Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Η πλάνη της «εθνικής ενότητας» στην ΠΕΕΑ - μια αξιοσημείωτη κριτική από τον Γραμματέα του ΕΑΜ!


Σαν σήμερα, στις 10 Μαρτίου 1944 συγκροτείται στη Βίνιανη της ανταρτομάνας Ευρυτανίας η ΠΕΕΑ, η περίφημη «Κυβέρνηση του Βουνού» (βλ. αφιέρωμα "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"). Είναι το πρώτο λαϊκό κυβερνητικό σχήμα που έχει σαν στόχο αφενός να κατευθυνθεί περαιτέρω ο ένοπλος αγώνας προς την τελική νίκη και αφετέρου να συγκροτηθούν διοικητικά, με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, οι απελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχές. 

«Γρηγόρη φοβάμαι»

 


         «Γρηγόρη φοβάμαι» Γυναίκα κάτοικος στη Νέα Σμύρνη όταν βλέπει την αστυνομοκρατία

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον αγαπημένο μας σύντροφο Κωστή Μαλκότση


Ο Κωστής Μαλκότσης ήταν πρωτοπόρος αγωνιστής και απαιτητικός από τον εαυτό του καλλιτέχνης, που επιδίωκε με τη δράση, την τέχνη και τη ζωή του να εμπνεύσει τα προοδευτικά ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα που εκτός από την τέχνη της υποκριτικής στον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση υπηρετούσε και αυτή της στιχουργίας.

Αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις της συνδικαλιστικής οργάνωσης USB στην Ιταλία


Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τον λαό της Ιταλίας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο χαιρετίζει τους εργάτες, τον αγωνιζόμενο λαό και την συνδικαλιστική οργάνωση USB της Ιταλίας που ένα χρόνο τώρα δίνουν αγώνα ζωής ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού αλλά και ενάντια στην αντεργατική πανδημία κυβερνήσεων και εργοδοτών.

Δεν θα καταφέρετε να κλείσετε το στόμα του λαού - Δεν υπάρχει ομοψυχία με το άδικο


Το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα δεν είναι μια "νέα φιλολαϊκή" τομή στην εξέλιξη της ΕΕ. Δεν αποτυπώνει έναν προωθητικό συμβιβασμό, που μπορεί να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Τι ακριβώς φέρνει η κυβέρνηση για έγκριση;

Στο κενό η προσπάθεια της Αστυνομίας να διαλύσει τη μαχητική πορεία

 

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης και της Αστυνομίας να διαλύσουν τη μαχητική πορεία φοιτητών, διδασκόντων και εργαζόμενων του ΑΠΘ, λίγο πριν αυτή φτάσει στο ΑΠΘ.

Με κλούβες η αστυνομία επιχείρησε να κόψει τον δρόμο της πορείας στο ύψος της πλατείας Σιντριβανίου, καθώς το ΑΠΘ παραμένει από το πρωί αστυνομοκρατούμενο.

Να πάρει θέση ο δήμαρχος για την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ


Δήμαρχε,

Εδώ και λίγη ώρα, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό campus των Βαλκανίων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεν είναι πια πανεπιστήμιο. Είναι στρατόπεδο της αστυνομίας, ένστολων αλλά και «κουκουλοφόρων» αστυνομικών (όπως έδειξαν πεντακάθαρα τα Μέσα Ενημέρωσης) με όλο τον οπλισμό τους (που τη χρήση του είδαμε πριν λίγες μέρες στη Πρυτανεία, προχθές στη Ν. Σμύρνη), όλη τη βαρβαρότητα που τους εμπνέει και παρακινεί η κυβέρνηση.

