Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Ενα μικρό αφιέρωμα στον Πωλ Ελυάρ


 «Η ζωή είναι μάταιη - αν πάνω απ' όλα δεν υπηρετεί τη ζωή»

 Ο Πωλ Ελυάρ της ποίησης, της αγάπης, του αγώνα. Ο ποιητής που μάχεται στο κατεχόμενο Παρίσι, στην Γκερνίκα που σπαράζεται από τον φασισμό, στην Ελλάδα που αντιστέκεται στην Καισαριανή, τον Υμηττό και τον Γράμμο. Ο καλλιτέχνης του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού.

Ο Καζαντζάκης και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Hoa Hakananai'a, British Museum, 1935, ασπρόμαυρη φωτογραφία, gelatin silver printing

 'Μοντέρνα' Εργα και Σύγχρονη Βαρβαρότητα στο Βρετανικό Μουσείο

 Ιούνιος 1939, ο Νίκος Καζαντζάκης καταφτάνει στο Λονδίνο και επισκέπτεται το ΒΜ. Εκεί τον υποδέχεται αρχικά ένας άλλος εξωτικός γίγαντας, ο αλλόκοτος θυρωρός του μουσείου, ο «Χόα-Χάκα-Νάνα-Για» [sic] [Hoa Hakananai'a] από τα Νησιά του Πάσχα.

Το μαρτυρολόγιο του ελληνικού λαού από τους Ναζί

 
Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία για τις θυσίες στις οποίες υπέστη ο ελληνικός λαός στα μαύρα χρόνια της Ναζιστικής Κατοχής της πατρίδας μας. Ένα απέραντο μαρτυρολόγιο από ολοκαυτώματα, εκτελέσεις, εμπρησμούς, λεηλασίες, καταστροφές. Δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους το φόρο αίματος που πλήρωσαν οι Έλληνες στον Μολώχ του Ναζιστικού τέρατος, καθώς σε πάνω από 1.100.000, ανέρχονταν τα θύματα εκείνης της Χιτλερικής λαίλαπας. 

Φ2 Οι πρωτόγονοι ήταν κομμουνιστές;


 ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΤΩΧΟΙ και ΠΛΟΥΣΙΟΙ;

Διαβάστε το βιβλίο μου: ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΤΩΧΟΙ και ΠΛΟΥΣΙΟΙ; (Εκδόσεις Εντύποις) αλλά και την σχετική βιβλιογραφία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους» Γίνεται επιστημονική τεκμηρίωση του τρόπου εξέλιξης της κοινωνίας και του πώς σχετίζονται η οικογένεια, η ιδιοκτησία και το κράτος με τον τρόπο παραγωγής. (ΣΤΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

Ένα μυστικό υπόγειο γερμανικό Στρατηγείο στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη


Ένα μυστικό υπόγειο καταφύγιο-Στρατηγείο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη*, είχε ανακαλύψει λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί  ο συγγραφέας Ηλίας Πετρόπουλος. Είχε κατασκευαστεί για το ενδεχόμενο συμμαχικής απόβασης στη Μακεδονία και επρόκειτο για ένα σύστημα  υπόγειων αιθουσών, με δύο-τρεις εξόδους κινδύνου, οι οποίες έκλειναν ερμητικά με βαριά μαντεμένια καπάκια. 

Οι προγραμματικές προθέσεις της κυβέρνησης έχουν αντίπαλο!


 Η ανακοίνωση των προγραμματικών προθέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ και στον χώρο της Εκπαίδευσης δεν αποτέλεσε - όπως άλλωστε αναμενόταν - και καμιά έκπληξη. Ούτως ή άλλως, εδώ και χρόνια υλοποιείται ένα ενιαίο σχέδιο στην Εκπαίδευση, με ξεκάθαρη στρατηγική, χειροπιαστές ταξικές προτεραιότητες και συνέπειες.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


18/07/ 64

Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο απολογισμός της καταστροφής είναι τραγικός: η «Αιώνια Πόλη» θα βρεθεί στο έλεος της φωτιάς για έξι ημέρες. 

Νέρωνας