατανοείται μόνο ως καριέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη. Ακριβώς 80 χρόνια πριν, ξεκινούσε η “καριέρα” των κομμουνιστών στο βουνό, με ένα από τα μεγαλύτερα αντάρτικα της Ευρώπης και έναν λαό που ακούμπησε σε αυτό το υπέροχο, μοναδικό κίνημα. 

Αλληλεγγύη στις προσφυγικές δομές


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17 Δεκέμβρη 2020

Έκφραση αλληλεγγύης των σωματείων προς τις προσφυγικές δομές

Η κατάσταση στα κέντρα «φιλοξενίας» προσφύγων είναι δραματική. Έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας, καθώς πέρα από τις σοβαρότατες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό, κρίσιμη είναι πλέον η έλλειψη σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Εκφράζουν την ανησυχία τους για τα παζάρια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου


Υπηρετούμε στο επιτηρητικό φυλάκιο της ακριτικής νήσου Ρω. Φυλάμε τα σύνορα της πατρίδας μας. Καταδικάζουμε την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά η οποία στην ουσία δίνει "αέρα" στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

Ανήλικη εργασία για 15χρονα παιδιά


Δεν είναι μόνο η ιστορία με τις μάσκες-αερόστατα, που ακόμα βρίσκονται στον δρόμο για τα κλειστά σχολεία, και που μάλλον με click away θα έρθουν κι αυτές. Δεν είναι μόνο τα διάφορα κωμικοτραγικά που συνέβησαν, με τα συστήματα που έπεφταν και τα δίκτυα που έχουν κρασάρει και που τώρα δίνετε με τυμπανοκρουσίες τάμπλετ, έστω περιορισμένα και με σημαντικούς κόφτες, κάτι που σωστά ερμηνεύτηκε -από γονείς, από μαθητές, από τους δασκάλους τους- ότι επί της ουσίας παραδέχεστε, έστω και καθυστερημένα, ότι υπήρχε τελικά πρόβλημα.

«Σίγησε»... η Σεζάρια Εβόρα


«Στη χώρα μου»,
μάς είχε εκμυστηρευτεί πριν κάποια χρόνια, «υπάρχουν πολλοί ξυπόλυτοι άνθρωποι. Αλλοι επειδή δεν τους αρέσει να φορούν παπούτσια και άλλοι επειδή δεν έχουν τα χρήματα για ν' αγοράσουν».

Η Σεζάρια Εβόρα, η «ξυπόλυτη ντίβα» από το Πράσινο Ακρωτήριο, που πέθανε, 17/12/2011, σε ηλικία 70 χρόνων, σε όλη της τη ζωή επέμενε να τραγουδά ξυπόλυτη, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τη φτώχεια του λαού της. Τραγουδώντας τα «μόρνας» (λυρικές μπαλάντες σε κρεολική διάλεκτο) με σπάνια προσήλωση και αυθεντικότητα, μετουσίωνε τη μουσική σε συναισθήματα, όπως μελαγχολία, αγάπη, ελπίδα, νοσταλγία.

Γεννήθηκε η Κατίνα Παξινού


 «Κοιτάξτε τον ήλιο, όσο είναι εκεί, και προσπαθήστε να φέρετε το φως και την ζεστασιά του στην καρδιά σας. Μπορείτε να δώσετε λίγη απ' αυτή την ζεστασιά σε κάποιον άλλον και αυτός σε κάποιον άλλον και αυτός σε άλλον;. Τότε δεν ήρθες μάταια στον κόσμο. Εχεις πετύχει κάτι. Είναι τόσο απλό». Με αυτά τα λόγια «έκλεισε» ένα ντοκιμαντέρ του NBC που ήταν αφιερωμένο σε αυτήν, μια ιέρεια της Τέχνης, την Κατίνα Παξινού.

Κανένα άλλοθι


Με τους νεκρούς της πανδημίας να προσεγγίζουν καθημερινά τους 90 και τους διασωληνωμένους τους 600, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να αγκομαχά, με επιστήμονες να προειδοποιούν για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα και με τα κρούσματα να αυξάνονται ξανά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί προσδοκίες ότι η επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών θα σημάνει την «απελευθέρωση» από την πανδημία και ότι ο εφιάλτης που ζει ο λαός ως διά μαγείας θα τερματιστεί.

Κοινή «στρατηγική προτεραιότητα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί

 
...που μεταξύ άλλων οδηγούν σε «εφ' όλης της ύλης» διάλογο στα Eλληνοτουρκικά

Ο ρόλος «σημαιοφόρου» στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ως κοινή «στρατηγική προτεραιότητα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, αναδείχθηκε ξανά χτες σε ελληνοαμερικανικό συνέδριο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Nοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το «Hellenic American Leadership Council». Την ίδια ώρα με τις τοποθετήσεις τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν ότι τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ οδηγούν σε επικίνδυνες εξελίξεις αλλά και «εφ' όλης της ύλης» παζάρι στα Ελληνοτουρκικά.

Απίστευτη ταλαιπωρία στη Μονάδα Νεφρού του Ιπποκράτειου

 
Την απίστευτη ταλαιπωρία των νεφροπαθών ειδικά στην πανδημία περιγραφεί μιλώντας στον «90,4 Αριστερά στα FM» ο Αλέξανδρος Πατσώνας, στέλεχος του ΚΚΕ και προϊστάμενος νοσηλευτής της Μονάδας Νεφρού του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μέλος της ΔΑΣ Υγειονομικών και του ΠΑΜΕ Υγείας και Πρόνοιας.

«Νέα σελίδα» με βάση τα «κοινά συμφέροντα» ζητά η Τουρκία από την ΕΕ


Ενώ συνεχίζεται το «μεγάλο παζάρι» με τις ΗΠΑ με αφορμή τις κυρώσεις για τους «S-400»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την επιθυμία «η Τουρκία να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να «ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ, εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων».

Η μάχη στο Κεφαλάρι και η κατάληψη του αρχηγείου της RAF

Το ξενοδοχείο Σέσιλ χρησιμοποιείτο ως γραφεία Επιτελείου, της RAF


Η «μάχη του Κεφαλαρίου» ξεκίνησε στις 17-12-1944 και έληξε στις 19-12-1944 με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ να καταλαμβάνουν το Αρχηγείο της βρετανικής αεροπορίας, που στεγαζόταν στο ξενοδοχείο «Σέσιλ» στην Κηφισιά, αιχμαλωτίζοντας πάνω από 500 Βρετανούς.

Καταδικάζετε η στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος Παντελή Πουλιόπουλου


Η ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή της, 17/12/19226, καταδικάζει τη στάση του τέως Γραμματέα του Κόμματος Παντελή Πουλιόπουλου και την επιμονή του στη φραξιονιστική-λικβινταριστική δράση, θέτοντάς τον εκτός Κόμματος έως την οριστική ρύθμιση του ζητήματός του στο επερχόμενο 3ο τακτικό συνέδριο.

Πεθαίνει ο Σιμόν Μπολιβάρ


 Πεθαίνει, 17/12/1830, ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

O Σιμόν Μπολίβαρ είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της λατινοαμερικανικής ιστορίας. Έχοντας ήδη κατακτήσει διεθνή φήμη όσο ζούσε, το όνομά του έγινε μύθος μετά το θάνατό του. Λίγες μόνο μορφές της νεότερης ιστορίας κατόρθωσαν να συνδυάσουν ρώμη και αδυναμία, χαρακτήρα και ταμπεραμέντο, προφητικό όρμα και ποιητική δύναμη όσο ο Μπολίβαρ.