Στη Θέση 26 αναφέρεται: «Η γενικότερη δανειακή επιβάρυνση είναι πλευρά των αντιφάσεων της καπιταλιστικής λειτουργίας». Πώς σχετίζεται ο δανεισμός με τις αντιφάσεις του καπιταλισμού;


Στον καπιταλισμό ο δανεισμός συνίσταται, γενικά, στο ότι ένας καπιταλιστής (πιστωτής) παραχωρεί τη χρήση του κεφαλαίου του σε έναν άλλον (δανειζόμενος) για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, με τη συμφωνία πως όταν θα το πάρει πίσω θα εισπράξει ένα επιπλέον αντίτιμο, τον τόκο πάνω στο κεφάλαιο.

Στην υγεία ... των κερδών


«Εκτακτο σχέδιο», «πανστρατιά δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», «συνεργαζόμαστε για το καλύτερο» και άλλα παρόμοια συνοδεύουν από προχτές τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη δήθεν «ενίσχυση» του συστήματος Υγείας.

Εδώ εντάσσεται και η «εθελούσια παραχώρηση» των δύο ιδιωτικών κλινικών στην Αττική, με την κυβέρνηση να βρίσκει και πάλι ευκαιρία αποθέωσης του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο της πολιτικής συμπράξεων με το δημόσιο σύστημα Υγείας. Βεβαίως, η προπαγανδιστική σκόνη που σηκώνουν κυβέρνηση και κλινικάρχες - επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας δύσκολα κρύβει την πραγματική εικόνα.

Συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στην καταστολή


Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Άγαλμα του Βενιζέλου η κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ ενάντια στη νέα επίθεση της Αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο.

Απαιτούν να απελευθερωθούν οι προσαχθέντες και να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ.

«Θεσμικά»


 «Θεσμικές παρεμβάσεις» για τα κρούσματα «αστυνομικής αυθαιρεσίας» θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός στη Βουλή και γι' αυτόν το λόγο συναντήθηκε τις προάλλες με τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο, πρώην πρόεδρο της άτυπης επιτροπής που κατέληξε σε σχετικό πόρισμα. Τι διαπίστωνε εκείνη η επιτροπή; 

Οτι το πρόβλημα είναι η ατιμωρησία στις περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και ότι γι' αυτό υπάρχουν «παρατηρήσεις» τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και από τον Συνήγορο του Πολίτη. 

Καταγγελία για την επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ

Καταγγέλλουμε την περικύκλωση του ΑΠΘ από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας, την προσαγωγή κόσμου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Από την πρώτη στιγμή στον χώρο βρέθηκαν συνδικαλιστές φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.

Εξώδικο σε συνδικαλίστρια από επιχείρηση τροφίμων για ομιλία της σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΓΕ

 


Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Τροφίμων

Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης όσων σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, προχώρησε στις 8 Μάρτη η εργοδοσία επιχείρησης τροφίμων στη Λάρισα, στέλνοντας εξώδικο προς την αναπληρώτρια γραμματέα του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος Ν. Λάρισας, για τη συμμετοχή της και τα όσα είπε, χωρίς να κατονομάζει μάλιστα κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση, σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Θέμα της εκδήλωσης, που ...ερέθισε τις «ευαίσθητες κεραίες» της εργοδοσίας, ήταν: «Αποκαλύπτουμε τους πραγματικούς ενόχους. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών».

Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ


Καταγγέλλουμε την νέα περικύκλωση του ΑΠΘ από μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων και την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας που πραγματοποιείται από φοιτητικούς συλλόγους.

Η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων και η παρουσία τους σε κάθε είσοδο του ΑΠΘ είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα.

Επέμβαση της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο


Νέα επέμβαση της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έγινε τα χαράματα στη Θεσσαλονίκη.

Από τις 6 το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ζώσει μέσα και έξω το Πανεπιστήμιο και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές φοιτητών που πραγματοποιούσαν κατάληψη στην Πρυτανεία. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


11/03/1822

Με τη βοήθεια επαναστατών από τη Σάμο, η Χίος εξεγείρεται κατά των οθωμανικής κυριαρχίας.

11/03/1921

Γεννιέται ο Αργεντινός μουσικός Άστορ Πιατσόλα, από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του ταγκό στον 20ο αιώνα.