Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Μεγάλη διαδικτυακή συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης


Αυτήν την Κυριακή 13 Δεκέμβρη
 στις 9 το βράδυ, συντονιζόμαστε στην πλατφόρμα «estage.gr» και παρακολουθούμε τη μεγάλη διαδικτυακή συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ενισχύοντας το Ταμείο Αλληλεγγύης του. Αυτήν την Κυριακή ενώνουμε τις φωνές μας με τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς που πολλοί από αυτούς βρίσκονται, πραγματικά, στα όρια της επιβίωσης. Και αυτοί ενώνουν τις φωνές και τις μελωδίες τους με το λαό που δεν το βάζει κάτω και αγωνίζεται...

Στα χέρια των εργαζόμενων το εμβόλιο κατά της ασθένειας που προκαλεί το κέρδος


Στα χέρια των εργαζόμενων είναι το «εμβόλιο» κατά της «ασθένειας» που προκαλεί το κέδρος τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο προϋπολογισμό. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει ουσιαστικά για να είναι γρήγορος και αποτελεσματικός αυτός ο εμβολιασμός!

Από πότε είναι δίκαιος ο καπιταλισμός για να είναι δίκαιος και ο προϋπολογισμός του;


Από πότε είναι δίκαιος ο καπιταλισμός για να είναι δίκαιος και ο προϋπολογισμός ενός καπιταλιστικού κράτους, αναρωτήθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί δίκαιου προϋπολογισμού κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό

 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤ. - ΝΟΤΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  • Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συμμετείχαν συνολικά 12 κόμματα
  • Ολόκληρη η εισηγητική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Περιφερειακή τηλεδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ την Κυριακή 29 Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν: «Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σταθερά στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Το εμβόλιο είναι ένα σημαντικό όπλο της ανθρωπότητας για την πανδημία, αλλά δεν είναι το μοναδικό


Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά δεν είναι το μοναδικό, επισημαίνει η Ελένη Μπάγια γιατρός και μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στο portal «902.gr», με αφορμή τη συζήτηση για το εμβόλιο και τη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού για την πανδημία. 

«Ξεριζώνεται» η ταυτότητα της βυζαντινής Θεσσαλονίκης


Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σε ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, διατυπώνουν την άποψη ότι η προσωρινή απόσπαση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου δεν αίρει τη δυνατότητα καταχώρησής τους στα μνημεία της UNESCO, αναφέροντας ως παράδειγμα τα ιερά Αμπού Σίμπελ και της νήσου Φίλαι στην Αίγυπτο. Η θέση αυτή πυροδότησε έντονο διάλογο σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο.

Οι απαιτήσεις του κεφαλαίου και οι λαϊκές ανάγκες δεν είναι «στο ίδιο καράβι»


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021

Τα βασικά σημεία από την ομιλία του εισηγητή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου, στη συζήτηση στη Βουλή που ξεκίνησε την Παρασκευή

Η κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες περί «επιστροφής στην κανονικότητα», την ίδια ώρα που γνωρίζει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης, επεσήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ν. Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, το οποίο δεν μπορεί να επενδυθεί διασφαλίζοντας ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους, γεγονός που αποτυπώνεται και σε μια σειρά από στοιχεία, όπως είναι τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού, το γεγονός ότι παγκόσμια το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι τρεις φορές μεγαλύτερο απ' το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Ο λαός έχει το δίκιο με το μέρος του! Με το ΚΚΕ μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις


Σε μια διαρκή αναμέτρηση με την κυβέρνηση, το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους εξελίσσεται η πάλη για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μια πάλη που δεν γνωρίζει καμιά αναστολή, αντίθετα συγκρούεται με τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τον αυταρχισμό, οργανώνεται από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους εργαζόμενους να είναι αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή.

«Υπηρετεί το δόγμα της ιδιωτικοποίησης»


Για τις τροποποιήσεις στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δ. Θεσ/νίκης

Κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους του δήμου, το προσχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Η βιασύνη και η πρεμούρα της διοίκησης να περάσει αλλαγές στον ΟΕΥ αυτή τη περίοδο , αποδεικνύει κραυγαλέα ότι η αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική όχι μόνο δεν παίρνει αναστολή μέσα στην πανδημία, αλλά αντίθετα συνεχίζεται και εντείνεται.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 12-13 Δεκέμβρη:

  • Κρατικός προϋπολογισμός 2021 – Πακέτα «ενισχύσεων» της ΕΕ. Να μην πληρώσουμε και αυτόν τον «λογαριασμό». Τα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τη νέα φοροληστεία – θηλιά στη λαϊκή οικογένεια. Τις νέες περικοπές στην υγεία. Τη μείωση των δαπανών για Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, στήριξη ανέργων.

Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε αιφνιδιαστικά το κτίριο της βρετανικής αστυνομίας


Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σχολής Ευελπίδων, 12/12/1944, ο ΕΛΑΣ κινείται κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων στα «Παραπήγματα» (Μέγαρο Μουσικής), όπου έδρευε σημαντική στρατιωτική δύναμη, συνεπικουρούμενη από τανκς και πυροβολικό. Έπειτα από πολύωρη μάχη, που κράτησε έως τις πρωινές ώρες της επόμενης μέρας, ο ΕΛΑΣ επικράτησε, πιάνοντας 200 περίπου αιχμαλώτους και αρκετό οπλισμό. 

Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατουμένους


Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν, 12/12/1943, από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατουμένους, 6 εκ των οποίων Ακροναυπλιώτες. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τέως βουλευτής του Κόμματος και Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

Ο Βασίλης Βερβέρης, ήταν  καπνεργάτης από τη Θράκη. Γεννήθηκε το 1891. Δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, αναδείχτηκε σε γραμματέα της. Εκλέχτηκε βουλευτής Ροδόπης στις εκλογές του 1932 και του 1936 με το συνδυασμό “Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών” και “Παλλαϊκό Μέτωπο” αντίστοιχα.

Γεννήθηκε ο Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ


Ο Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ γεννήθηκε, στις 12/12/1928 στο χωριό Σεκέρ της Κιργιζίας (τότε αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία).

 Εκανε σπουδές σχετικές με τη γεωργία και κτηνοτροφία.

Το 1952 άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα στα κιργιζιανά. Δραστηριότητα, που συνέχισε παράλληλα με την επαγγελματική του ενασχόληση στη γεωργία και κτηνοτροφία.